A korai Egyház Az első közösségek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szent Pál missziós tevékenysége és a „pogánykeresztény” közösségek.
Advertisements

A kereszténység kialakulása. A vallási élet változásai a Római Birodalomban A görög-római vallás nem követelt meg hitet A lényeg a szertartásokon való.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
Melyik agyféltekéje domináns? – teszt Pillantson a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen ?  Ha úgy.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Magyarország a két világháború között
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Intézményesülés a Baptista egyházban
Isten Nagy Terve 2 rész: Isten, ma is Teremtő.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
A halál utáni élet Ifjúsági óra Békés.
Készítette: Molnár Csenge 5.c.
1Transzplantációs Alapítvány
(Dávid és Salamon uralkodása)
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!!
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Pakisztáni beszámoló.
Az Írások könyvcsoportja
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Nagy Károly.
Szeretettel köszöntjük Istentiszteletünkön!
A nagyhatalmak versengése és az első világháború
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Oltáriszentség, Papság,
A szentség Isten igéje, látható jellel összekapcsolva.
Igeolvasás „6Nem jól dicsekedtek ti. Hát nem tudjátok, hogy egy kicsiny kovász az egész tésztát megkeleszti? 7Takarítsátok ki a régi kovászt, hogy új tésztává.
Ország neve név Tanár Osztály.
„Ezek után láttam, hogy egy másik angyal leszállt a mennyből: nagy hatalma volt, és dicsősége beragyogta a földet.” Jelenések 18:1.
Mátészalkai Szakképző Iskola
JÓ REGGELT! MA JÓ NAPUNK LESZ !.
A teljesített kérés.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
II. A biblia tanítása istenről
„16„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.” 17A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: „Mi az, amit.
Jézus igehirdetése: az „Isten országa”
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
Saját név | Tanár neve | Osztályzat
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
JÉZUS MINZ AZ ÓSZÖVETSÉGI VÁRAKOZÁSOK BETELJESÍTŐJE
A mennyei világ lelki áldásai 2. rész
Halloween Kovács Lilla
Ország neve név Tanár Osztály.
Református istentisztelet
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Hívő tanúságtétel, hitvalló őrállás
Akarj többet! Efézus 1:
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
2. csapat Bugát Pál és kortársai
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Társadalmi integráció kistelepüléseken
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 2. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
A pénz kialakulása Az első pénzt 700 esztendővel Krisztus születése előtt a görögök verték ezüstből. Azelőtt a pénzt nem ismerték, hanem cserekereskedést.
Oféliák színháza.
Előadás másolata:

A korai Egyház Az első közösségek

1. Az Egyház indulása Jézus húsvétja, illetve az első pünkösd után a tanítványok hirdették az „Úr” föltámadását. Tanításuk központi eleme: Isten legnagyobb tette az, hogy föltámasztotta Jézust a halálból

2. Folytonosság a zsidósággal Jézus első követőinek az volt a meggyőződése, hogy a jézusi tanítás az Ószövetség folytatása: Máté evangéliuma Jézust mint új Mózest mutatja be (Egyiptomból jön, a hegyen ad törvényt, stb.) A jézusi erkölcs megegyezik a zsidó erkölcsök legfontosabb elveivel Jézus azért jött, hogy teljessé tegye a Törvényt

Kortársaiknak azt próbálták igazolni, hogy Jézus az Isten által ígért Messiás: Habár – a korabeli elképzelésekkel ellentétben – nem dicsőséges királyként vonult be Jeruzsálembe, éppen szenvedései hozták el a megváltást (ld. Izajás: szenvedő szolga). Összefoglalva: Az első „keresztény” közösség a judaizmus egy új csoportját jelentette, amely relatíve nagy hatással volt a zsidóságra.

Kik közül kerültek ki az első közösség tagjai? A szadduceusok nem lettek keresztények. A farizeusok közül többen megtértek. Az első közösség életében vannak hasonlóságok az esszénusokkal (pl. vagyonközösség), de különbségek is (Jézus nem a „világosság fia”).

Hol alakultak ki az első közösségek? A legelső közösségek Jeruzsálemben, majd innen kiindulva Júda környező településein alakultak ki, de a tanítványok hamar eljutottak Damaszkuszba és Antiochiába is (itt használták először a „keresztény” elnevezést. Ugyanakkor kialakult egy ellenmozgalom is. Ennek vezetője: Saul.

3. A jeruzsálemi egyház A tizenkét apostol közül a legtöbbjük sorsáról semmit sem tudunk: az életükről szóló legendák a II. század végére alakultak ki. (Megbízhatónak tűnnek a Péter apostol római vértanúságáról szóló beszámolók, illetve az a hagyomány, amely szerint János apostol Epheszoszban élt, és itt alakult ki a köré szerveződő teológiai iskola.)

Vezetője előbb az „idősebb” Jakab, majd az ő halála után Jakab, az „Úr testvére”. A jeruzsálemi egyház volt a kereszténység első évtizedeiben a legnagyobb tekintéllyel bíró közösség (pl. Pál időről időre „fölmegy” Jeruzsálembe) . A jeruzsálemi keresztények a 70-es eseményeket megelőző lázadás idején hagyták el a várost (a felkelésben nem vettek részt).