Semmisség Nappali tagozat Győr 2016.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
1 A diasor hatályosítását végezte: dr. Szalai András, július.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Anyagi és eljárási jogszabály: Ptk., Ptké., Eljárási jogszabály: Korm.r., Ket.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Joghatóság, hatáskör, illetékesség
A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
Készítette: dr. Pollák Kitti,
A panasz és a közérdekű bejelentés
A közigazgatási eljárás I.
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Törvényes öröklés és végrendelet
2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről
A jogérvényesítés módjai, lehetőségei, eszközei
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Jogi alapismeretek 2013.
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
A közigazgatási perek II.
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A döntés közlése kijavítás, kiegészítés
Közigazgatási hatósági eljárás alapjai
Öröklési szerződés és Köteles rész
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
MAGYAR ADÓÜGYEK AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA ELŐTT
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
A polgári per szakaszai
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
1993-as közoktatási törvény
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Dr. Puskás Sándor Közbeszerzési Döntőbizottság elnök
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások Közbeszerzési Hatóság
Dr. Kovács László Tipikus problémák
Az Ákr. jogorvoslati rendszere
Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina október 18.
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Az állami tulajdonú társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai Előadó: dr. Nagy Imre felügyeleti vezető Budapest, szeptember 27.
Készítette: dr. Pollák Kitti,
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az Ákr. a szakhatóságok jogalkalmazási gyakorlatában
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Semmisség Nappali tagozat Győr 2016

Aktustani, elméleti alapok I. Az aktusokkal szemben támasztott érvényességi követelmények Jogi követelmények Általános jogi követelmények Minden aktus jogi érvényességi kellékei Speciális jogi követelmények Csak egyes aktusokkal, aktustípusokkal szemben előírt követelmények (pl.: hozzájárulás, jóváhagyás, határozatképesség, speciális alakszerűség, stb.) Alkalmassági követelmények Célszerűség, egyértelműség, világosság, célszerűség hatékonyság, eredményesség, stb.

Aktustani, elméleti alapok II. Általános jogi követelmények Az aktuskibocsátó közigazgatási szerv jogképessége Felhatalmazás közigazgatási feladatok ellátására Hatáskör, illetékesség Joghatóság Jogszerűség Az aktus tartalmának az anyagi jogi szabályoknak való megfelelése A jogban szabályozott eljárási rend betartása Az akarat valódisága Tárgyilag és jogilag lehetséges eredményre irányuljon Közlés

Aktustani, elméleti alapok III. Hibás aktus – valamely jogi vagy alkalmassági követelménynek nem felel meg Aktushiba Lényeges – az aktus nem alkalmas jogi hatás kiváltására - érvénytelen Lényegtelen hiba – nem érinti az aktus jogi hatását Érvénytelen aktusok Semmis aktusok – súlyos, lényeges hiba, ami nem orvosolható, meg kell semmisíteni Nem létező – keletkezésüktől fogva érvénytelenek Megsemmisítendő – mindaddig érvényesnek kell tekinteni, amíg az arra jogosult szerv meg nem semmisíti Orvosolható aktusok

Aktustani, elméleti alapok IV. Semmisségi okok A közigazgatási szerv jogképességének (közigazgatási jogkör, hatáskör, illetékesség, joghatóság) hiánya Az aktus lehetetlenre irányul Bűncselekmény, a tartalma, vagy kibocsátása bűncselekmény következménye Akarati hibában szenved az aktus A semmisség tételes jogi megközelítése – másként alakul az egyes tevékenységfajtákban Normatív aktusok – alkotmányellenesség – megsemmisítendő Hatósági aktusok – törvényességi vélelem – megsemmisítendő Közigazgatáson belüli aktusok – vannak nem létező aktusok pl.: utasítás – végrehajtás megtagadásának lehetősége Közigazgatási szerződések – Ptk. semmiségi okok – megkötésétől érvénytelen, megállapítására nincs szükség külön eljárásra, a bíróság hivatalból állapítja meg

Aktustani, elméleti alapok V. Orvosolható aktusok Lényeges, ámde nem olyan súlyos, hogy a megsemmisítés indokolt lenne Az orvoslás módjai: Kijavítás – név-, szám-, egyéb elírás, számítási hiba Kiegészítés – valamely jogban előírt, vagy az ügy szempontjából lényeges kérdésben nem rendelkezett Reformáció – módosítás, megváltoztatás

Semmisség a hatósági eljárásban A Ket. 121. §-a szabályozza: A semmisségi okokat – szűkebb, mint, amit a szakirodalom közjogi érvénytelenség fogalmi körébe sorol Nem zárt taxáció A törvényhozó által olyan súlyúnak ítélt okokat minősíti semmisségi okká, amelyek kötelezően a döntés megsemmisítéséhez kell, hogy vezessenek Ezeknek az okoknak egy része súlyos eljárási hiba a joghatóság, hatáskör hiánya, a szakhatósági állásfoglalás, a bírói ítélet tartalmának figyelmen kívül hagyása azonban anyagi jogi jogsértésnek minősül – azoknak az anyagi jogszabályoknak a megsértését jelentik, amelyek a joghatóságot, hatáskört, a szakhatósági hozzájárulás tartalmát meghatározzák, ill. amelyeket a bíróság ítéletében alkalmazott A semmisség jogkövetkezményeit A semmis döntés megsemmisítésének feltételeit, korlátait A megsemmisítő döntés elleni jogorvoslatot

Semmisségi okok Semmisségi okok: A döntést hozó hatóság jogalanyiságának hiánya: Joghatóság hiánya Hatáskör, illetékesség hiánya (kivéve ideiglenes intézkedés) Szakhatóság megkeresésének mellőzése, állásfoglalásának figyelmen kívül hagyása A testületet nem jogszerűen alakították meg, a döntés meghozatalakor határozatképtelen volt, vagy nem az előírt szavazataránnyal döntött Kriminalitás: a döntés tartalmát bűncselekmény befolyásolta, ha annak elkövetését jogerős bírói ítélet megállapította, ill. az ilyen ítélet meghozatalát nem a bizonyítottság hiánya zárta ki A bírói döntés figyelmen kívül hagyása: A res iudicata védelme - bíróság által érdemben elbírált ügyben hozott döntés A bírói ítélettel ellentétes döntés Törvény más súlyos jogsértést is semmisségi okká minősíthet

Semmisség jogkövetkezményei A hatósági döntéshez törvényességi vélelem fűződik – semmis döntés - megsemmisítendő döntés Jogorvoslati eljárásban – fellebbezés, bírói felülvizsgálat a döntést a meghozatalára visszaható hatállyal meg kell semmisíteni – Ok az ügyfél jogorvoslati kérelmén túli felülvizsgálatra - a jogorvoslatot elbíráló bíró hivatalból rendelhet el bizonyítást a megállapítására Döntés-felülvizsgálati eljárások – visszavonás, módosítás, felügyeleti eljárás, eljárás ügyészi felhívás alapján Korlátozott megsemmisítés Nincs helye megsemmisítésnek Ha 3 év eltelt és jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogokat sértene Kötelezettséget megállapító határozat esetén a jogerőre emelkedéstől ill. a teljesítési határidő elteltétől 5 év eltelt Kivétel: a bűncselekmény által befolyásolt döntés - időbeni korlátozás nélkül meg lehet semmisíteni, ha nem sért jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogot