Mitől szép az írás?! Készítette: Pékné B. Katalin

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Szülő-óvodapedagógus együttműködés és a kétnyelvűség hatása a gyermekre Drd. Olteanu Lucián Líviusz pszichológus.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Pedagógus szerep és változásai
Vezetékes átviteli közegek
AZ ISKOLÁSKORBA VEZETŐ
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
6. rész: Otthoni vérnyomásmérés
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Iskolaérettség.
A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
Kockázat és megbízhatóság
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A „fény százada”.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Downstream Power Back Off (DPBO)
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
A bemeneti kompetenciamérések és a visszajelzéseken alapuló fejlesztő munka bemutatása a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény Dr. Illyés Sándor intézményegységében.
Projektmunka Földrajzolok
Downstream Power Back Off (DPBO)
HHR.
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Felhasználóképzés a kórházban
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Környezeti Kontrolling
Szervezet-fejlesztés
Új pályainformációs eszközök - filmek
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
U8 – U10 célok a szezonra.
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Iskolai szociális segítő
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Hagyományos megjelenítés
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
A tehetséggondozás kihívásai
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Mitől szép az írás?! Készítette: Pékné B. Katalin DISZGRÁFIA avagy Mitől szép az írás?! Készítette: Pékné B. Katalin

„Az olvasás és az írás kulcsok, amelyek kinyithatják az összegyűjtött, rögzített, és az írás segítségével könnyebben felhalmozott emberi ismeretek tárházát.” (Montessori)

A központi idegrendszeri folyamatok szerepe az írás elsajátításában A hangfolyamatot összetevőire: hangokra kell bontani, vagyis ki kell emelni a leírandó fonémákat a beszédből, ezekkel jelöljük a leírandó betűket. A szó kimondásával a kinesztetikus apparátus nyújt segítséget a hangsor finomabb elemzéséhez. Az artikuláció lehetővé teszi a hallott szó jobb megértését, analízisét. Az egyes hangok kiválasztása után át kell kódolni azokat betűkké. Itt már megjelenik a betűkről alkotott pontos vizuális kép és a térbeli tájékozódás fontossága is, hiszen a betűket majd helyesen kell alakítani (le-fel, jobb-balra kanyarítva…) és a vonalrendszerben is megfelelően kell elhelyezni azokat. A betűknek a leíráskor meghatározott sorrendben kell elhelyezkedniük, hűen az elhangzott szó hangsorához. Az írás jó minőségű motoros kivitelezéséhez szükség van a finom motorium megfelelő szintjére.

Az élettani tényezők szerepe az írástanulásban A csontmagvak megjelenésének időpontja (Petényi)

„ A gyermek az írástanulásra ezért csak akkor érett, ha grafomotoros készsége olyan szintű, hogy az összetett formát vizuálisan, másoló mozgásainak megfelelő részekre tudja bontani, a részekről részekre haladó másoló tevékenységet folyamatos cselekvéssoronként, a részek felcserélése nélkül el tudja végezni, és az egyes figurarészek rajzolásakor a figurarészek egymáshoz való viszonyát is vissza tudja adni.” (Illyés S. 1981.

Az írás során megvalósuló mozgások (Adorján K. nyomán) Az írást két fő mozgásegységre bonthatjuk: függőleges mozgás, amelyet a csukló és az ujjak kiviteleznek vízszintes mozgás, amely balról jobbra halad, a kar és a váll izmainak működése folytán

Az írás kezdetben fárasztó fizikai, szellemi megterhelést jelent! Az írástanulás kezdetén a mozgások száma sokkal több, mint amennyit az adott feladat elvégzése megkívánna. Érvényesül a koegzisztencia törvénye, először nem csak az ujjával ír a gyermek, hanem egész testével… Az írás kezdetben fárasztó fizikai, szellemi megterhelést jelent!

A szabálytalan betűformákkal író gyerekek kevésbé sajátították el a vízszintes alkarmozgást, araszoló csuklómozgással haladnak balról jobbra.      A csúnyán író gyermekek 33%-a rosszul fogja a ceruzát. (Adorján K. : Írásmozgások elemzése, Beszédgyógyítás, 1990. 1. évfolyam 1. szám)

A gyermekek írásteljesítménye szoros kapcsolatban áll: rajzkészségükkel, vizuo-motoros koordinációjukkal, (az észlelés és mozgás összerendezettségének fokával) lazább, de mérhető kapcsolatban vannak értelmi képességeikkel.”

Az írástanulás kezdetén: Mesterségesen le kell lassítani, apróbb elemeire bontani az írásmozgásokat, hogy a helyes mozgáskép rögzüljön. Alkalmazzunk kissé felnagyított írómozgásokat! A rossz ceruzafogást már az óvodapedagógusnak korrigálnia kell. Az írás látványosan fejlődik 2-3. osztály között, ezért a későn érő gyermekek számára harmadikban is fontos lenne az írásóra, hogy ők is begyakorolhassák a nehezen kialakult írásformát !!

A kéreg területén, a motoros régióban az ujjak és a beszédszervek képviselete :

Írásmozgás-koordináció fejlesztésének stratégiai kérdései (Nagy József ) Motivácó Kritériumorientált fejlesztés Egyéni különbségek kezelése

Az írástanulás megkönnyítésére a következő segédeszközöket ajánlom: Þ    ceruzafogó, Þ    háromszög alakú, vastag ceruza, „B”-s, a nagyobb sorközű első osztályos füzet Þ füzetbe a „házikó” berajzolása (Az első félévben mindenképpen, amíg nem rögzül a betűk elhelyezkedése. Erre a szülők felkérhetők.) Þ  a hármas vonalrendszer vonalközeinek különböző színekkel való halvány besatírozása (segíti a tájékozódást)

Mozgásfejlesztés !!!