Digitálisan modulált jelek átvitele RF csatornán

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Advertisements

1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Rendezésen alapuló kétmenetes algoritmusok
Lieszkovszky József Pál (PhD hallgató, RGDI
Valószínűségi kísérletek
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Frekvencia függvényében változó jellemzők mérése
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Programstruktúrák.
Becslés gyakorlat november 3.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
AZ ÁTVITELI CSATORNA.
Montázs készítése.
Scilab programozás alapjai
A közigazgatással foglalkozó tudományok
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy.
Kockázat és megbízhatóság
LabVIEW bevezetéstől a feszültség-áram karakterisztikáig Vida Andrea
Kódolt (modulált) jel útja:
Az elektromágneses hullámok modulációja és detektálása.
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Becsléselmélet - Konzultáció
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Kockázat és megbízhatóság
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Technológiai folyamatok optimalizálása
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Szervezetfejlesztés II. előadás
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
Kvantitatív módszerek
Környezeti teljesítményértékelés
Hipotézisvizsgálat.
Hullámdigitális jelfeldolgozás alapok 5 Híd struktúrájú szűrők
V. Optimális portfóliók
Varianciaanalízis- ANOVA (Analyze Of VAriance)
2. Bevezetés A programozásba
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Kvantitatív módszerek
középfokú felvételi eljárás
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Számítógépes Hálózatok
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
Munkanélküliség.
Szoftverrobotok vs biorobotok Bemutatkozik Albert, a vállalati robot
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Vasbeton falvasalás megadása és ellenőrzése EC2 szerint
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Binomiális fák elmélete
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A geometriai transzformációk
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Hagyományos megjelenítés
Hipotéziselmélet Adatelemzés.
Előadás másolata:

Digitálisan modulált jelek átvitele RF csatornán

OFDM moduláció elv Az átvitelre szánt jelet először is meg kell védeni az esetlegesen fellépő hibáktól, azaz egy tekintélyes fejlécet kap Rákerül a nagy számú segédvivőre Mindegyik segédvivő a többitől függetlenül kerül modulálásra

OFDM moduláció elv

OFDM moduláció elv

OFDM moduláció valóságban A valóságban az OFDM jelet egy olyan többszörös leképezési eljárás hozza létre: melyben két táblázat készül, majd egy IFFT (inverz FFT) történik. Az OFDM jel nagysebességű számítógéppel végrehajtott numerikus matematikai eljárások eredménye. – A hibavédett adatfolyam + fejléc, párhuzamos ágakra szabdalva a lehető legvéletlenszerűbb módon oszlik szét az akár több ezer alfolyam között. Ezt az eljárást hívjuk multiplexálásnak és összesorolásnak. – Csomagról csomagra minden alfolyam áthalad egy leképezőn, amely létrehozza a hozzátartozó alvektort, ami valós és képzetes részből tevődik össze. Két táblázat jön létre több ezer bejegyzéssel, az egyik a valós rész, a másik a képzetes rész táblázata. Mindez a frekvenciatartomány időbeli leírását adja eredményül. Mindegyik segédvivő, amely immár modulált állapotú, leírható a megfelelő x és y koordinátáival, vagy matematikailag kifejezve koszinuszos és szinuszos összetevőivel, avagy valós és képzetes részével. – A két táblázat (a valós és a képzetes) most a jelfeldolgozó eljárás következő lépésének bemenő jeleit adja meg, amely lépés az IFFT (gyors inverz Fourier transzformáció) lesz. – Az IFFT után a jel már elérhető az időtartományban is, alakja tisztán véletlenszerű, (sztochasztikus), köszönhetően annak, hogy a több ezer, egymástól függetlenül modulált segédvivőből áll. Folyt.

OFDM Az OFDM modulátor bemenetén egymás után különböző, a frekvenciatartományban leképzett valós- és képzetes-rész táblázatokat kap, majd elvégzi az IFFT-t. Az eredményt az IFFT után a re(t) és im(t) jelöli, majd a komplex szorzón való áthaladás után a kimeneten az időtartományban megjelenik az OFDM jel.

OFDM A szemléltetést egy olyan spektrummal kezdjük, amely tengelyesen szimmetrikus az OFDM csatorna sávjának közepére, és csak az 1-es számú és az N. számú vivőt tartalmazza. Az IFFT után a kimenő re(t)-nél egy olyan kimenő jel jön létre, mely tisztán koszinuszos. Az im(t) kimenetén u(t)=0V lesz. Tisztán valós időtartománybeli jelet várunk, mivel a spektrum szimmetriája megfelel az ehhez szükséges feltételeknek. Az I/Q modulátor után egy elnyomott vivőjű amplitúdómodulált jel jön létre, melyet a csak valós, időintervallumbeli komponens generál,

OFDM Ha azonban a sáv felső tartományában a spektrumvonal –amit nevezzünk N melletti vivőnek– elnyomott, és csak az 1-es számú vivő melletti összetevő marad, a spektrum asszimmetriájának köszönhetően egy komplex, időtartománybeli jel várható. Az IFFT után a re(t) kimenetén ekkor egy 0,5 amplitúdójú, koszinuszos jel jelenik meg. Ekkor azonban az IFFT az im(t) kimenetén előállít egy ugyanakkora frekvenciájú és amplitúdójú szinuszos kimenő jelet. A kapott két tag az időtartományban egy komplex jelet hoz létre. Ha a re(t) és im(t) kimeneteket az utána következő I/Q modulátorra kapcsoljuk, akkor a moduláció-tartamuk eltűnik, eredményül egy tisztán szinuszos jelet kapunk, a vivő frekvenciasávjába konvertálva. Egy egyoldalsávos, amplitúdómodulált jel jön létre, a rendszer pedig ekkor egy SSB modulátornak felel meg.

OFDM A segédvivő frekvenciájának megváltoztatása csupán a koszinuszos és a szinuszos kimenő jelek frekvenciáját változtatja meg re(t)-nél és im(t)-nél A re(t) és im(t) amplitúdója és frekvenciája megegyezik, fáziskülönbségük pedig 90 fok, mint ahogy korábban volt. Az efajta OFDM-implementációhoz a legfontosabb azt megértenünk, hogy alapjában ez a kölcsönös viszony igaz minden segédvivőre. Minden segédvivő esetében az im(t) 90 fokkal különbözik a re(t)-től, amplitúdójuk pedig megegyező nagyságú.

OFDM Az im(t) a re(t) Hilbert transzformáltja. Ez a transzformációt úgy képzeljük el, hogy minden egyes spektrális komponens fázisát 90 fokkal elforgatjuk. Ha mindkét időbeli jelet az ezután következő I/Q modulátorra kapcsoljuk, akkor az aktuális OFDM jel áll elő. Minden esetben a megfelelő felső vagy alsó OFDM alsáv elnyomott ez által a moduláció által, ezzel egy ezerszeres fázisbillentyűző típusú egyoldalsávos modulátort kapunk. A folyamat csak amiatt a tény miatt alakulhat így, mert minden segédvivőnél a re(t) és az im(t) ugyanakkora az amplitúdójú, és pontosan 90 fokkal vannak egymáshoz képest eltolva, így a felső és az alsó OFDM oldalsávok között nem keletkezik áthallás.

OFDM Minél több a vivő, annál véletlenszerűbb lesz a nekik megfelelő OFDM jel megjelenése. Már mindössze 12 vivő, egymáshoz képest viszonylagosan véletlenszerű rendbe állítva egy olyan OFDM szimbólumot képes alkotni, melynek sztochasztikus a megjelenése

OFDM A szimbólumokat szakaszonként sorban haladva számoljuk ki és hozzuk létre. Mindig ugyanannyi adatbitet kombinálunk össze és modulálunk nagy számú (akár több ezer) OFDM segédvivővé. Először is a frekvenciatartománybeli valós és képzetes rész táblázatokat hozzuk létre, majd IFT után re(t) és im(t) táblázatait, melyeket a memórában eltárolunk. Periódusról periódusra egy-egy újabb OFDM szimbólumot generálunk, melyeknek a pontos hossza. Ezek között a szinbólumok között meghatározhatunk egy védő intervallumot, amelynek gyakran beállítható a hosszúsága is

OFDM Ezen a védő (biztonsági) intervallumon belül a reflexiók miatti tranziens események, melyek megelőzik a szimbólumok közti interferenciát, lecsillapodhatnak. A védő intervallumnak hosszabbnak kell lennie, mint a sugárzó rendszerben fellépő leghosszabb reflektált jel késési idő. A védő intervallum végén minden tranziens eseménynek teljesen le kell csillapodnia, különben zaj képződik a szimbólumok közti interferencia miatt, amely pedig nem más, mint a reflektált jel intenzitásának egyszerű függvénye.

OFDM A védő intervallumok alatt a jelszintet nem állítjuk be egyszerűen nullára. Általában a következő szimbólum végét pontosan ebbe az időtartamba helyezzük, a védő intervallumok így nem látszanak egyetlen oszcillogramon sem. A jelátvitel szempontjából ezeknek a védő intervallumoknak a létrehozása merőben egyszerű. Az IFFT után generált jelet először egy memóriába kell kiírni, majd váltakozva kiolvasni onnan az adatsor-elvnek megfelelően. A védő intervallumot ezután egyszerűen úgy hozzuk létre, hogy először a megfelelő komplex memóriatartalom végét olvassuk ki, illetve írjuk be a megfelelő védő intervallumba

OFDM Nem csak a szimbólumok kezdete, a vége is nehezen detektálható reflexiók esetében. Ha azonban a következő szimbólum vége megjelenik az őt megelőző védő intervallumban is, akkor a jelkomponensek, melyek a jelben többször is előfordulnak, könnyen megtalálhatóak lesznek a vevőben egy autokorrelációs vizsgálat segítségével. Ez megkönnyíti egy terület elejének és végének megtalálását azokon a szimbólumokon belül, amelyeket nem befolyásol a szimbólumok közti interferencia. kétutas terjedéssel érkező jel esetére

OFDM Az autokorrelációs opciót használva a vevő FFT mintavevő ablakát, mely egy szimbólum-hossznyira van beállítva, a szimbólumok közé állítja, mégpedig úgy, hogy az ablak mindig egybeessék a zavartalan területtel. A mintavevő ablak tehát nem pontosan az aktuális szimbólumra van állítva, ez pedig fázishibát eredményez – (mely jellegzetes íves elmosódást mutat a konstellációs diagramban) –amit ezért ki kell küszöbölni a jelfeldolgozás további lépéseiben.