Vállalati felelősségvállalás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Advertisements

Környezeti Menedzsment
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
Valóban felelős pénzügyeink Létezik-e fenntartható bank? Salamon János vezérigazgató
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Ízlelő a családbarát étterem november 12.. Kék Madár Alapítvány Missziónk A KMA egy befogadó, biztonságot adó társadalom eléréséért munkálkodik,
Versenyelemzés 8.fejezet.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Környezettudatos vállalati termékpolitika
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Önkéntesség, mint a vállalati felelősségvállalás eszköze az E.ON-nál
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
HEFOP Minőségirányítás 5. hét: a környezetközpontú irányítási rendszer kialakulása.
VÁLLALATOK TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSA, REGIONÁLIS VIZSGÁLAT AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN BME Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola Budapest,
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Tartalmi keretek (3) PTE TTK Környezettudományi Intézet II.A környezetközpontú vállalatvezetés rendszere, gyakorlata Környezetközpontú vállalatvezetés.
Családi vállalkozás.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
Zöld kommunikáció - esetek November 21.. Mit tudunk?
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
III. A logisztika jövője
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Marketing alapismeret
Vállalati piaci orientációk (koncepciók)
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Greenwashing. Felelős Marketing CSR Kapcsolati marketing Közösség Integrált marketing TörvényMarketing Környezet Social Branding Internal marketing.
PARADIGMA VÁLTÁS A KÖRNYEZETVÉDELMI IPAR KOMMUNIKÁCIÓJÁBAN Kürti Deák Dóra – Biofilter – KÖRNYEZETVÉDELEM – TÁRSADALMI FELELŐSSÉG VÁLLALÁS.
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Sponsorare necesse est
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
A vállalatok szerepe környezetük fenntartható fejlődésében
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Társadalmi Felelősségvállalás Napja szeptember 24.
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
Környezettudatos marketing Tóth Gergely. Hogyan üzenhetünk?  Üzenet  Csatorna  Reklám  Plakátok  Költségvetés  Profizmus  Hitelesség?  Tettek.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
DEDICATED TO MAKING A DIFFERENCE A válság létrejöttének okai NFFT konferencia május 14. Kriza Máté igazgató.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Paradigmaváltás a kommunikációban Lakatos Zsófia június 5.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
Vállalkozásmenedzsment I.
Az energiahatékony közbeszerzés akadályai a kínálati oldal számára Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Megéri-e társadalmilag felelősen vállalkozni?! És ha igen, akkor mit és hogyan is tegyük …….? 1.
ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAMATOK MENEDZSMENTJE Tóth Attiláné dr 2015/16-os tanév II. félév WSUF Első óra.
Kulcs a sikeres kivitelezéshez Előadó: Rontó Géza, Védő és dekorációs bevonatok termékfelelős, Mapei Kft.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Rugalmas munkavégzési lehetőségek a Grundfosnál
Biyovis a mi üzletünk.
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
9. tétel.
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Vállalati fenntarthatóság
Fenntarthatósági Fórum
Vállalkozási ismeretek
Környezeti innovációk, tisztább termelés, ipari ökológia
Vállalati felelősségvállalás
Motivációs szeminárium
Tökéletesen keveredő szennyeződések
Vállalati felelősségvállalás
A szervezetek teljesítményének
Előadás másolata:

Vállalati felelősségvállalás Elemzési keretek

Fotó: www.chrisjordan.com

Nem minden vállalat van azonos szinten Vállalatok környezeti érdemrendje A környezetvédelem... Jellemzők Mások érdeke, akiket nem szeretünk ...érdektelen: ÓLOMFOKOZAT "Mi nem szennyezünk. Hagyjanak békén." Az előírásokat sem ismerik, elzárkóznak. Az ágazathoz viszonyítva: lemaradó, elégtelen. ...kötelező: VASFOKOZAT "Mindent szabályt betartunk. Sokat költünk ám rá." Az előírásokat részben betartják, vagy büntetést fizetnek. Cső végi megoldások. Az ágazathoz viszonyítva: kielégítő, közepes. Tóth G. 2003.

A mi érdekünk ...piaci kényszer: BRONZFOKOZAT "Ez ma már a partnerek és a tulajdonosok elvárása, piaci trend. Mi megfelelünk." Az előírásokat többnyire betartják, vagy büntetést fizetnek. Cső végi megoldások. Esetenként tanúsított, de lanyha környezetközpontú irányítási rendszer; más, iparági elvárásnak számító eszközöket viszont alkalmaznak. Esetleges külső kommunikáció. Az ágazathoz viszonyítva: jó. ...megtakarítás: EZÜSTFOKOZAT "Csökkentjük a kockázatokat, megtakarítunk, hatékonyabban működünk." Az előírásokat betartják. Tisztább termelés, energiahatékonyság, más megelőző módszerek. Életteli ISO 14001, környezeti teljesítményértékelés és más eszközök használata. A termék életciklus szemlélete. Működik a külső kommunikáció. Az ágazathoz viszonyítva: kiemelkedő. ...piaci lehetőség: ARANYFOKOZAT "Új piacokra jutunk be, fogyasztói csoportokat hódítunk meg. Jövőnk ígéretes területe." Mint az ezüstfokozat, de középpontban állnak a környezetbarát termékek, szolgáltatások. Erőteljesebb, stratégiai jelentőségű és valóban kétoldalú külső környezeti kommunikáció. Az ágazathoz viszonyítva: élenjáró.

Mások érdeke, akiket szeretünk ...unokáink és a Föld érdeke: GYÉMÁNTFOKOZAT "Vállalatunk érték alapú. Célunk a közösség szolgálata, a nyereség csak ennek eszköze. Jót akarunk tenni a világgal." Mint az aranyfokozat, de a középpontban az értékek állnak. Új, környezettudatos vállalatirányítási eszközöket fejlesztenek ki a cégnél. A környezetvédelem mellé a társadalmi felelősség és a helyi gazdaság iránti felelősség is felzárkózik - tettekkel alátámasztva. A cég a fenntarthatóság érdekében befolyásolja a gazdasági környezetet. Nemcsak az ágazatban, de bármely vállalathoz viszonyítva élenjáró. "Ritka, mint a fehér holló."

https://www.youtube.com/watch?v=0OS3ioIYLmU https://www.youtube.com/watch?v=E0GgZY_tyRk https://www.youtube.com/watch?v=1Uzs3rbshrU

A valóban felelős vállalat kritériumai Ízlelő családbarát étterem jellemzői Minimális szállítás A munkatársak max. 50 km-es körzetből járnak be. Az alapanyagok legnagyobb részét helyi gazdáktól szerzik be. Törzsvendégeik és állandó partnereik is környékbeliek. Maximális igazságosság Céljuk, hogy fogyatékkal élőknek teremtsenek, kreatív, színvonalas és kellemes foglalkozási lehetőséget és ezáltal hozzájáruljanak ahhoz, hogy ők is teljes életet élhessenek. Nulla ökonomizmus A profitmaximalizálás nem cél. A profit eszköz a vállalkozás hosszú távú és stabil működtetéséhez. Optimális méret Kisvállalkozás, 10 fő állandó munkatárssal. Termék (hasznos, szükséges, fenntartható) Magas minőségű, egészséges meleg ételek, melyekkel hozzájárulnak az emberek egészséges táplálkozásához. A helyi alapanyagok használata miatt valószínűleg környezeti szempontból is fenntartható (vagy ahhoz közelítő) termékek. http://www.kovet.hu/tudasbazis/tanulmanyok-cikkek/masert-vallalkozok-20-izlelo-csaladbarat-etterem

3. Feladat Mutassa be egy ön által választott vállalat belső és külső CSR tevékenységét, az ismertetett keretrendszerek alapján és értékelje a felelősségvállalás szintjét. Valóban felelős vállalatról beszélhetünk? Ha a cég nem közismert, térjen ki a vállalat bemutatására is.

Köszönöm a figyelmet!