Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Advertisements

A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
% = > <   Százalékszámítás Nyitott mondatok. Százalékszámítás Feladat Mennyi a 450 Ft 28 % -a? Mennyiségek a = 450 Ft p = 28 % é = ? Válasz: a 450 Ft.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Póker.
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Számítógépes szimuláció
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Egészséges táplálkozás
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Valószínűségi kísérletek
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
SZÁMVITEL.
A színkezelés alapjai a GIMP programban
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
A mozgás kinematikai jellemzői

videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Kockázat és megbízhatóság
A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Mátészalkai Szakképző Iskola
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Homerseklet.
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
A bemeneti kompetenciamérések és a visszajelzéseken alapuló fejlesztő munka bemutatása a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény Dr. Illyés Sándor intézményegységében.
VASÚTI PÁLYÁK Alépítmény I Budapest 2013.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
középfokú felvételi eljárás
Készítette: Boros Bence
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Elektromos alapjelenségek
Készítette: Sinkovics Ferenc
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Környezeti Kontrolling
A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS. A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS.
Megfigyelés és kísérlet
Készletek transzformációja
Járműtelepi rendszermodell 2.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
Algoritmusok.
„Mi a pálya?”.
Hagyományos megjelenítés
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
Egyenletesen változó mozgás
Előadás másolata:

Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium Fizikai Kísérlet Kísérletünk a nehézségi gyorsulás, illetve egy vízszintes hajítás kezdősebességének mérési adatok alapján való meghatározására irányul. 2016.04.07

A kísérlet lényege: Kidobtunk egy tárgyat 9,75m magasból ,majd kiszámoltuk a zuhanási sebességét. A második emeleten lévő fizika szaktanterem ablakából, jobb ötletünk nem lévén kiejtettünk egy tornacipőt. A cipő mozgását mobiltelefon segítségével videófilmre rögzítettük és azonos időközönként a pillanatnyi képet egy fotóra montázsoltuk. A program lehetővé tette, hogy pontosan leolvashassuk az ejtés pillanata és a földet érés pillanata között eltelt időt, valamint azt is , hogy pontosan kiválaszthassuk az azonos időszakaszokhoz tartozó pillanatfelvételt. A mérést megismételtük úgy, hogy a cipőnek már adtunk egy vízszintes irányú kezdősebességet is. Ekkor a cipő vízszintes hajítást szenvedett. Mindkét mérésről készített felvételt elemeztük. A montázs azonos időközönként mindkét mozgásról elkészült, de mivel a profilból készült felvételen a fehér tornacipő nem annyira kivehető ezért itt csak a vízszintes hajításról az emeletről készített felvétel montázsa látható. A magasságot pedig egyszerűen egy zsineg segítségével mértük meg.

Részletek a kísérletből: Az ablakból egy zsineget eresztettünk le, majd méterrúd segítségével meghatároztuk a hosszát. Ezt az utat tette meg a cipő esés közben, illetve hajításnál ez a magasság. Továbbá lemértük a hajítás esetében azt is, hogy milyen távolra esett a cipő, ez volt a vízszintes irányú elmozdulás.

Szorgos osztálytársunk….. A felvételek alapján mindkét mozgásról vázlatos rajzott készítettünk, elemezve azonos időszakaszonként a pillanatnyi sebesség komponenseit. A jobb oldali ábra az ejtés, a bal oldali ábra a vízszintes hajítás elemzését mutatja.

Az ejtésnél mért magasság, illetve idő felhasználásával a jól ismert négyzetes úttörvény segítségével meghatároztuk a nehézségi gyorsulás értékét. Az ejtésnél 8, 57m/s2 , a hajításnál 11m/s2 , amivel nem voltunk nagyon megelégedve. . A két mérési eredmény átlaga azonban már megnyugtató eredményt adott. Az általunk kiszámolt érték 9,75m/s2 lett, (a hivatalos 9,81m/s2). 

A hajítás vízszintes kezdő sebessége is egyszerűen meghatározható A hajítás vízszintes kezdő sebessége is egyszerűen meghatározható. A mozgás vízszintes komponense ugyanis egyenes vonalú egyenletes, tehát az s=vt képlet alkalmazható. Végül is a vízszintes hajítás kezdősebessége v=5,63m/s volt.

…….hamar megoldotta Végül is a mobiltelefonok adta digitális lehetőségek, különböző aplikációk alkalmazásával olyan mozgáselemzést hajtottunk végre, aminek segítségével egész jól meghatároztuk a nehézségi gyorsulást. Jól felhasználható lesz később a kilencedikes fizika oktatásánál. Nagyon jó lehetőséget nyújtott arra, hogy a mérés élményét megélhessék és élvezettel elemezzék a gyerekek. Nem utolsó sorban jó lehetőséget nyújtott az egyenes vonalú mozgások és a vízszintes hajítás elméleti hátterének átismétlésére. Biztos vagyok benne, hogy maradandó élményt jelentett minden a mérésben és a kiértékelésben részt vevő tanuló számára. Ne felejtsük el, hogy ennek a kísérletnek tudománytörténeti jelentősége is van Galilei hasonló kísérletet végzett abban a bizonyos ferde toronyban. Arra törekedett, hogy kísérleteinek elemzésével a mozgásokat jellemző fizikai mennyiségek kapcsolatát pontos matematikai összefüggésekkel írja le. Mérésünk tiszteletadás a fizika nagyjai, köztük Galilei munkája előtt.

12.B 2016.04.07 Kis csapatunk a mérést digitális eszközök, mobiltelefonok felhasználásával végezte. A felvételek készítéséhez, a fotók montázsolásához, illetve az adatok leolvasásához használt programok a Powerpoint,Sony Vegas Pro 9.0, illetve a Gimp voltak. A prezentációt a Prezi program segítségével a rendelkezésre álló fotó és videó anyagokból Kui Ádám állította össze. A számításokat Madarászi Ramóna végezte. A 12.B osztály többi tagja aktív résztvevője volt a mérés minden elemének. Készítette: Kui Ádám