Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Advertisements

A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Drajkó László Microsoft Magyarország
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
A munka világával kapcsolatos tudás
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
Szükséges és hiányzó tanári kompetenciák a szakiskolai tanulók képzésében. Nemzetközi összehasonlítás VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia 2008.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az OKNT-adhoc bizottság kerettanterve „Természettudományt mindenkinek” 2009.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Kompetencia alapú idegen nyelvi
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Kompetensek lettünk? június 27..
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
LKG és a KIT, LKG és a KIT Bánhegyesi Zoltán.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
Harmadik matematikakönyvem
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Pedagógus értékelési rendszer
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Beszámoló a projekt megvalósításának tapasztalatairól.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN ÁDÁM PÉTER NEMZETI PEDAGÓGUS KAR SZEPTEMBER 21.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Tervezési folyamat.
FEJLESSZÜNK EGYÜTT! NPK
Álmodtunk egy iskolát magunknak
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Szent László Középiskola Szekszárd
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában? KPSZTI, 2017. március 23

Áttekintés Miért szükséges természettudományokat tanulni? Az eredményes tanulás titka Jelenségalapú, problémacentrikus tanulásszervezés

Mire való a természettudományos oktatás?

Válaszoljanak írásban a következő kérdésekre! Az Ön diákjainak miért jó, hogy az Ön tárgyát (biológiát, fizikát,..) tanulják? Az Ön tantárgyában mi az a 3 legfontosabb dolog, amit mindenképp tudnia kell egy mai fiatalnak? Ahhoz, hogy ezt a 3 dolgot minden diákja jól tudja, mire lenne szükség?

Az oktatás morális célja Minden egyes diák megszerzi azt a tudást, amellyel boldogulni tud a társadalomban. a, Hasznos tagja a társadalomnak (munkavállaló, állampolgár) ÉS b, Személyes élete boldog (biztonság, egészség, család, közösség)

Ezen belül a természettudományos oktatásé… „A tanulók természettudományos műveltségének, szemléletének komplex módon történő mélyítése, és a természettudományi jellegű szakmai képzésük megalapozása.” (Kerettanterv a szakgimnáziumok 9-12. évfolyama számára, 274. old. ) A természettudományos műveltség: „Ideas of science” (tények és elméletek) „Ideas about science” (a természettudomány működésével kapcsolatos ismeretek és készségek )

Az eredményes tanulás Feladat: Gondoljanak egy dologra, amit jól tudnak! Írják le, hogyan lettek „mesterei” ennek a dolognak! Tapasztalataikat osszák meg a szomszédjukkal, majd A teljes közösséggel!

Az eredményes tanulás feltételeinek megteremtése Milyen természettudományos témák érdeklik az Ön diákjait? Milyen módszerekkel tanulnának szívesen?

Javaslatunk A természettudomány oktatása legyen jelenség (probléma) alapú; Olyan témákkal foglalkozzon, ami a diákok mindennapi életében jelen van, ami foglalkoztatja őket; Vegyük figyelembe az adott tanulócsoport érdeklődését Valósuljon meg az aktív tanulás, a jelenségek vizsgálata és elemzése Alkalmazzuk az IKT eszközöket

Mi lenne, ha… A tanterv nem a „megtanítandó” tartalmakat, hanem a fejlesztendő és kibontakoztatandó képességeket és készségeket tartalmazná? Ha a tanár állíthatná össze a tananyagot úgy, hogy az a diákok életében előforduló, őket érdeklő problémákkal foglalkozzon? a diákok aktív tanulására építsen? alkalmazkodjon az iskola, a diákok és a tanár lehetőségeihez, igényeihez, adottságaihoz? És ehhez szakmai segítséget is kapna… - Lenne egy olyan tantárgy, amit szeretnek a diákok?

Javasolt témakörök Mozgásban, Energia a mindennapokban, Mindennapi anyagaink, A hely, ahol élünk, Bolygónk, a Föld, Élet a Földön, Ételeink, Egészségünk, Értelem és érzelem, Család és társadalom, Behálózva, Földön túli világok, Jövőképek

Fejlesztendő készségek Gondolkodási Fókuszálás, Információgyűjtés, Emlékezés, Rendszerezés, Analizálás, Kiterjesztés, Integrálás, Értékelés Kutatási Kérdésfeltevés, Hipotézisalkotás, Megfigyelés, Kísérlettervezés, Kivitelezés, Következtetés

Fejlesztendő készségek 2.: 21. századi készségek Együttműködés, Kommunikáció, Kreativitás, Kritikus gondolkodás, Problémamegoldás, Produktivitás, Önirányítás, Tervezés, Alkalmazkodóképesség, Kockázatvállalás, Konfliktuskezelés, megoldás

A változás fájdalmas, de szükségszerű! Kis lépések Új módszerek kipróbálása Reflektivitás Tapasztalatok megosztása Közös munka és tanulás ÖRÖM!

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Szabo.Maria@ofi.hu