A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
Advertisements

GYAKORLATORIENTÁLT MEGOLDÁSOK A FELSŐOKTATÁSBAN A TEAM ACADEMY Tasi Péter team coach BGE Team Academy.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája Sólyom Andrea Győr, október
Az Országos Felnőttképzési Szakmai Központ éves tevékenysége, eredményei Évzáró értekezlet Budapest, december 16.
Új helyzet a felsőoktatásban: a bolognai folyamat László Gyula PTE KTK november 15.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
NTP-TSZV- M CSEÖH MŰHELYFOGLALKOZÁS Kutatási eredmények ismertetése Szegő Dóra.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
A nemzetiségi nevelés-oktatás eredményei és hatékonyság mutatói a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Óvodában Készítette: Laukó.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
A közösségi szabadalom megteremtése és az európai szabadalmi rendszer dr. Stadler Johanna Magyar Szabadalmi Hivatal Belső Piaci Hét november 25.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Országos kompetenciamérés 6. évfolyam (2016)
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Mayer József Budapest február 27.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Monostoriné Hörcsik Renáta
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
Miért választottam a BME Mérnökinformatikus Szakot?
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Új pályainformációs eszközök - filmek
BTMN.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Lorem ipsum.
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
Intézmény minőségirányítási programja
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Baranya Megyei Önkormányzat
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája A felsőoktatási intézmények felsőfokú szakképzési rendszerének hatékonyságvizsgálata Dr. Kocsis Mihály Pécsi Tudományegyetem, Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Budapest, 2009. december 10.

Eredményesség az oktatásban (értelmezési keretek) a képzésen belül a végzettek aránya; populáción belüli végzettségi arányok; végzettséggel rendelkezők foglalkoztatási arányai; végzettséggel rendelkezők beválási arányai; végzettséget megszerzők munkához jutási arányai; a képzéssel elégedettek aránya; a képzés életminőségre gyakorolt hatásai; a képzés tanulóképességre gyakorolt hatásai; a képzés „hozzáadott pedagógiai értéke”; végzettségi struktúra és az ország verseny-képessége

Hatékonyság (értelmezési keretek) hatékonyság (1): elért eredmény legalacsonyabb ráfordítással; hatékonyság (2): adott ráfordítás mellett legmagasabb eredmény; belső hatékonyság; külső hatékonyság; externális hatások.

Hallgatók az eredményességről

Végzettek az eredményességről

A hallgatók elvárásai

A hallgatók tapasztalatai

A hallgatók értékelése a képzésről

A végzettek elvárásai

A végzettek tapasztalatai

A végzettek értékelése a képzésről

Magyarország a nemzetközi mérésekben Programok Érintettek Évek PIRLS Progress in International Reading Literacy Study 4. osztályosok 2001; 2006. PISA (Programme for International Student Assessment) 15 évesek 2000; 2003; 2006; 2009. TIMSS Trends in International Mathematics and Science Study 4. és 8. osztályosok 1999; 2003; 2007.

I. évfolyamos hallgatók akadémiai képességeinek vizsgálata - a szocio-kulturális háttér feltárása; - a szövegértés vizsgálata (publicisztikai szöveggel, szakszöveggel, nyelv-helyességi feladatokkal, fogalom-magyarázattal); - a matematikai – logikai készségek vizsgálata; - a pszichológiai immunrendszer vizsgálata.

Feladattípusok a szövegértés vizsgálatában konkrét adatok egyszerű szöveg-struktúrában; konkrét adatok összetett szöveg-struktúrában; absztrakt adatok egyszerű szöveg-struktúrában.

Konkrét adatok egyszerű szövegstruktúrában „Első kísérletükben a kutatók nyolc napon át nem adtak vizet a tevének. A teve súlyának mintegy 22%-át veszítette el, körülbelül 100 kilót.” … A szöveg alapján körülbelül mennyire becsülhető egy teve súlya? A) 100 kg-ra. B) 500 kg-ra. C) 2200 kg-ra. D) Erre nem találunk utalást.

Konkrét adatok összetett szövegstruktúrában Az A és B közötti távolság 30 km. Egy biciklista indul A-ból B-be 15km/h sebességgel. Vele egyidőben egy légy indul B-ből A irányába 30 km/h sebességgel. Amikor találkoznak, a légy egy pillanatra megpihen a biciklista orrán, majd rögtön visszafordul B-be, változatlanul 30km/h sebességgel. Amikor B-be érkezik, azonnal visszafordul a biciklista irányába és így tovább, mindaddig, amíg a biciklista B-be nem érkezik. Hány kilométert repült ez alatt a légy? A 15 km B 30 km C 45 km D 60 km E Egyik fenti válasz sem jó.

Absztrakt adatok egyszerű szövegstruktúrában A következőket tudjuk: Minden DUDU egyben PUPU is. Bizonyos DADÁ-k egyben DUDU-k is. Ha egy DADA nem DUDU, akkor ő PUPU. Az alábbi állítások közül melyek igazak? - (i) Minden PUPU, aki DADA, egyben DUDU is. - (ii) Minden PUPU, aki nem DADA, egyben DUDU is. - (iii) Bizonyos PUPU-k egyben DUDU-k is. - (iv) Minden DUDU egyben DADA is. - (v) Minden DADA egyben PUPU is. A csak (iii) B csak (iv) C csak (i) és (iii) D csak (ii) és (v) E csak (iii) és (v)

PISA szövegértési teljesítmények 2006-ban

Egyetemi hallgatók szövegértési teljesítményei

Bsc-s és fsz-es hallgatók szövegértési teljesítményei

Figyelmüket köszönöm!