Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Csapó Konrád (10.C). Életrajza  Portugálul: Fernão de Magalhães  1480 körül született Portóban.  Leonora királynő apródjaként.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Csapó Konrád (10.C). Életrajza  Portugálul: Fernão de Magalhães  1480 körül született Portóban.  Leonora királynő apródjaként."— Előadás másolata:

1 1480 - 1521 Készítette: Csapó Konrád (10.C)

2 Életrajza  Portugálul: Fernão de Magalhães  1480 körül született Portóban.  Leonora királynő apródjaként szolgált.  Mindent megtanult a hajózás fortélyairól.  1509-ben Malakkára utazott.  1510-ben tiszti rangra emelték.  1513 nyarán jelentkezett a Marokkóba induló szárazföldi expedícióba.  Sikkasztási ügybe keveredett, de nem indítottak ellene vizsgálatot  A király elé járult kihallgatásra.

3  Mivel a portugál király elutasította kérelmét, Spanyolországhoz fordult segítségért.  1517-ban érkezett Sevillába.  Elvette a Barbosa - család leányát.  A Casa de Contratacion nem támogatta Magellánt.  Juan de Aranda, mint magánember támogatta tovább.  Magellán előadta, hogy Faleiroval tudnak a nyugati átjáró pontos helyéről, és hogy hajlandóak ezt a spanyol koronának adni, ha egy flottát bocsátanak a rendelkezésükre.  Magellán minden kívánságát elfogadták, 1518-ban aláírták a Capitulationt.

4 Magellán expedíciója  Portugália meg akarta akadályozni Magellán expedícióját, de V. Károly támogatta útját.  Az öt hajóból – Trinidad, San Antonio, Concepcion, Victoria, Santiago – álló flotta 1519. szeptember 20-án hagyta el a spanyol partokat.  November 29-én elérték a brazil partokat,  1520. január 10-én a La Plata hatalmas torkolatánál hajóztak  Dél felé indultak, és két hónap alatt jutottak el Port San Julianig.  A legénység nyugtalankodni kezdett.  A spanyol kapitányok zendülést szítottak, és megpróbálták átvenni a hatalmat  Magellán leverte a lázadást. Magellán egyik hajója

5  Magellán flottája 4-5 hónapot töltött az öbölben.  A Santiago felfedezőútra indult  elsüllyedt.  Augusztus 18-án hagyták maguk mögött a San Julian - öblöt.  1520. október 21-én értek egy fehér sziklafokhoz.  Utolsó felderítő csónakjuk megtalálta az átjárót a Csendes- óceánra.  1520. november 28-án felszedték a horgonyt, és kifutottak az európaiak által sosem járt új tengerre, a Csendes- óceánra.

6 A Csendes-óceánon  Magellán több száz napon át utazott a Csendes-óceánon.  Faleiro számításai a távolságokról megdőltek.  1521. március 6-án érték el az első szigeteket.  Magellán számítása szerint ott a Molukki - szigeteknek kellett volna lenniük, de valójában a Fülöp-szigeteken voltak.  Minden sziget fejedelmével szövetséget kötött, keresztet és császári zászlót hagyott hátra.  Április 7-én érték el Cebu szigetét.  1521. április 26-án partra szálltak Maktan - szigetén.  Magellán itt a szigetlakókkal folytatott küzdelemben vesztette életét.

7  A Sevillában tengerre szállt 265 emberből már csak 115-en maradtak.  1521. november 8-án kötöttek ki Tidore szigetén.  Elérték a Zöld-foki szigeteket.  A Zöld-foki szigeteknél tette Pigafetta korszakalkotó felfedezését, hogy a Föld forgását követve időt nyerhet az ember.  1522. szeptember 4-én Cap Vicentén partot értek.  A sziget törzsfőnöke ellátta őket mindennel: fűszerrel, arannyal, élelemmel.  A Victoria viszont Sebastiano del Cano kapitánnyal hamarosan útnak indult, hogy az Indiai - óceánon áthajózva, Afrikát megkerülve haza vitorlázzon. Magellán halála

8  Juan Sebastián Elcano, a kapitány aratott le minden dicsőséget.  Elcano átadott minden irományt a királyi udvarnak,  Magellán végrendeletéből egyetlen pontot sem teljesítettek  Magellán kísérlete bebizonyította, hogy a Föld gömbölyű.

9


Letölteni ppt "Készítette: Csapó Konrád (10.C). Életrajza  Portugálul: Fernão de Magalhães  1480 körül született Portóban.  Leonora királynő apródjaként."

Hasonló előadás


Google Hirdetések