Nagy elbeszélések 2016. október 4..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Advertisements

Történeti episztemológia
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
Művészet By: Turi Krisztina.
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
Matematika a filozófiában
Tudás, közösség, hatalom
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Szemiot i ka.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
PRAGMATIKA.
NYELVFILOZÓFIA.
NYELVFILOZÓFIA.
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Kultúra – nemzet – emlékezet
P1P1 C PU- C PU+ C PU° C PR+ C PR- C PR° C PR+ C PR- C PR° C BEHNV+ C BEHNV- C BEHNV° C BEHNV+ C BEHNV- C BEHNV° P: Személy D: Dekódolás E: Kódolás (folyamatos,
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
Az olvasás olyan piknik, ahová a szerző hozza a szavakat,
N ő történet és feminizmus Women’s history kontra gender history N ő történet versus társadalmi nem történet.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Thun Éva Előadás a Tudomány napja alkalmából Pannon Egyetem, MFTK, Neveléstudományi Intézet Pápa, november 11.
KISS CSABA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
A fordítás és a fiktív fordítás vizsgálata hermeneutikai szempontból
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
A tanítás és tanulás konstruktivista felfogásáról
Összefoglaló. Valós világ Formális Modell –Sintaktikusan ellenőrizhető modell.
A képszerűség szerepe a retorikában
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Nyelvi szocializáció – Eltérő utak a nyelvhez. A nyelvi szocializáció Utal egyfelől a szocializációnak azokra a részfolyamataira, amelyek a nyelv használata.
A szimbolizmus.
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
vizuális kommunikáció
Kommunikációelméleti modellek
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Colquhoun: The Concept of Regionalism A regionalizmus eszmerendszerének kialakulása - történeti áttekintés: ● 20.századi avantgárd megközelíthető: felvilágosodás.
ELBESZÉLÉS ÉS TÖRTÉNET
IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) A kulturális idegen ábrázolásának kihívása 1. Hogyan ábrázoljuk az idegent, a másik kultúrát?
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
A BKF tudástranszfer modellje a
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
A beszéd mint cselekvés. A beszédaktus-elmélet „A nyelvhasználat maga a cselekvés, nem csupán annak irányítója”
Nagy elbeszélések II. / Epika I.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Irodalom a figyelemfelkeltés kultúrájában
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Az irodalomtudomány mint kultúratudomány
Elektronikus szótárhasználat
A strukturalista, a hermeneutikai és a dekonstruktív interpretáció
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Előadás másolata:

Nagy elbeszélések 2016. október 4.

Northrop Frye „nyelvi mód” elmélete Metaforikus nyelvi mód Metonimikus nyelvi mód Leíró nyelvi mód (igaz-hamis szembenállás) Retorikus nyelvi mód (elhajlások: reklám, propaganda)

Frye II. : Mítosz és ideológia Az irodalom feladata a metaforikus nyelvi mód újrateremtése Az ideológia tagadja mitikus eredetét (a leíró és retorikus nyelvi mód uralkodó beszédformája) A nagy elbeszélések azonosíthatók azokkal az ideológiákkal, amelyek érvényüket vesztették

Lyotard: A posztmodern állapot (1979) A végső, alig érzékelhető alapelvek történetekként, narratívákként vannak jelen Modernizmus: a narratívák helyébe fogalmi rendszereket, metanarratívákat helyezett Posztmodern: a posztindusztrális társadalomban megkérdőjeleződik a metanarratívák érvényessége

Posztmodern állapot II. Nem létezik a mindent átfogó, mindent összefoglaló metanarratíva Heterogén az emberi közösség, így heterogén gondolkozási stratégiák a metanarratívák A modern törekedett a tudás intézményes legitimációjára, s arra, hogy ebből kizárjon minden szubjektivitást – ez sem lehetséges

Posztmodern állapot III. Nincs „igazság”, de vizsgálható az a heterogén mikropolitikai helyzet, amely egy kijelentést igazságnak fogad el Posztindusztriális társadalom: középpontban az elsajátítás és a szolgáltatás áll A „posztmodern érzékenység” A szimulakrum (Bauderillard) és a hiperrealitás fogalma

Performativitás A saussure-i megkülönböztetés: a „langue” és a „parole” Austin: Tetten ért szavak (How to do things with words) – a konstatívum, a performatívum, az illokúció és a perlokúció fogalma Performatív beszédaktus – van benne egy önreflexív momentum – ezzel a költői nyelvhez áll közel (poézis: a létrehozás aktusa)

Performativitás II. Egy szöveg minden olvasata más és más lesz – a szövegolvasás is performatív aktus, így a befogadóra tett hatás a hangsúlyos, vagyis a perlokúció A perlokúció pedig a retorikával azonosítható (emlékezzünk Frye retorikus nyelvi módjára, vagy Lyotard kijelentésére, miszerint egy mikropolitikai helyzet dönti el, mi az igazság)

Paul de Man: Szemiológia és retorika Megkülönböztet a nyelven belül grammatikai (langue, illokúció) és retorikai szintet (parole, perlokúció) Archie Bunker híres példája – a retorikai hatás az illokúciós és perlokúciós aktusok eredménye Retoricitás: a nyelv retorikus alaptermészetű, a beszélt és írott nyelv performanciáját is „tropikus figuráció” határozza meg

De Man: A temporalitás retorikája Allegória és szimbólum szembenállása Az allegória modellje a retorikus folyamatoknak Az idő eredendő alkotóeleme, az allegória az őt megelőző jelre utal (elsődlegesen a távolságra, a különbségre utal) Az olvasás allegóriái ( a „gyors allegorézis” fogalma)

A temporalitás retorikája II. Az allegóriához szükséges volt egy kulturális tudás (történetibb, temporálisabb mint a szimbólum) A klasszikus allegóriát jellemző, múltból származó temporalizálás nincs meg a posztmodernben – helyette a befogadók végtelen sora áll – az értelem nem fix, hanem az időben születő új és új értelmezések következménye

A temporalitás retorikája III. Az ember a világot is olvassa, allegorizálja (elsődleges allegorizáció) Kérdés, hogyan olvassa újra ezt az olvasatot, amikor műalkotásokat, vagy világról szóló szövegeket allegorizál Az ember alapvető vágya a szimbolizáció (a modernizmus ezt tette)