Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Smedák Marcell

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Smedák Marcell"— Előadás másolata:

1 Készítette: Smedák Marcell
A kétpólusú világ Készítette: Smedák Marcell

2 Az ENSZ megalakulása A világháború alatt kezdődtek a tárgyalások a szövetségesek között arról hogy létrehozzanak egy nemzeti szervezetet a béke fenntartására. 1945 nyarán San Franciscóban megalakították az Egyesült Nemzetek Szervezetét. Az ENSZ központja New York lett. Célja a béke és a biztonság megóvása.

3 Az ENSZ Legfontosabb szerve a tagállamok Közgyűlése és a Biztonsági Tanács. A Biztonsági Tanácsnak 5 állandó és 10, évente változó tagja van. Állandó tagok: Egyesült Államok, Franciaország, Anglia, Szovjetunió és Kína. A tanács csak az 5 nagyhatalom „igen” szavazatával hozhat határozatot.

4 A két szuperhatalom A régen jelentős de a háborúban vesztes államok: Németország, Olaszország és Japán kiszorultak a nemzetközi politikából. Anglia és Franciaország a háborúban meggyengült és később a gyarmataikat is elveszítették. Nagyból középhatalommá váltak. A gyarmati rendszer felbomlott. A két nagyhatalom kiemelkedése feszültséghez vezetett. Ez a „hidegháború” a következő évtizedekben.

5 A két szuperhatalom-USA
A világháború legnagyobb nyertese az Egyesült Államok volt. Gazdasága és az életszínvonal látványosan növekedni kezdett. A világ ipari termelésének a felét az Egyesült Államok állította elő. Gazdasági és katonai ereje miatt és az atombomba kizárólagos birtokosaként legyőzhetetlennek tűnt.

6 A két szuperhatalom-Szovjetunió
A sokmilliós szárazföldi hadsereg okán a Szovjetunió vált a másik szuperhatalommá. Körülbelül 12 millió katonát tartott fegyverben. Gazdasága gyenge volt az ésszerűtlen központi irányítás és kolhozosítás miatt, bár szinte kimeríthetetlen nyersanyagkészlettel rendelkezett. A gazdaságot a diktatórikus rendszer miatt nem lehetett megformálni. Alacsony életszínvonal és áruhiány jellemezte a háború után is.

7


Letölteni ppt "Készítette: Smedák Marcell"

Hasonló előadás


Google Hirdetések