Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adolf Kolping Született december 8. án

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adolf Kolping Született december 8. án"— Előadás másolata:

1 Adolf Kolping Született 1813. december 8. án
Kerpen. Elhunyt december 4.én (51 évesen) Köln.

2 Életútja Szülei egyszerű szegény emberek voltak, nem tudták vállalni a magas gimnáziumi tandíjat, így már 13 éves korában cipészinasnak adták. 17 éves korától 7 éven át vándorolt: egyrészt szerette volna szakmájában tökéletesíteni magát, másrészt hátha talál pártfogót aki iskoláztatását vállalná. Nehezen de 23 évesen pártfogókra is talált így elkezdhette a gimnáziumot. 1844.-ben lett a kölni papnevelő intézet hallgatója lett. 1845 április 13.án pappá szentelték. 1849-ben Kölnbe ment, s alig egy hónap múlva már a legényegyletek ottani létrehozásán fáradozott. Kidolgozta a Katolikus Legényegyletek működésének máig érvényben lévő szabályait, alapelveit.

3 Az egylet fiataljai számára Kolping hármas célt fogalmazott meg:
Legyenek jó családapák, mert a család a társadalom lelki megújulásának alapja. Váljanak szakmájuk mestereivé, akik tanultak, műveltek és készek az állandó önképzésre. Szeressék és becsülettel végezzék munkájukat.  Váljanak igazi polgárokká, szerezzenek polgári erényeket, amelyek a hazához és a néphez kötik őket Természetesen e célokat áthatják a vallásosság, a tiszta keresztényi élet, és a szeretet eszméi. 

4 Boldoggá avatása 1934. március 21-én Joseph Schulte kardinális, Köln püspöke hivatalosan elindította Adolf Kolping boldoggá avatásának folyamatát október 27-én avatta boldoggá II.János Pál pápa. A római katolikus egyház december 4-én emlékezik meg Adolf Kolpingról. II. János Pál november 15-én ellátogatott Kolping sírjához a kölni minoritatemplomban. Miután imádkozott, ezt mondta: „A mai egyháznak olyan példaképekre van szüksége, mint Kolping volt.” 

5


Letölteni ppt "Adolf Kolping Született december 8. án"

Hasonló előadás


Google Hirdetések