A globális klímaváltozás hatásai a szárazföldi gerinces faunára

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kuti Éva Civil trendek az adatok és a szakértői benyomások tükrében Reflektorfényben a civilek – Hova jutottunk, merre tovább? Útkeresésben a szektor NIOK.
Advertisements

1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
Egyed feletti szerveződési szintek Biológiai tanulmányaink során eddig azzal foglalkoztunk, mi jellemző az élőlények sejtjeinek, szöveteinek, szerveinek,
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Dr. Albert József osztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Hungarikumok Gyűjteménye Hungarikumok falusi környezetben Rábatöttös április.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
DIGITÁLIS VÁSÁRLÁSOK, GENERÁCIÓS KÜLÖNBSÉGEK
FENTARTHATÓ FEJLŐDÉS Készítette: Buzás Bence.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
3. tétel.
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
10 rémisztő tény a globális felmelegedésről
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Downstream Power Back Off (DPBO)
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Környezetgazdaságtan 1
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
Konfliktusok az iskolában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Projektmunka Földrajzolok
Az energia.
Downstream Power Back Off (DPBO)
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
Önvédelem és közelharc
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
3. előadás.
A BIOTIKUS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK RENDSZERE POPULÁCIÓÖKOLÓGIA
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Fekete harkály.
3. előadás.
A bioszféra.
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

A globális klímaváltozás hatásai a szárazföldi gerinces faunára Készítette: Gáspár Zita Zsófia Környezettudomány MSc. 2015.

Tartalom A globális éghajlatváltozás problémái Élőhely csökkenés, a migráció az eltűnő illetve az újonnan megjelenő potenciális élőhelyek hatására A szaporodási időszak eltolódása Különböző populációkra gyakorolt hatások Összefoglalás, megoldások

A globális éghajlatváltozás problémái Nem egyenletes az eloszlása a Föld felszínén Túl gyors a változás A nagy édesvíztározók vannak a legnagyobb hatásnak kitéve A szélsőséges időjárási események gyakoriságának növekedése Szinergikus hatások más környezetkárosító tevékenységekkel A döntéshozók nem veszik komolyan az intő jeleket

A földi átlaghőmérséklet változása

Szélsőséges időjárási események

Szinergikus hatások CO2, CH4, N2O és más üvegházgázok emissziójának növelésével a globális átlaghőmérséklet nő, továbbá kevésbé oldódnak a vizekben (Henry- törvény). A jéggel borított területek méretének csökkenésével csökken az albedó is, ami szintén indukálja a globális átlaghőmérséklet növekedését. A tartós, nagy mennyiségű csapadékhullás és a lefolyás gyorsítása (műutak, erdőirtás..) földcsuszamlásokhoz vezethet. Az élő rendszerekre ható különböző nem szokványos ingerek növelik a stresszt az életközösségekben.

Élőhely csökkenés, migráció az eltűnő illetve az újonnan megjelenő potenciális élőhelyek hatására

Kétéltűek A gerincesek közül a leginkább fenyegetett csoport. A megfigyelésekből kiderül, hogy őket elsősorban nem a hőmérséklet- növekedés, hanem a sok esetben ezzel járó szárazodás állít nehéz helyzetbe. A Costa Rica-i aranyvarangyok() nagyon specifikus élőhelyen 1000- 2000 m magasan úgynevezett köderdőkben éltek, amelyek a klímaváltozás hatására nagy mennyiségben visszahúzódtak. Az élőhelyek eltűnése mellett egy gombás eredetű bőrfertőzés (chytridiomycosis) is nagy mennyiségben pusztítja a kétéltűeket –sajnos már világszerte. Costa Rica-i aranyvarangy ( Bufo periglenes )

Hüllők Inkább a nyertesei a klímaváltozásnak, mert jellemzően jól tűrik a szárazságot illetve a meleget is. Azonban például a mediterrán vidékeken egyre gyakoribb erdőtüzek például fenyegetik az ott élő populációkat. Továbbá a sok esetben kétéltűekkel is táplálkozó fajokat azok nagy egyedszám-csökkenése is korlátozza. A vízisiklókat például az aszályos időszakok veszélyeztetik. A rézsiklóknál nagy területnyerés volt megfigyelhető a melegedéssel egy ütemben. vízisikló (Natrix natrix) rézsikló (Coronella austriaca)

Szibériai daru (Leucogeranus leucogeranus) Madarak Európában, Észak-Amerikában a nagy távolságra költöző madarak egyedszáma lecsökkent a kisebb távolságra vándorló illetve nem költöző madarak egyedszámához képest. Egyes költöző madarak ősszel nem indulnak el a telelő helyeikre, ezzel nagy kockázatot vállalva, hogy télen szembe kell nézniük akár a tartós faggyal is. Szibériai daru (Leucogeranus leucogeranus)

Emlősök Az emlősök két részre oszthatóak a terjeszkedési képességeiket illetően a gyors (ált. ragadozók pl. vadmacska, farkasok) és a lassú terjeszkedési képességű fajokra (ált. kisemlősök pl. rágcsálók, főemlősök). A megfigyelések globálisan azt mutatják, hogy az élőhelyek évről- évre átlagosan 6 km-t tolódnak el a Sarkok felé. Főleg a trópusi fajok, ezzel a sebességgel nem tudnak lépést tartani.

A szaporodási időszak eltolódása

Kétéltűek Kritikus helyzetbe került számos kétéltű faj, mert a klímaváltozással sok esetben együtt járó szárazodás, lehetetlenné teszi a szaporodásukat, ugyanis tavasszal gyakran, peterakáskor még meglévő kisebb vizek (pocsolyák, patakok) még az előtt kiszáradnak, hogy az ebihalak átalakulnának szárazföldi egyedekké. Tovább rontja a helyzetüket, hogy a kétéltűek nagyon érzékenyek a környezetszennyezésre, az UV sugárzásra, és a legyengült immunrendszerű példányok szaporodási sikere mélyen alulmúlja az egészségesekét. Gyepi béka (Rana temporaria)

Hüllők Általánosan megfigyelték, hogy a hüllők korábban kezdik a tenyészidőszakot, mert hamarabb érkezik a tavaszi melegedés. Ez által tovább tart az aktív időszakuk, ami bizonyos populációknál testméret- növekedést indukált. Az ausztrál vakondgyíkoknál megfigyelték, hogy a nagyobb hőmérsékleten kikelt tojásokból született gyíkoknak nőtt problémamegoldó-képessége. ausztrál vakondgyíkfélék (Bassiana duperreyi)

Madarak A vizes élőhelyek csökkenése számos vízparti madár költési helyének megfogyatkozását vonja maga után. A fehérfejű rétisasok a következő 65 évben területük 75%-át is elveszíthetik a klímaváltozás következményeképpen, ami a szaporodásukat olyan mértékben befolyásolja, hogy a fajt akár a kihalás szélére is sodorhatja. fehérfejű rétisas (Haliaeetus leucocephalus)

Emlősök Az ibériai hiúzok (Lynx pardinus) azért lettek veszélyeztetettek, mert a zsákmányállatukként szolgáló nyulak érzékenyek a klímaváltozással együtt járó szárazodásra, mely a mediterrán vidéket különösen nagy mértékben érinti. A vadmacskák nagyon jól alkalmazkodnak a változó körülményekhez. Ibériai hiúz (Lynx pardinus) Európai vadmacska (Felis silvestris silvestris)

Összefoglalás, megoldások Élőhely védelem Monitoring rendszerek kiépítése A sugárzási kényszert növelő tevékenységek, anyagkibocsájtások csökkentése Környezetszennyezés csökkentése Élőhely fragmentáció csökkentése Rekultiváció Klímaváltozás sebességének csökkentése

Források

Köszönöm a figyelmet!