Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Kovács László Tipikus problémák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Kovács László Tipikus problémák"— Előadás másolata:

1 Dr. Kovács László Tipikus problémák
a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások kapcsán Dr. Kovács László Közbeszerzési Hatóság Főtitkár 2018. február 22.

2 Az előadás vázlata A HNT eljárás kivételes jellege
A jogszabályi és ellenőrzési szigorítás okai A HNT eljárás fokozott ellenőrzése Ellenőrzési tapasztalatok – Típushibák Elért eredmények – a HNT eljárások alakulása

3 A HNT eljárás kivételes jellege

4 A HNT eljárás kivételes jellege
Kivételesen alkalmazható eljárásfajta Taxatív módon meghatározott feltételek Jogalapok feltételrendszere konjunktív a feltételeknek együttesen és hiánytalanul kell fennállniuk az adott jogalap jogszerű alkalmazásához 2014/24/EU irányelv Ajánlatkérőt terheli annak a bizonyítása, hogy jogszerűen választotta az adott HNT eljárásfajtát

5 A jogszabályi és ellenőrzési szigorítás okai

6 A jogszabályi és ellenőrzési szigorítás okai
A HNT eljárás a versenyt leginkább korlátozó eljárásfajta: zárt résztvevői kör, nem hirdetménnyel indul, a beszerzés feltételeinek változtathatósága a tárgyalások során, Belső Piaci Eredménytábla adatai [uniós átlagot meghaladó számarány: EU átlag: 5-6%, HU: 9%], A KH elnökének közleménye a HNT-k fokozottan szigorú ellenőrzéséről, Az Európai Bizottság által is kifogásolt helyzetek [lock in] megszüntetése.

7 A HNT eljárás fokozott ellenőrzése

8 A HNT eljárás fokozott ellenőrzése I.
Az ellenőrzési koncepcióban folyamatos szigorítás, Nemcsak a jogalap ellenőrzése, hanem a rendelkezésre bocsátott dokumentumok megfelelőségének vizsgálata: ajánlattételi felhívás, közbeszerzési dokumentumok, Jogalkalmazók segítése – részletes, magyarázó, a jogsértés lehetőségeire figyelmeztető hiánypótlási felhívások.

9 A HNT eljárás fokozott ellenőrzése II.
Kötelező ellenőrzés alá tartozó eljárások (klasszikus és közszolgáltatói ajánlatkérői kör uniós és nemzeti rezsim szerinti eljárásai, gyógyszerek és orvostechnikai eszközök), kivétel: Kbt § építési beruházások 300 millió forintig (de! önkéntes megküldés esetén a KH ellenőriz), A jogalap ellenőrzésén túl az eljárási kötelezettségek és az általános szabályoknak való megfelelés vizsgálata, teljeskörű tájékoztatás az eljárás megkezdése napján [D.131/2013; D.751/2016.; D.364/2017; D.393/2017.], közzététel az ajánlatkérő saját honlapján [D.166/2017.; D.574/2017.], az ajánlatkérő nem tekinthet el tárgyalás tartásától [D.166/2017.].

10 A HNT eljárás fokozott ellenőrzése III.
Egyéb közbeszerzési szabályoknak való megfelelés ellenőrzése: a beszerzés tárgya, műszaki leírása meghatározásának hiánya külön tv alapján lefolytatott HNT esetén is jogsértő [D.179/2017.], a jogalap sajátosságait nem csak a KH-nak adott indokolásnak, hanem a műszaki leírásnak is tükröznie kell [D.151/2017.], az ajánlatok beadása feltételeinek jogsértő meghatározása [pl. 68. § (2) sérelme].

11 Ellenőrzési tapasztalatok – Típushibák

12 Az előzményi eljárás eredménytelensége [98. § (2) bekezdés a)-b) pont]
Ha az előzményi eljárásban az ajánlatkérő fedezethiány miatt nem bírált, nem alkalmazható a HNT [Kbt. 70. § (1) bekezdés], Az előzményi eljárásban alkalmazott 75. § (2) bekezdés e) pont szerinti feltételek fennállása kizárja a HNT-t, A feltételek lényeges változása, alkalmasság, kizáró okok, értékelési szempontok és súlyszámok, szerződéses feltételek, vizsgálandó, hogy a változás befolyásolná-e a potenciális ajánlattevői kört [D.376/2015.], a jogszabályon alapuló változás is lehet lényeges [referencia értéke vs mértéke, súlyszámok aránya].

13 Kizárólagos jog, műszaki-technikai sajátosság [Kbt. 98
Kizárólagos jog, műszaki-technikai sajátosság [Kbt. 98. § (2) bekezdés c) pont] Az adott feltételnek (pl. kizárólagos jog) a beszerzés tárgya egészére fenn kell állnia [D.38/12/2017.], már az eljárás megindításakor, Közös ajánlattétel ennél a jogalapnál jellegénél fogva nem lehetséges [D.883/2015. és D.915/ K /2015.], A beszerzés tárgyának meghatározása: valós beszerzési igény tükrözése, az ajánlatkérő szempontjából irreleváns követelmények jogellenessége [D.293/2016.; D.496/2016.], a jogalapot alátámasztó elvárások kötelező megjelenítése a műszaki leírásban [D.151/2017.]. Reális alternatíva vizsgálata és igazolása: többletköltség, időbeli elhúzódás, a jogalapot alátámasztó helyzetet az ajánlatkérőtől független körülmény idézte-e elő [Kúria Kfv.III /2015/11. számú ítélete].

14 Kizárólagos jog, műszaki-technikai sajátosság
Egészségügyi beszerzésekre vonatkozó speciális szabályok A gyógyszerek és orvostechnikai eszközök közbeszerzésének sajátos szabályairól szóló 16/2012. Korm. rendelet 15. § alapján a Hatóság fokozottan ellenőrzi (2) Hirdetmény közzététele nélkül induló tárgyalásos eljárás alkalmazható az egészségügyi szakmai kollégium állásfoglalása szerinti termék esetében, amennyiben a) a megkötendő szerződést a Kbt. 98. § (2) bekezdés c) pontjában foglaltak szerint az adott gyógyszer, orvostechnikai eszköz konkrét jellemzői vagy forgalmazási engedély, illetve kizárólagos jogok védelme miatt csak egy meghatározott szervezet képes teljesíteni; b) az adott betegség kezelésére szolgáló, korábban beszerzett gyógyszer, orvostechnikai eszköz másikkal történő helyettesítése a Kbt. 98. § (4) bekezdés b) pontja szerint bizonyos betegségcsoportok esetében nem lehetséges a kezelésre szoruló betegek egészségi állapotának veszélyeztetése nélkül, vagy az a betegek kezelésében, az országos ellátásban jelentős, aránytalanul nagy nehézséget eredményezne.

15 [Kbt. 98. § (2) bekezdés e) pont]
Rendkívüli sürgősség [Kbt. 98. § (2) bekezdés e) pont] A jogalap kizárólag vis maior helyzetekben alkalmazható, Nem jogszerű az alkalmazása: Korábbi eredménytelen eljárásra hivatkozással [pl. D.225/2013.], Belső döntési mechanizmus bonyolultságára hivatkozva, Támogatás elszámolási határidejére hivatkozva [D.239/2016.], Csak a rendkívüli helyzet által megkövetelt időtartamra és mértékre köthető szerződés [D.323/2015.], Az ajánlatkérő mulasztása kizárja az alkalmazást: Pl. késedelem az előkészítés körében [D.136/2016.], Ha az eljárás tanúsítvány nélkül is megindítható, az ajánlatkérő nem hivatkozhat az ellenőrzés időigényére [D.52/2017.].

16 [Kbt. 98. § (2) bekezdés e) pont]
Rendkívüli sürgősség [Kbt. 98. § (2) bekezdés e) pont] Más eljárásra előírt határidők tarthatatlansága: A beszerzési igény felmerülésének időpontja és az eljárás megkezdése között eltelt idő és megtett intézkedések vizsgálata, Gyorsított eljárások alkalmazásának lehetősége is vizsgálandó [D.52/2017.], Az alkalmazás jogszerűsége kizárólag esetről esetre vizsgálható, az alkalmazásra vonatkozó általános – akár törvényi – felhatalmazás sem elfogadható [C-275/08.; C-352/12.].

17 a HNT eljárások alakulása
Elért eredmények – a HNT eljárások alakulása

18 A HNT eljárások alakulása I.
58 jogorvoslat, 44 visszavonás Kezdeményezett jogorvoslati eljárások (db) - 45% + 26%

19 A HNT eljárások alakulása II.

20 A HNT eljárások alakulása III. - Jogalapok
a szerződés műszaki-technikai sajátosságok vagy kizárólagos jogok védelme miatt kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplővel köthető meg

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Dr. Kovács László Tipikus problémák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések