Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Szakmapolitikai irányelvek.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Kaposvári Egyetem Ifjúságsegítő képzés Kátai Gábor
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Erőforrás-térkép a régióban
Civil szerepek és civil szereplők
Bemutatkozik a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Közösségi részvétel a környezetvédelmi engedélyezési eljárásban.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Eger, november 10.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádi, szeptember 26.
1 2 érdekérvényesítés érdekegyeztetés az Európai Unióban 2. alapfogalmak © kurtán sándor 2011.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
A közösségi részvétel lehetőségei Mit tanulnak a fiatalok a közösségben, avagy mi az önkormányzat felelőssége? Nyíregyháza, december 1. Kósa András.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
SAGE Időskorúak segítése a döntéshozatalban való részvételben Trebag Kft.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Európai Ifjúsági Fórum Az Európai Ifjúsági Fórumot (EYF) 1979-ben hozták létre a célból, hogy európai szinten képviselje az ifjúsági szervezeteket, és.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
TOP vas megyei aktualitásai
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Állampolgári és közösségi részvétel Részben elméleti megközelítések
Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével
Előadás másolata:

Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete

A részvétel az ifjúsági munka fő célja és küldetése A fiatalok részvétele: teljes élet a helyi közösségben aktív szerepet a társadalmi változásokban társadalomi beilleszkedés elősegíti a változtatás igényét, a felelős gondolkozást, a megoldások keresését. A társadalom feladata megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a fiatalok részt vállalhassanak az őket érintő döntésekben.” (Európai Charta a fiatalok részvételéről)

A részvétel célja: valamilyen helyzet megváltoztatása, befolyásolása a jobbítás igényével. tevékenység, amely a saját, vagy valamilyen más közösség, társadalmi csoport igényeire reagál programszervezéssel, akciókkal politika befolyásolásának azon formája, amelyekben a fiatalokat érintő ügyekben a fiatalok valamilyen strukturált keretben részt vesznek a döntéshozatali folyamatokban.

2001-es angol Citizenship Survey részvétel fogalma ” A társadalmi részvétel „a különféle érdeklődési és érdekcsoportokban kifejtett szervezett tevékenységekben való részvételt” jelenti. cselekvések, amelyek elsősorban a közösségek önmagukra irányuló tevékenységeit tartalmazzák (programok, akciók…). A civil részvétel inkább az állampolgári részvétel különféle megnyilvánulásaira vonatkozik: „a helyi ügyekben való egyéni részvétel és a helyi ügyek befolyásolására való képesség”. Vagyis azok a szervezett és spontán keretek amelyek kifejezetten a döntéshozatali folyamatok befolyásolására, az azokban való részvételre irányulnak.

A tananyag fő fejezetei 1. Részvétel 1.1. A részvétel elméleti áttekintése 1.2. Ifjúsági részvétel 2. A fiatalok részvétele 2.1.A részvétel alapelvei 2.2. A részvétel értékei és előnyei 2.3.A részvétel fokozatai 3. Ifjúságkép a stratégiai dokumentumokban, ifjúságkutatás 3.1. Az Európai Ifjúsági Stratégiában 3.2. A Nemzeti Ifjúsági Stratégiában 3.3. Ifjúságkutatás

A tananyag fő fejezetei 4. A részvétel jogi háttere 4.1. Törvény a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről 4.2. Törvény a helyi közéletben való részvételről 4.3. Az ifjúsági részvétel dokumentumai 4.3.1. Módosított Európai Charta a fiatalok helyi és regionális társadalmi szerepvállalásáról 4.3.2. Az Európai Bizottság Fehér Könyve - Új lendület Európa fiataljai számára (részletek) 4.3.3. EU Ifjúsági stratégia (vonatkozó részletek) 4.3.4. Nemzeti Ifjúsági Stratégia (vonatkozó részletek) 5. Az aktív részvétel értékei, jellemzői

A tananyag fő fejezetei 6. Az ifjúság társadalmi részvételének formái 6.1. Önkéntesség 6.2. Strukturált párbeszéd 6.3. Fiatalok részvételének szintjei, lehetőségei 7. A kormányzati civil párbeszéd 8. Települési önkormányzat és a fiatalok részvétele 9. Ajánlások a fiatalok társadalmi részvételének elősegítésére 9.1. A módosított Európai Charta ajánlásai 9.2. A Fehér Könyv ajánlásai 9.3. Az ET jelentés ajánlásai

A tananyag fő fejezetei 10. Érdekképviselet 10.1. Általános tudnivalók – összefüggések 10.2. Érdekartikulációs, érdekvédelmi technikák 10.3. Érdekképviseleti és érdekegyeztető csatornák, szintek és formák 10.4. Döntéshozatal, lobbi 11. Az ifjúságsegítő feladatkörei a részvétel és az érdekérvényesítés vonatkozásában 11.1. Európai portfólió 11.2. Az ifjúságsegítő feladatai a részvétel és érdekképviselet tanulási folyamatában 11.3. A segítő szerepe a képessé tétel, képessé válás folyamatában 11.4. Az ausztrál ifjúságsegítő feladatai FORRÁSOK