Komplex természettudomány 9.évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
Advertisements

Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Néhány gondolat a és a 2014-es fizika kritériumdolgozatokról és a kritériumtárgyról Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
Mennyi a(z) fény sebessége: hang sebessége: ember által alkotott leggyorsabb eszköz sebessége: leggyorsabb szárazföldi állat sebessége: leggyorsabb tengeri.
Összefoglalás. 1.) Csoportosítsd a felsorolt dolgokat aszerint, melyik anyag, melyik nem! labda, felhő, ünnep, gravitációs mező, nap, Nap, hétfő, szám.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Minden test nyugalomban van, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg környezete meg nem változtatja mozgásállapotát. Az olyan vonatkoztatási.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
„Ó, azok a Boldog Békeidők…”
1. témazáró előkészítése
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Összeállította: Horváth Józsefné
Hajók gépészeti berendezései
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A mozgás kinematikai jellemzői
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
A sűrűség.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Kockázat és megbízhatóság
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
R76 gyorsút M7 autópálya és Keszthely között
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Erők, rugalmas erő, nehézségi erő, súlyerő
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Pontrendszerek mechanikája
Legfontosabb erő-fajták
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
Az anyagi pont dinamikája
Az energia.
___________________ Trademenedzsment táblázat útmutató ___________________ Készítette:
A SÚLY.
Szerkezetek Dinamikája
A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga.
Az elemi folyadékrész mozgása
A légkör anyaga és szerkezete
Munkagazdaságtani feladatok
Bábel tornya Kolozsváriné Váray Ibolya Anna.
Az atlétika versenyszámai
43.óra Amikre fontos odafigyelni!
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
A Föld, mint égitest.
József Attila: (Beteg vagyok…)
Munkagazdaságtani feladatok
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
Vektorok © Vidra Gábor,
Négyzetjáték és bolyongás
Háttértárak Merevlemezek.
„Mi a pálya?”.
Háttértárak Merevlemezek.
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
Forgalmi helyzetek. 1. rész
Egyenletesen változó mozgás
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Komplex természettudomány 9.évfolyam 2.Kinematika-Változó mozgások-számolás Komplex természettudomány 9.évfolyam

Feladatok 1. 1.feladat: A test nyugalomból indul a = 2 m/s2 gyorsulással . A gyorsulása t = 6 s ideig tart. a) Mekkora sebességet ér el t = 6 s alatt ? b) Milyen hosszú utat tesz meg t = 6 s alatt ? 2. feladat: Az autó kezdősebessége v0 = 15 m/s amikor gyorsulni kezd , a = 2 m/s2 gyorsulással . A gyorsulása t = 8 s ideig tart. a) Mekkora a sebessége a gyorsulás végén ? b) Milyen hosszú a gyorsulás közben megtett út ? 3. feladat: Egy gépkocsi 15 s alatt gyorsul fel 108 km/h sebességre. a) Mekkora a gépkocsi gyorsulása ? b) Milyen hosszú uton gyorsult fel a gépkocsi ? 4. feladat: Egy gépkocsi v0 = 108 km/h sebességről a = 6 m/s2 lassulással fékez. a) Mennyi idő telik el a megállásig ? b) Milyen hosszú utat tesz meg fékezés közben ?

Feladatok 2. 5. feladat: Egy autó indulás után 20 s alatt éri el a 72 km/h sebebsséget. Ezután állandó sebességgel halad 20 s ideig, majd fékezni kezd és 10 s alatt megáll. A, Vázlatosan rajzold meg a sebesség – idő grafikont ! B, Számítsd ki minden szakaszon a gyorsulást és a megtett utat ! C, Milyen hosszú utat tett meg az autó indulástól a megállásig ? D, Mekkora az átlagsebssége ? 6. feladat: A szabadon eső kő t = 3 s alatt ér földet. A, Mekkora sebességgel csapódik a földnek ? B, Milyen magasról esett le ? 7. feladat: A toronyból leejtett fémgolyó v = 15 m/s sebességgel ért földet. Ha a fémgolyó mozgását szabadesésnek tekintjük, számítsd ki : A, Mennyi ideig tartott az esése ?

Feladatok 3. 8. feladat: 20 m/s kezdősebességgel függőlegesen lefelé hajított test mennyi idő alatt, és mekkora úton éri el kezdősebességének a háromszorosát? 9. feladat: Egy követ függőlegesen felfelé hajítunk 50 m/s kezdősebességgel. Hol van a kő 8 s múlva, mekkora utat tett meg ezalatt, és mekkora a sebessége? 10. feladat: A rakétát vo = 50 m/s kezdősebességgel lövik ki függőlegesen felfelé. A, Mekkora a sebessége a kilövés utáni t = 2. s végén ? B, Mekkora utat tesz meg a kilövés kezdetétől mérve t = 2 s alatt ? C, Mennyi idő alatt éri el a legnagyobb magasságot ? D, Milyen magasra fog felrepülni ?