Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
Advertisements

SZÁMVITEL.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Számviteli alapelvek Számviteli politika
Budapest Pénzügy és Számvitel1.  Szereplők  KÜLSŐ (piaci szereplők, hatóságok)  BELSŐ érintettek (vezetők, dolgozók, tulajdonosok)  Szakmai.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Az eredménykimutatás A mérleg szerinti eredmény levelezetését tartalmazza. (70. §) Eredménykategóriák: Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Műszaki ellenőrképzés
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
SZÁMVITEL.
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
A tárgy: Számvitel alapjai kódja: SZAM1KOMPZS
Kérdések a ZH-hoz.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Vezetői Információs Rendszer felépítése
Mérleg, eredménykimutatás, cash flow
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Vállalkozások elemzése
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
A számvitel szerepe az adójogban
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Számviteli politika és szabályzatok
A hitelintézeti beszámoló
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
A termelés költségei.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Könyvvezetési feladatok
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
SZÁMVITEL B.Sc. képzés. Cél: információigény kielégítése  külső és belső érintettek Tulajdonosok, befektetők Hitelezők KözvéleményHatóságok Kormányzati.
Az információ, mint erőforrás
A termelés költségei.
Nagy Anikó / Hegedűs Iván
MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Az államháztartási számvitel évi változása.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
SZÁMVITEL.
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Költség fogalmának értelmezési lehetőségei
Költség fogalmának értelmezési lehetőségei
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása

költségvetési szervezetek Cél: információigény kielégítése  külső és belső érintettek Külső érintettek Tulajdonosok befektetők Piaci partnerek Belső érintettek Hitelezők munkavállalók vállalatvezetők érdekképviselet Hatóságok Közvélemény Kormányzati költségvetési szervezetek

Számvitel célja? Az információigény súlypontjai vagyon  vállalkozás rendelkezésére álló vagyontárgyak pénzügyi stabilitás  eszközök, és azok finanszírozása jövedelmezőség  nyereséges működés Számvitel célja? A gazdasági egység vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről megbízható és valós képet adni az egységgel kapcsolatba kerülő minden érdekhordozó számára.

A számvitel feladata: Regisztrációs funkció: a vállalkozást érintő gazdasági események zárt rendszerben való rögzítése, feldolgozása és rendszerezése. Adatszolgáltatási funkció: adatot szolgáltatni strukturált formában a külső és belső érintettek számára A számviteli paradigma lényege a keret-jellegű szabályozás!  vállalat-specifikus szabályok a vállalkozások szintjén SZÁMVITELI POLITIKA Általános rész Eszközök-források értékelési szabályzata Eszközök-források leltározási szabályzata Pénzkezelési szabályzat Önköltség-számítási szabályzat Számlarend

BESZÁMOLÁS Adatszolgáltatási funkció Adatot szolgáltatni strukturált formában... Információs igény kielégítése! Beszámoló részei Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet Üzleti jelentés: A vállalkozás saját elemzései a vállalkozás jelenbeli és jövőbeli működéséről, egyéb információk.  vagyoni és pénzügyi helyzet  jövedelmi helyzet  előbbiekhez tartozó kiegészítések

A költséggazdálkodás alapfogalmai Gazdaságossági elv Költség Ráfordítás Kiadás A termék önköltsége

A költséggazdálkodás alapfogalmai Költséggazdálkodás: A rendelkezésre álló erőforrások (eszközök, munkaerő) ésszerű, takarékos felhasználására irányuló törekvés.

A költséggazdálkodás alapfogalmai Gazdaságossági elv: adott ráfordítással a lehető legnagyobb eredmény elérése, vagy adott eredmény eléréséhez a lehető legkisebb ráfordítás felhasználása

A költséggazdálkodás alapfogalmai Adott teljesítmény érdekében felhasznált munka és egyéb tényező pénzben kifejezett összege.

A költséggazdálkodás alapfogalmai Ráfordítás: Szélesebb körű fogalom, mivel magába-foglal olyan eszközfelhasználást is, amelyek nem jelennek meg költségként.

A költséggazdálkodás alapfogalmai A termék önköltsége: Az összes költségből az ún. kalkulációs egységre jutó költség. A kalkulációs egység lehet egy termék, szolgáltatás vagy hálózati egység.

Költséggazdálkodási rend Alkalmazásának területei: a vállalkozás gazdálkodásának eredményessége, árpolitika kidolgozása, jövedelmezőség növelésének lehetőségei, gazdaságossági számítások, adatszolgáltatási és adózási kötelezettségek

Vizsgált összefüggések Az egyes költségek változásának hatását a forgalomra, Az egyes költségek változásának hatása más költségek alakulására, Az egyes költségek változásának hatása a tevékenység időhorizontján.

2.3. A költséggazdálkodás feladatai Meg kell határozni a szükséges és indokolt mér-tékű költségértéket. Tudatosan kell befolyásolni és folyamatosan ellenőrizni a költségalakulást. El kell számolni a ténylegesen felmerült költsé-gekkel. Össze kell hasonlítani és elemezni kell a terve-zett és tényleges költségeket.

3. A költségek csoportosítása 3.1. Költségnemenként 3.2. Összetételük szerint 3.3. Elszámolhatóságuk módja szerint 3.4. A forgalom változásához való viszonyuk sz. 3.5. Az áruforgalomhoz való kapcsolódásuk sz. 3.6. Funkció szerint 3.7. Egyéb csoportosítási szempontok szerint