A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
…ami másolható az nálad is működhet! Tibai Eszter.
Advertisements

Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
Készítette: Ócsai Olivér 9/C. 1. A súlyos és a tehetetlen tömeg közti különbségeknek a felfedezése 2. A két tömegfajta közti különbség 3. Eötvös Loránd.
Készítette: Káldi Laura 9.b
% = > <   Százalékszámítás Nyitott mondatok. Százalékszámítás Feladat Mennyi a 450 Ft 28 % -a? Mennyiségek a = 450 Ft p = 28 % é = ? Válasz: a 450 Ft.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
Összefoglalás. 1.) Csoportosítsd a felsorolt dolgokat aszerint, melyik anyag, melyik nem! labda, felhő, ünnep, gravitációs mező, nap, Nap, hétfő, szám.
Gazdaságstatisztika, 2015 RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA Gazdaságstatisztika október 20.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Frekvencia. Különböző frekvenciájú szinusz hullámok a lentebbiek magasabb frekvenciájúak.
Hogyan épül fel a testünk? Testfelépítés 8. oszt / 1.
Minden test nyugalomban van, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg környezete meg nem változtatja mozgásállapotát. Az olyan vonatkoztatási.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
ÖVEGES TANÁR ÚR UTÓDAI Fizikai kísérletek nem csak tudósoknak
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A mozgás kinematikai jellemzői
Duna.
Kockázat és megbízhatóság
Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Becsléselmélet - Konzultáció
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Néhány kaotikus rendszer mozgásegyenlete
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Autista diákok kiscsoportos mentorálása
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Erők, rugalmas erő, nehézségi erő, súlyerő
Idojaras szamitas.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Gravitációs kölcsönhatás
Pontrendszerek mechanikája
Legfontosabb erő-fajták
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
IV.2. Hozam számtani és mértani átlaga
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
1546. December 14. Dánia – Október 24. Csehország
Az anyagi pont dinamikája
Az energia.
A SÚLY.
Az én házi feladatom volt:
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Természettudományi kiselőadás címe
Nap és/vagy szél energia
Halmazállapot-változások
Tremmel Bálint Gergely ELTE-TTK, környezettudomány MSc
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Tóalmási Mesevár Óvoda és Konyha
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
A Föld, mint égitest.
Most egy kis teszt következik:-)
Űrkutatás súlytalanság.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Kód tördelése és a megjelenés
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
Egyenletesen változó mozgás
Előadás másolata:

A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga lengésideje független az amplitúdótól és az inga tömegétől. A fonálinga lengésideje függ: az inga hosszától a nehézségi gyorsulástól A fonálinga időmérésre használható.

Gondolkodtató kérdések Kérdés: Az ingák milyen tulajdonságát használjuk fel az időmérésnél? Válasz: Az inga lengésideje adott földrajzi helyen csak az inga hosszától függ, gyakorlatilag állandó. Az állandó lengésidő időmérésre használható. Kérdés: Hogyan változik az ingaóra járása, ha ősszel befűtenek a szobába? Válasz: Hő hatására az inga hossza megnő. A hosszabb inga lengésideje nagyobb, ezért az óra késni fog.

Gondolkodtató kérdések Kérdés: Adjunk köznapi magyarázatot a fonálingának arra a tulajdonságára, hogy lengésideje független az ingatest tömegétől! (Ne képlet alapján érveljünk!) Válasz: A tömeg a tehetetlenség mértéke, a nagyobb test lomhábban mozog. De az ingát a gravitációs erő mozgatja, ami szintén a tömeggel arányos. Ezért a rezgésidő nem függ a tömegtől. Kérdés: Lehet-e a Föld körül keringő űrállomáson ingaórával időt mérni? Miért? Válasz: Ingával nem, mert azt a nehézségi erő mozgatja, és az űrállomáson súlytalansági állapot van. Rugós órával igen, mert a rugalmas erő nem függ a gravitációtól.

Feladatok 26/1 Mennyi a lengésideje annak a fonálingának, amelynek 40 cm a hossza? Képlet: Adatok: Számolás: Válasz: Az inga lengésideje: 1,256 másodperc.

Feladatok 26/2 Egy hosszú kötélre felkötött test 1 perc alatt 12 teljes lengést végez. Milyen hosszú kötélen függ a test? Képlet: Adatok: Számolás: Válasz: A kötél hossza: 6,33 m.

Feladatok 26/3 Az olyan fonálingát, melynek a lengésideje 2 s, tehát oda és vissza is 1-1 s alatt lendül át, másodpercingának szokás nevezni. Milyen hosszú a másodpercinga? Adatok: Képlet: Számolás: Válasz: A másodpercinga hossza: 0,995 m.

Feladatok 26/5 Mennyi a g értéke ott, ahol a 4 m hosszú fonálinga 40 másodperc alatt végez 20 teljes lengést? Lehet-e ez a hely a Föld felszínén? Képlet: Adatok: Számolás: A nehézségi gyorsulás:39,5 m/s2, ez a földi érték négyszerese, ezért nem lehet a Földön. Válasz:

Feladatok Milyen hosszú az a matematikai inga melynek periódus ideje 1,5 sec.? A Föld gravitációs gyorsulása g=9,81 m/s2. Számoldi ki a Jupiter gravitációs gyorsulását, ha ott a periódus idő 0,82 s. Az inga hossza nem változott. Képlet: Adatok: Számolás: A nehézségi gyorsulás:39,5 m/s2, ez a földi érték négyszerese, ezért nem lehet a Földön. Válasz: