A hidegháború kora 1945-1962.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Advertisements

A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Nagy Ferenc Vállalkozási tanácsadó november 30.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
Az ország a dualizmus korában
Közlekedésfejlesztés Magyarországon XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged Dr. Becsey Zsolt, közlekedésért felelős helyettes államtitkár Nemzeti.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Szövetségi rendszerek Európa az első világháború előtt
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Főnix Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat Bocskay József Tudásalapú szociális társadalom Szociális gazdaság fejlesztése Modern menedzsment eszközökkel.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Az enyhülés korszaka. Háború vagy béke  Sztálin halála  XX. Pártkongresszus  módosult a korábbi politikai irányvonal  A propagandaháború tovább folytatódott.
A hidegháború és az enyhülés Szovjet – amerikai kapcsolatok alakulása (A bipoláris világrend) (Tk. 157.)
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Mária Terézia
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
FORDULAT A HÁBORÚ MENETÉBEN
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Az egységes olasz és német állam létrejötte
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
Esélyek a munkaerőpiacon
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
A HIDEGHÁBORÚ KIBONTAKOZÁSA
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Az antant győzelme a fordulat éve  USA hadba lépése
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A nagyhatalmak versengése és az első világháború
A közigazgatás személyi állománya
Nigéria és Afganisztán népességfejlődése 2050-ig
Az erősödő náci állam vonzásában
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Környezetgazdaságtan 1
Portugália.
A Nyugat-Balkán az EU és Oroszország között
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Készítette: Smedák Marcell
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
A gyermeki jogok érvényesítése
Környezeti Kontrolling
39. AZ EGYESÜLT NEMZETEK SZERVEZETE.
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Az állam és a piacgazdaság
10. POLITIKAI FÖLDRAJZI ALAPFOGALMAK ÉS AZ ÁLLAMOK FAJTÁI.
Kiútkeresés a válságból Gömbös-kormány
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
Készítette: Koleszár Gábor
Németország BESZÁMOLÓ 2014
Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

A hidegháború kora 1945-1962

A hidegháború Két szuperhatalom ENSZ (BT: az 5 állandó tag vétójoga) -szakirányú szervezetek és fegyveres erő a béke fenntartására Helyi háborúk a két szuperhatalom támogatásával Vasfüggöny (Churchill, fultoni beszéd: 1946) Köztes-Európa: a „béketábor” 1947: Truman-elv (a feltartóztatási politika) 1947: Zsdanov-elv (a két tábor közül az egyik bukásra, a másik győzelemre van ítélve) A berlini válság (1948/49) a két német állam létrejötte Németország és más nyugati államok rekonstrukciója a Marshall-terv segítségével (1947-) A két katonai tömb (NATO: 1949, VSZ: 1955)

Helyi háborúk Korea (1950-53)—a panmindzsoni fegyverszünet Vietnam (1954-73)—a franciák föladták a térséget, nagy veszteségek árán az USA is (Nixon elnök) Kuba (1962): a rakétaválság, majd az azt követő enyhülés („forró drót” létesítése: Hruscsov-Kennedy) A SZU: „a szocializmus exportja” Elhúzódó válság a Közel-Keleten -Izrael önálló állam (Ben Gurion min. eln.: 1948) -a politikai cionizmus a századforduló óta küzdött érte A környező arab államok Izraelt „idegen testként” kezelik, de legyőzni nem tudják (a menekültkérdés!) A szuezi válság (1956): az USA ebben a térségben érvényesíti érdekeit, a SZU pedig a vasfüggöny mögött

A gyarmati rendszer összeomlása 50-es évek: Ázsia felszabadulása, melynek öntudatosodása már a két vh. között megindult 60-as évek: Afrika felszabadulása Neokolonializmus (újgyarmatosítás gazdasági eszközökkel) A volt gyarmati országok határai szétvágják a törzsi-tradicionális kapcsolatokat (ez a körülmény kedvez a mindenkori puccsoknak, lokális háborúknak) Nem tudnak gazdaságilag önállósulni (nincs tőkéjük hozzá nyugati hitelekre szorulnak, melyeket általában nem tudnak visszafizetni) Az önállósulás feltétele a képzett szakembergárda lenne; ehhez átfogóbb reformok kellenének (oktatás-, egészségügy) Hiányoznak a demokratikus-alkotmányos hagyományok (a nyugati minták, a jogállam elvei nem ültethetők át) -ahol van tőke, ott is igaz ez (pl. olajállamok) - „a Cadillacből könnyű visszakerülni a tevére” (Balogh Sándor tanár úr, utalva a viszonylagos jólétre) A bandungi nyilatkozat (1955, Indonézia): az el nem kötelezettek mozgalma -India (1947-) és Egyiptom irányító szerepe

Feladat: az ENSZ és működése Források: Száray-Kaposi Történelem IV. tkv. 151. o.; képességfejlesztő mf. 105-106. o.

Feladat: Töltsd ki a táblázatot! Idő Hely Esemény Kapcsolható fogalmak, nevek stb. 1945. június 1945/46 1946 1947. febr. 1947 1947 (1948-52) 1948/49 1949. ápr. 1950-53 1955 Bécs Osztrák államszerződés Ausztria örökös semlegessége, a szovjet erők kivonása Bandung 1961 1962