Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kórházak ellenőrzési tapasztalatai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kórházak ellenőrzési tapasztalatai"— Előadás másolata:

1 A kórházak ellenőrzési tapasztalatai
Előadó: Salamon Ildikó, Tervezési vezető Eger, április 10.

2 Bevezetés ÁSZ feladata
„A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni.” (Alaptörvény) Bevezetés ÁSZ feladata törvények betartásának ellenőrzése, államháztartásból származó források felhasználásának, nemzeti vagyon kezelésének ellenőrzése, jól irányított állam támogatása. ÁSZ ellenőrizte: pénzügyi-gazdasági feladatellátás, jogszabályok betartása ÁSZ nem ellenőrizte: szakmai feladatellátás Az elemzés célja: ellenőrzési tapasztalatok összegzése, nagyobb hasznosulása Minden közpénzfelhasználó, nemzet vagyont kezelő szervezet feladata érvényesíteni a törvényességet, a célszerűség, az eredményesség, az átláthatóság és a közélet tisztaságának elveit.

3 ÁSZ jelentések a 2016-2018. években
Az elemzés a évtől nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésekből 21 kórház ellenőrzésének közzétett adatait, információit, megállapításait és javaslatait dolgozta fel. 17 kórház ellenőrzéséről készült jelentés: „A központi alrendszer egyes intézményei pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése” Lényeges kérdéskörök: irányító szervek feladatellátása belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének szabályszerűsége pénzügyi gazdálkodás szabályszerűsége vagyongazdálkodás szabályszerűsége integritási szemlélet érvényesítése További öt kórház vonatkozásában „A kórházi ellátás működtetésére fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzése” című korábbi számvevőszéki ellenőrzés évi utóellenőrzési megállapításai is elemzésre kerültek. 17 kórház ellenőrzése 5 kórház utóellenőrzése 1

4 Bevezetés. „Ha nem tudod, hogy a betegséged betegség
Bevezetés „Ha nem tudod, hogy a betegséged betegség soha nem fogsz gyógyulást keresni.” A kórházak ellenőrzésének indokoltsága: Jelentős közpénzfelhasználás, közvagyon kezelés, Gazdálkodásban évről-évre visszatérő adósság kockázata, Fokozott társadalmi érdeklődés, Az „Egészséges Magyarország Egészségügyi Ágazati Stratégia” szerint pedig prioritás „egy fenntartható, jól működő intézményrendszer” kialakítása. Az ellenőrzött kórházak kiválasztása kockázati alapú volt. Az elemzés a megállapításokat, értékeléseket nem vetíti ki valamennyi kórházra. Bemutatja ugyanakkor az egyes területeken jelentkező típushibákat.

5 Összefoglaló, következtetések
Az elemzés összegezte az ellenőrzési tapasztalatokat, következtetéseket fogalmazott meg. Az elemzés értékelése szerint az ellenőrzött kórházak gazdálkodása lényeges területeken volt szabálytalan, integritási szemléletük pedig jellemzően fejlesztendő volt.

6 Összefoglaló, következtetések
Nem voltak szabályszerűek és nem voltak elég hatásosak a belső kontrollrendszerek. A belső kontrollrendszer állapota a vezetés színvonalának mutatója. Az ellenőrzött kórházak belső kontrollrendszereinek kialakításában és működtetésében előforduló hiányosságokra és szabálytalanságokra vezethetőek vissza a pénzügyi gazdálkodásban és vagyongazdálkodásban előforduló szabálytalanságok. A kórházak gazdálkodásánál az ÁSZ által feltárt szabálytalanságok, hiányosságok – különösen a gazdálkodási jogkörök gyakorlása során előforduló szabálytalanságok – magukban hordozzák a pénzeszközök rendeltetésellenes felhasználásának a veszélyét.

7 Összefoglaló, következtetések
A kórházak adósságának pontos meghatározhatóságához elengedhetetlen, hogy maradéktalanul betartsák a számviteli, a közbeszerzési szabályokat. Az ellenőrzési megállapítások alapján tett 441 javaslat magas száma önmagában jelzi azt, hogy lényeges, jelentős nagyságrendű intézkedést igénylő szabálytalanság fordult elő. A kórházak gazdálkodási színvonala emelésének alapfeltétele a következetes vezetői felelősségvállalás és a jogszabályi előírásoknak való megfelelés, a vezetői szemléletváltás és a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére irányuló vezetői intézkedések megtétele.

8 A kórházak belső kontrollrendszerei
A kórházak vezetői nem gondoskodtak megfelelően a belső kontrollrendszer kialakításáról és működtetéséről. Az ellenőrzött kórházak közül mindössze két kórháznál volt szabályszerű a belső kontrollrendszer. Az ÁSZ a kórházak ellenőrzése során a belső kontrollrendszer mind az öt pillérének a kialakításában és működtetésében tárt fel hiányosságokat, szabálytalanságokat, leginkább a kockázatkezelési rendszer és a kontrolltevékenységek kialakítása és működtetése nem felelt meg az előírásoknak.

9 A kórházak belső kontrollrendszerei
Hiányosak voltak a számviteli politika keretében elkészített szabályzatok. Hiányosak voltak a számlarendek előírásai. Hiányosak voltak az SZMSZ-ek. Hiányosak voltak a gazdasági szervezetek ügyrendjei. Nem rendelkeztek Ávr.-ben előírt egyes szabályzatokkal. Nem szabályozták a szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjét, valamint október 1-jétől a szervezeti integritást sértő események kezelésének eljárásrendjét.

10 A kórházak belső kontrollrendszerei
Nem rendelkeztek, illetve hiányosak voltak az ellenőrzési nyomvonalak. Nem végeztek kockázatelemzéseket. 16 kórháznál fordultak elő szabálytalanságok és hiányosságok a kontrolltevékenységek kialakítása és működtetése során (kötelezettségvállalás, teljesítés igazolás). A közérdekű adatok közzétételi kötelezettségét hiányosan teljesítették. Az elemzés készítésekor sem volt elérhető hat ellenőrzött kórház esetében a honlapokon a évre vonatkozó beszámolójuk. A kórházaknál a belső ellenőrzés a bizonyosságot adó és tanácsadó tevékenysége keretében érdemben – az államháztartás első védelmi vonalának részeként – nem támogatta a gazdálkodás szabályszerűségét.

11 A pénzügyi gazdálkodás
Tizenegy kórháznál nem folytattak le a Kbt-ben előírt értékhatár túllépése ellenére közbeszerzési eljárásokat. Az ellenőrzött kórházaknál a gazdálkodási jogkörök gyakorlása során több – az Ávr. előírásait sértő – szabálytalanság is előfordult: A kötelezettségvállalás dokumentuma nem tartalmazta a kötelezettségvállalás összegét, vagy a szakmai, műszaki teljesítés mennyiségi jellemzőit, illetve a pénzügyi teljesítés módját és feltételeit, a kifizetés határidejét. A teljesítést igazolók nem az előírásoknak megfelelően látták el feladataikat. A beszámoló részeként elkészített kötelezettségvállalással terhelt maradvány kimutatása nem felelt meg az Áhsz. előírásainak.

12 A vagyongazdálkodás Az ellenőrzött kórházaknál a vagyongazdálkodás összességében sehol nem volt szabályszerű. A kórházak vagyonkezelésében lévő ingatlanok helyiségeinek bérbeadása során az Nvtv. előírásai ellenére a bérlő tulajdonosi szervezetének átláthatóságára vonatkozó nyilatkozattal nem rendelkeztek. Nem rögzítették a bérleti szerződésekben a bérlő adatszolgáltatási kötelezettségére és a vagyon tulajdonosi rendelkezéseknek megfelelő használatára vonatkozó előírást. Az ellenőrzött kórházak közül 13-nál fordult elő, hogy – a Számv. tv. előírásaival ellentétben – nem végezték szabályszerűen a leltározást, vagy a leltározás elvégzését dokumentumokkal nem támasztották alá.

13 Ellenőrzések hasznosulása
Javaslatok EMMI minisztere ÁEEK főigazgatója Kórházak főigazgatói Belső kontrollrendszer - 4 198 Pénzügyi gazdálkodás 115 Vagyongazdálkodás 3 83 Munkajogi felelősség kivizsg. 7 8 Irányítószervi feladatellátás 9 Összesen 16 21 404 Figyelemfelhívó levél 2 10 Javaslatokat az ÁSZ azokban az esetekben fogalmazott meg, amikor a kórház a szabálytalanságokat, hiányosságokat az ellenőrzött időszakban nem szüntette meg. Minden ellenőrzött kórház a javaslatok alapján intézkedési tervet készített, amelyben meghatározták a feladatokat, kijelölték azok végrehajtásának határidejét és a felelősöket.

14 Utóellenőrzés - Eredmények
A kórházi ellátás működtetésére fordított pénzeszközök felhasználásnak ellenőrzéséről szóló jelentés utóellenőrzése (5 kórház) Intézkedési tervben vállalt feladatok végrehajtása 2 kórház nem hajtotta végre 1 kórház összességében végrehajtotta de negyedét határidőn túl 2 kórház az intézkedési tervben vállaltakat végrehajtotta. Ellenőrzés eredménye: Önköltségszámítási szabályzat, Egységes Intézményi Számlatükör, Kontrolling Kézikönyv.

15 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A kórházak ellenőrzési tapasztalatai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések