JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
A Nemzeti Tehetség Programról Budapest, március 24. Dr. Szvathné Dr. Szalay Márta mb. tudományos és szakmai főigazgató-helyettes.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Kaposvár megyei jogú város önkormányzata gazdálkodási rendszerének évi ellenőrzése Warvasovszky Tihamér – alelnök Dr. Sepsey Tamás -főigazgató-helyettes.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK FŐBB KÖVETKEZMÉNYEI. KAPACITÁSOK ÉS FINANSZÍROZÁS VÁLTOZÁSAI A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT.
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
Az állami köznevelési közfeladat-ellátás
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Adományok adózási kérdései
Csongrád Megyei Önkormányzat Gyarmati Zoltán
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A konszolidáció módszertanáról
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
Az „Út a munkához” program évi változásai
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
BTMN.
Dr. Benedek Mária felügyeleti vezető
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
„Az ÁSZ a jó gyakorlatot közkinccsé teszi, az információkat és tudást átadja a közpénzfelhasználóknak.” Fókuszban az önkormányzatok gazdasági társaságai.
Előadó: Salamon Ildikó felügyeleti vezető Budapest, március 22.
Hallgatói ösztöndíjak
Az EU támogatások ellenőrzésének rendszere
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
KRÉTA-ESL Bemutató.
Az állami tulajdonú társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai Előadó: dr. Nagy Imre felügyeleti vezető Budapest, szeptember 27.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Egészségügyi gazdálkodó szervezetek ellenőrzése
Az „Út a munkához” program évi változásai
A kórházak ellenőrzési tapasztalatai
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú közhasznú feladatok hatékonyabb ellátására SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2011. december 15.

Ellenőrzés célja NCA működési és szakmai támogatásának rendszere biztosította-e a társadalmi és civil kapcsolatok eredményes fejlődését, a közfeladatok hatékonyabb ellátását; megvalósította-e a támogatott civil szervezeteknél a rendeltetésszerű felhasználás, a közhasznú feladatellátás követelményeit; érvényesítette-e a támogatások szabályszerű engedélyezésének, átláthatóságának jogszabályi előírásait; hasznosította-e a támogatások hatékonyságát, ellenőrzöttségét célzó számvevőszéki javaslatokat.

Helyszínen ellenőrzöttek Ellenőrzés köre KIM (SZMM) NCA Tanács Kezelő szerv Kollégiumok Támogatott szervezetek Helyszínen ellenőrzöttek

Alapprogram rendszerhibája NCA szabályozási és intézményi rendszere, támogatásainak elosztása és felhasználásának kontrollja nem biztosította a társadalmi és civil kapcsolatok eredményes fejlődését, nem járult hozzá a hatékonyabb állami és önkormányzati közfeladatok ellátásához.

Intézményrendszer hibái NCA szervezete széttagolt, működését a felelősség hozzárendelése nélküli feladatmegosztás és koordinációs hiányosságok jellemezték. Az egymást váltó testületek között dokumentált átadás-átvétel nem volt

Szabályozás fejlődése Közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvénnyel összehangoltan szabályozták Pályázói kifogások kezelését Jogorvoslati eljárás rendjét Beszámolási nyilvánossági előírásokat

Szabályozás hiányosságai NCA működésének kezdete óta: forrásmegosztás aránya változatlan; működési támogatások alapjának meghatározásán nem módosítottak; egy civil szervezetnek nyújtható támogatás felső határa nem változott.

NCA forráselosztása

Támogatási mutatók Igényelt támogatás Megítélt támogatás Adatok: millió Ft-ban Megnevezés 2008. év 2009. év 2010. év Összesen Működési Szakmai Igényelt támogatás 15 798 8 921 17 577 9 746 19 384 9 263 80 689 Megítélt támogatás 4 815 1 818 5 310 1 973 4 703 1 611 20 230 Igényelt/ Megítélt % 328 491 331 494 412 575 399

Támogatási rendszerhibák Stratégia részeként elmaradt a monitoring rendszerek kialakítása, az indikátorok teljes körű meghatározása. Pályázatok nem fedték le teljesen a törvényi célokat, bírálati követelménye nem biztosított egységességet. Nem éltek a hosszabb távú projekt finanszírozásával, önrész támogatásával, visszatérítendő támogatással. Nem biztosították a támogatások szabályszerű elszámolását, felhasználását, hatékony ellenőrzését. Nem írták elő a támogatási célok megvalósulásának szakmai, hatékonysági értékelésének szempontjait.

Ellenőrzöttek támogatása

Működési felhasználások

Szakmai programok

Feltárt szabálytalanságok Összértéke: 19 549 ezer Ft Támogatási cél teljesítését nem dokumentálták Elszámolása nem felelt meg a jogszabályoknak Céltól, szerződéstől eltérő felhasználás Szabálytalanul felhasznált NCA támogatás aránya: Helyszíni körben: 16,6 % Kezelő szervnél: 11,0 % MAKE elnöke személyes felelősségének megállapítása

Feltárt mulasztások Számviteli törvényben előírt szabályzatok hiánya. Nem érvényesítették a bizonylati elvet és fegyelmet. Könyvvezetésben nem biztosították a közpénzek felhasználásának átláthatóságát. Közhasznú törvényben meghatározott közzétételi kötelezettséget nem teljesítették. Közhasznúsági jelentésben a támogatásokat nem mutatták be támogatónként, célonként.

Intézkedési javaslatok Tanácsnak: módosítsa az összevont kiadási jogcímek alkalmazására vonatkozó támogatási elveket, tegyen intézkedést a munkacsoportok hatékony és eredményes működésére, az elmaradt feladatok végrehajtására. Alapkezelőnek: intézkedjen a szabálytalanul felhasznált, elszámolt 9253 ezer Ft támogatás visszafizetésére. Támogatóknak: intézkedjenek a szabálytalanul felhasznált, elszámolt 1841 ezer Ft támogatás visszafizetésére.

Ellenőrzés hasznosulása A feltárt szabálytalanságok és rendszerhibák a támogatások új intézményi és szabályozási alapokra helyezését indokolja. A Civil tv. kidolgozásánál a jogalkotó a számvevőszéki ellenőrzés több megállapítását már hasznosította: közhasznú minősítés feltételeinek szigorítása; számviteli beszámoló letétbe helyezése; hosszabb távú projektek támogatása, visszatérítendő támogatás, hitelfelvétel engedélyezése. A végrehajtási rendeletekben kell megoldani az átláthatóság, az elszámoltathatóság, valamint az ellenőrizhetőség követelményeit.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!