Szent Márton.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsóközéposz tálybeli család Két bátyja orvosnak készült.
Advertisements

Arany János élete és munkássága
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A TANÍTÓ TANÍTÁSA.
valkói egyházközségben
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
Szeretteim! Nemsokára elérkezik a születésnapom. Nagyon sok ember vásárol ilyenkor és készülnek már külön erre az alkalomra szóló rádió- és TV-műsorok,
A Bánk bán történelmi háttere
Mi az Alpha?. A misszióról beszélünk, ami az európai egyház legaktuálisabb feladata. Az adatok szerint az elmúlt évtizedek leghatékonyabb módszere: 25.
Pál apostol 12/B.
A HÍD. Régebben még az idő múlását különböző jelzésekkel érzékeltették. Például ha egy hajó miatt egy hidat kellett felemelni,kolomppal jelezték a kezdetét…
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
EGYHÁZTÖRTÉNET.
Árpád-kor Gyakorlás.
Árpád-házi királyaink
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
„pap vagy te mindörökké”
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Pannonia Városai.
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Szeretnék bemutatni valakit:
A Római világ és a barbárok
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
Életige 2007 Május.
A keresztény egyház a korai középkorban
A nagy népvándorlás.
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Apokalipszis 12/C.
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
Márton nap.
Középkori szerzetesrendek
A kereszténység és a magyarság kapcsolata. Egyháztörténeti áttekintés.
LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Assisi Szent Ferenc.
Árpád-házi Szent Erzsébet
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Szent Bernadette.
Gorsium Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
Szent Márton-nap a „Fasori Kicsinyek” óvodájában St. Martin’s day in the kindergarten of the „Fasori Kicsinyek”.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
S ZENT CSALÁD A ÉV M áté M áté 2, Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt:
Vincent van Gogh ( ).
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Hitvallók a történelem során
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
A Római Birodalom szétesése
Az iszlám megjelenése és térhódítása Az arab-félsziget VII. sz.
Készítette: Csapó Konrád (10.C). Életrajza  Portugálul: Fernão de Magalhães  1480 körül született Portóban.  Leonora királynő apródjaként.
Kialakulása, nyugati és keleti
Adolf Kolping Született december 8. án
Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú.
Arany János békési kötődése
A kereszténység hivatalos vallássá válásának folyamata
Szent Márton életéről, cselekedeteiről, csodatételeiről...
Igeolvasás „14Most azért az URat féljétek, és őt szolgáljátok tökéletesen és igazán. Távolítsátok el azokat az isteneket, amelyeket atyáitok szolgáltak.
I. Ferenc József.
Ókori India Bácsi Johanna 5.A..
REFORMÁCIÓ.
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
A TANÍTÓ TANÍTÁSA.
Mikulás Készítette: Tomi Roland.
Árpádházi Boldog Jolán
Előadás másolata:

Szent Márton

Gyermekkora Kr.u. 316-ban született a Római Birodalom területén, Pannonia tartományban, Savaria városban. (mai Magyarország, Szombathely) Apja jómódú, pogány katonatisztként szolgált, jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így ott telepedett le. Már 12 éves korában eldöntötte, hogy felveszi a kereszténységet.

Katonaévei 15 éves korában apja kívánságára jelentkezett a légiós szolgálatra. Mindig talált lehetőséget erényei gyakorlására. Katonaéveiről szóló feljegyzések megemlítik szerénységét, jószívűségét és szolgálatkészségét. 339-ben, 22 éves korában keresztelkedett meg, szolgálati helyén, Amiensben. A kereszténnyé lett fiatal katona parancsnoka kérésére még két évig szolgált a légió kötelékében.

Márton és a koldus Egy napon késő este, járőrszolgálatból hazatérőben didergő koldussal találkozott. Köpenyét kardjával kettéhasította és az egyik felét a koldus vállára borította. Másnap álmában Krisztust látta abban a köpenydarabban, amelyet a fázó koldusra terített. Ezen alkalom után döntötte el véglegesen, hogy a légió elhagyása után az egyház szolgálatába lép.

Papságának kezdete Márton miután elhagyta a katonaságot, felkereste a szentéletű poitiers-i püspököt Hiláriust és felajánlotta neki szolgálatát. Hilárius nagyon megszerette Mártont, hamarosan diakónussá akarta szentelni, viszont az ifjú méltatlannak tartotta magát erre a tisztségre és csak később fogadta el a neki szánt titulust.

Püspökké avatása 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg. A püspöki hivatalt alázatossággal viselte, bár megválasztása ellen tiltakozott. Az új toursi püspök székhelyén is a régi csendes életmódot kívánta folytatni. Mivel ez kivitelezhetetlen volt, elhagyta székvárosát és Marmoutierbe költözött.

Halála Fáradhatatlanul dolgozott a hit terjesztésén és erősítésén még idős korában is. Egy látogatásán Candesben, - ahová az egyházközségben jelentkező viták elsimítására utazott - érte a halál. Halálhíre futótűzként terjedt el az egész Római birodalomban. Temetésére sok ezer ember és több mint 2000 szerzetes érkezett.

Köszönöm a figyelmet! Források: http://szentmarton.martinus.hu/szent-marton-elete https://hu.wikipedia.org/wiki/Tours- i_Szent_M%C3%A1rton https://www.google.hu/search