ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
Advertisements

Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER, kifizetési kérelmek.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Szabályozók, feltételek, működés
„Szakmai gyakorlat a felsőfokú szakképzésben” WORKSHOP A szakmai gyakorlat megszervezése gazdálkodó szervezetnél, gyakorlóhelyek kiválasztása, minősítése.
A Nemzeti Sport Intézet szerepe a támogatási rendszerben
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
Mottó: „Eljön-e a világvége?!” Előadók: Bartos Gyula Borsányi-Bognár Levente.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
A vízjog időszerű kérdései
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség
A hitelesítési tevékenység fő lépései 91/2007. (XI.21.) KvVM rendelete alapján március 18. Bajsz Katalin.
National seminar on the EU ETS Day 2: Monitoring & Reporting by Operators under the EU-ETS Adrienn Borsy-Dunai Emission Trading Department NIfEN&W Oct.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Állam munkavédelmi feladatai
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A Felnőtt képzésBEN
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
A felnőttképzési törvény évi várható módosítása dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
2014. november Rendek Tímea
Engedélyezett gazdálkodó státus AEO az Uniós Vámkódex szerint Takácsné Illés Mária pénzügyőr százados NAV KI Vám Főosztály 1.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Utazási Irodákat érintő, jogszabályváltozásból adódó kötelezettség Határidő: december 31. Érintettek köre: valamennyi utazási iroda Tárgya: szakmai.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
Elektronikus számlázás jogi szabályozása, kontírozás dr. Kovács Ferenc APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály osztályvezető.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A folyamatba épített ellenőrzés
Változás-bejelentési adatszolgáltatások
EU-ETS hitelesítő szervezetek akkreditálása
Utazási Irodákat érintő, jogszabályváltozásból adódó kötelezettség
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Szakfelügyeleti tapasztalatok
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket érintő legutóbbi jogszabály változások Dr. Szőgyényi-Kovács Szabolcs Főosztályvezető-helyettes Klímapolitikai Főosztály Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2016. december 2.

Módosuló jogszabályok Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény – Ügkr. Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet – Ügkr. vhr. Az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos hitelesítési tevékenységet végző szervezetek akkreditálásáról és nyilvántartásáról szóló 295/2012. (X.16.) Korm. Rendelet – 295/2012. Kr.

Ügkr. módosítása - röviden nov.22-én fogadta el az Ogy. Az OKTF a térítésmentes kiosztásra megállapított ÜHG-egységek mennyiségének alapjául szolgáló adatok megfelelőségének felülvizsgálatát az NGM-mel együttműködve végzi, hatósági ellenőrzés keretében. A forgalmi jegyzékben szereplő számla kezeléséért számlavezetési díjat kell fizetni. Törvényi szinten is rögzítésre került! A számlavezetési díj meg nem fizetése esetén a díj 110%-ával megegyező mértékű bírságot szab ki az OKTF. A bírság megfizetésével a számlavezetési díj megfizetettnek minősül. A késedelmi pótlék el lett törölve a Vhr.-ben! Az állam tulajdonában lévő vagyoni értékű jogosultságok (ún. ESD- egységek) tekintetében a bevételek felhasználásáról csak a bevétel keletkezését követő évben kell az NGM miniszternek beszámolnia az Ogy. felé.

Ügkr. vhr.-t érintő módosítások Az OKTF és az NGM közötti jobb együttműk.-t szolg. rendelkezések Pl. az OKTF a kibocsátási engedély + annak módosítása másolatát is megküldi az NGM miniszternek. A 2. § (4) bek. szerinti változás bejelentés tartalmilag maradt ugyanaz, kiegészült a kibocsátási engedély módosítására vonatkozó kérelem benyújtásának előírásával változás bejelentéssel egyidejűleg! Nem kell a 3. § (1) bek. c) pontja szerinti „változatlanság-bejelentést” megtennie: annak a létesítménynek, mely az összes hőjét exportálja egy v. több ETS létesítmény számára az Ügkr. 17. § (1) bek. szerinti létesítménynek (villamosenergia-termelők, CO2 elkülönítését szolgáló létesítmények, CO2 szállítására szolg. csővezetékek és CO2 tárolóhelyek.) A 6 hónapot meghaladó leállást be kell jelenteni a leállást követő 30 napon belül az NGM-nek, OKTF-nek.

295/2012. Kr.-t érintő módosítások Az akkreditáló szerv, az OKTF és az NGM közötti jobb együttműködést szolg. rendelkezések (pl. tájékoztatási kötelezettség akkreditáció felfüggesztésérőről, visszavonásáról) Más tagállamban akkreditált hitelesítőnek (az akkreditált státusz elismerése iránti eljárásban) a kérelmében fel kell tüntetnie a Mo-on hitelesítést végző személy nevét, elérhetőségét és annak igazolását, hogy szerepel a más tagállamban akkreditált hitelesítőnél, mint hitelesítő szakértő. Az akkreditált hitelesítő a státusz fennállásának 5. évében kezdeményezheti az akkreditált státusz megújítását. Az EMMI javaslata alapján kiegészítésre kerültek a hitelesítő szakértőkre vonatkozó képesítési feltételek az általános követelmények és a szakirányú felsőfokú végzettség tekintetében.

Kihirdetés – várhatóan a dec.8-ai Közlönyben Köszönöm a figyelmet! Elérhetőség további kérdés esetén: kpf@nfm.gov.hu