Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
Advertisements

Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Minden test nyugalomban van, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg környezete meg nem változtatja mozgásállapotát. Az olyan vonatkoztatási.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
A hasáb. A hasáb felszínén az alaplapok és az oldallapok területének az összegét értjük. A-val jelölve a hasáb felszínét, T-vel az alaplap, illetve a.
3. Téma Számsorozat, számsor bevezető Számsorozat, számsor bevezető PTE PMMK Mérnöki Matematika Tanszék Perjésiné dr. Hámori Ildikó Matematika A3-2. előadások.
Geometriai transzformációk
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Becslés gyakorlat november 3.
Áramlástani alapok évfolyam
A Repülésbiztonsági Kockázat
Hajók gépészeti berendezései
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
A mozgás kinematikai jellemzői
Szigetbiogeográfia A tapasztalat szerint:
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
Kockázat és megbízhatóság
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Néhány kaotikus rendszer mozgásegyenlete
Kockázat és megbízhatóság
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Erők, rugalmas erő, nehézségi erő, súlyerő
Komplex természettudomány 9.évfolyam
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Tartalékolás 1.
Pontrendszerek mechanikája
Gázok és folyadékok áramlása
Legfontosabb erő-fajták
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
Az anyagi pont dinamikája
Az energia.
A SÚLY.
Szerkezetek Dinamikája
Mi a káosz? Olyan mozgás, mely
A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga.
Dr. habil. Gulyás Lajos, Ph.D. főiskolai tanár
Az elemi folyadékrész mozgása
RUGÓK.
Elektromos alapjelenségek
AVL fák.
Halmazállapot-változások
szabadenergia minimumra való törekvés.
Egymáson gördülő kemény golyók
Biofizika Oktató: Katona Péter.
Bináris kereső fák Definíció: A bináris kereső fa egy bináris fa,
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
Vektorok © Vidra Gábor,
Háttértárak Merevlemezek.
„Mi a pálya?”.
Háttértárak Merevlemezek.
Atomok kvantumelmélete
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Egyenletesen változó mozgás
Előadás másolata:

Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1.

A munka Ha egy pontszerű testre állandó (F) erő hat, és az (F) irányában (s) távolsággal elmozdul, akkor az (F) erő (s) úton végzett munkáját az erő F nagyságának és az (s) útnak a szorzatával mérjük. (A test tömege és az elmozdulás ideje közömbös.)

Munka definíciójának általánosítása Az F erő elemi munkáján értjük az elmozdulás irányába eső Fs=F·cosα erőkomponensnek és az elmozdulás nagyságának szorzatát. Az F erő munkája tehát nulla, ha a test nem mozog, vagy ha a mozgás merőleges az erőre. (pl.: fonálon lengő test)

Általában nehéz egy erő munkavégzését meghatározni. Változó erő munkája FS Általában nehéz egy erő munkavégzését meghatározni.

A nehézségi erő munkája A nehézségi erő munkája nem függ az úttól. A nehézségi erőnek bármely zárt görbe mentén végzett munkája zérus. Az ilyen erő POTENCIÁLOS ERŐ.

A nehézségi erő esetén: Potenciálos erők Ha egy erő potenciálos, akkor található hozzá egy olyan V(r) potenciálfüggvény, mely esetén tetszőleges pályán történő mozgásra teljesül, hogy az erő által végzett munka: A nehézségi erő esetén:

csak a test tömegétől és v-től függ. Gyorsító erő munkája Az a munka, amit valamely F erő addig végez, amíg egy nyugvó testet v sebességre gyorsít fel. csak a test tömegétől és v-től függ. (Az összefüggés változó erők és görbe vonalú mozgások esetén is érvényes.)

Gyakorló feladat 920 kg tömegű gépkocsi induláskor 15 s-ig 1,2 m/s2 állandó gyorsulással mozog. Mekkora a gyorsítási munka?

Az emelési munka

Gyakorló feladat Mekkora munkát végzünk, ha egy 10 kg tömegű testet 22,5 m magasra emelünk fel?

Feszítési munka

Gyakorló feladat Mekkora munkával tudjuk 5 cm-rel megnyújtani nyújtatlan állapotából azt a rugót, amelyet egy 200 g tömegű test 10 cm-rel nyújt meg? Mennyi munka szükséges a következő 5 cm-es megnyújtáshoz?

Helyzeti és mozgási energia A földről felemelt test, a megnyújtott rugó, a mozgó kocsi munkavégző képességgel, más szóval energiával rendelkezik. Az energiát azzal a munkával mérjük, amellyel a testet az adott állapotba hozhatjuk. Földről felemelt test Megnyújtott rugó Mozgó test MECHANIKAI ENERGIA

Munkatétel A tömegpont mozgási energiájának megváltozása egyenlő a tömegpontra ható erők eredőjének munkájával. A munkatételnek ott van jelentősége, amikor a változó erő munkáját nehezen lehet meghatározni (pl. vonalmenti integrálással).

Gyakorló feladat 1. Egy autó vezetője azt tapasztalja, hogy autójának sebessége 20 m/s-ról 15 m/s-ra csökken, mialatt 130 m-t gurul az úton. Milyen nagyságú erő fékezte az autót? (m=1200 kg) 2. Egy 20 g tömegű golyó 400 m/s sebességgel fába csapódva azon áthalad. Eközben sebessége 100 m/s-ra csökken. Mekkora munkát végzett a fékezési erő?

A munkatétel alkalmazása nehézségi erő hatása alatt álló tömegpontra A tömegpont mozgási és helyzeti energiájának összege a mozgás folyamán állandó.

A mechanikai energia megmaradásának tétele Ha a tömegpontra ható erők potenciálos erők, akkor a tömegpont kinetikai és potenciális energiájának összege állandó. Ezért ezeket az erőket konzervatív erőknek nevezik. Konzervatív erők a nehézségi és a rugalmas erők.

Probléma 1. Határozzuk meg, hogy mekkora magasságban lesz egy 8 m/s kezdősebességgel feldobott kő helyzeti és mozgási energiája egyenlő nagyságú! 2. Egy test leesik egy 0,6 m magas asztalról. A test egy ideális, elhanyagolható tömegű 2,4 kN/m rugóállandójú rugóra esik. A rugó kezdetben 25 cm magas, de amikor a test megáll, 10 cm magasságúra nyomódik össze. Határozza meg a test tömegét.

A súrlódási munka Zárt görbe mentén végzett súrlódási munka nem zérus. A súrlódási erő nem konzervatív.

Gyakorló feladat 50 kg tömegű ládát húzunk vízszintes talajon a talajjal párhuzamos erővel, 60 m úton. A súrlódási együttható 0,3. Mekkora munkát végzünk?