Szemestakarmányok tárolása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Kukoricagóré.
Széchényi Ferenc Gimnázium
Hogyan alakulnak ki a hópelyhek?
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Számítógépes Szimuláció
E85 Szűcs Dániel 11.A.
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Kockázat-elemzésen alapuló védekezési lehetőségek a parlagfű ellen.
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
SHAPE PREMIUM „A SZÖGLETES GÉNIUSZ”
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 16. Ismertesse a bárányok hizlalását!
Ipari keveréktakarmány-gyártás
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Anyagszállítás a növényekben
Szálas tömegtakarmányok: szénafélék
Szemestermények tárolása
A takarmányok összetétele
Takarmányok tartósítása szárítással Szálastakarmányok szárítása
A csűr és az állattartás épületei
Levegő-levegő hőszivattyú
A nedves levegő és állapotváltozásai
Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Tak. ismeret: erjesztéses tartósítás
Fontosabb jelölések tisztázása G 1 : a nedves anyag (szárítandó anyag) tömege [kg/h] G 2 : a szárított anyag (szárítóból kilépő) tömege [kg/h] G v : az.
Takarmányok tartósítása erjesztéssel
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Takarmányok tartósítása erjesztéssel
A helyes táplálkozás.
Energia és takarékosság a háztartásban
Évszakok a kertben 5. osztály.
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Hagyományos élelmiszerek tápértékének fejlesztése: szárított-érlelt sonkák sótartalmának csökkentése,
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 10. ISMERTESSE A FEJÉSI RENDSZEREKET, A SZAKSZERŰ, HIGIÉNIKUS FEJÉST ÉS A TEJKEZELÉS GÉPEIT.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Szemestakarmányok tárolása
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Vöröshagyma.
A szett fontosabb jellemzői Praktikussága, higiénikussága mellett kizárólag környezetbarát anyagok felhasználásával készült. A doboz anyaga 3 mm mikrobordás.
A tűz.
Furcsa jelenségek jég golyók a parton Egy természeti ritkaság, amelyre nincs határozott meteorológiai magyarázat. Ilyen akkor történhet, ha erősen.
Haszonnövények.
Mező élővilága.
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
Szemestermények szárítása
Szemestermények tisztítása
Fizikai alapmennyiségek mérése
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz iszap)
No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola)
Dr. Petis Mihály: Biogáz hasznosítása Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai Hétfő Esték Budapest február 11.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz.
9. tétel.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Egészségtudatos gasztronómia
HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTECHNIKA I.
Takarmányok tartósítása szárítással Szálastakarmányok szárítása
Alapanyagok beszerzése, logisztika
Mire érdemes odafigyelni a növényváltás idején a zöldséghajtatásban
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
Hömérséklet változások
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

Szemestakarmányok tárolása a szemestakarmányok évente egyszer termelődnek, de felhasználásuk folyamatos a tárolókapacitást a maximális igényre kell tervezni célja az állagmegóvás, de a leggondosabb tárolás alatt is bekövetkeznek veszteségek (vitamintartalom, avasodás, toxinok képződése) tárolás előtt célszerű a magvakat tisztítani és szárítani a betakarításkor a szemek közé keveredő levél, szár és csutka részek könnyen visszanedvesednek és a későbbi penészesedés potenciális forrásai

Szemestakarmányok tárolása a tört és aszott szemek könnyen avasodnak az idegen gyommagvak, sérült szemek, szár és levélrészek eltávolítása rostálással, szeleléssel, triőrrel lehetséges a tárolás történhet zsákosan (kész malomipari és takarmányipari termékek) ömlesztve az ömlesztve tárolás történhet horizontális magtárakban (kisebb beruházási költség, drágább üzemeltetés) és vertikális építményekben, silókban

Szemestakarmányok tárolása a magtárak sokféle formájúak (hagyományos gabonamagtár, magtárpadlásos istállók, földbe süllyesztett szigetelt sátrak stb.) a silók vasbetonból vagy fémből készülnek fontos szempont, hogy szellőztethetők legyenek (perforált alaplemez vagy központi légcsatorna ha nincs lehetőség szellőztetésre, a silóban tárolt gabonát időnként át kell tárolni egy másik silóba (egy üres silónak rendelkezésre kell állnia) a gabonamagvak biztonságosan tárolhatók silókban, de pl. a kukoricát, sérülékenysége miatt inkább magtárakban célszerű tárolni

Szemestakarmányok tárolása szellőztetésre azért van szükség, mert a betárolt szemekben a légzés még egy ideig folyik, a képződő hőtől felmelegszik a takarmány, nedvessé válik a termény, penészesedés, mikrobiális tevékenység indulhat meg a termény hőmérsékletét folyamatosan mérni kell és a garmada átforgatását, a szellőztetést a hőmérséklet emelkedésekor meg kell kezdeni a 15-16%-os víztartalmú takarmányt először 2-3 héttel a betárolást követően kell átszellőztetni a biztonságos tárolás feltétele a tárolóterek védelme a kártevők ellen, szilárd vagy gázosított kémiai anyagokkal (ezek az állatokra és emberre nem jelenthetnek veszélyt)

Szemestermények hűtve tárolása a szárítás energiaigényének csökkentése miatt fejlesztették ki cél, hogy a magvakat olyan hőfokra hűtsék le, amely megszünteti a mikrobák tevékenységét a hűtve tárolást célszerű meleg levegős szárítással kombinálni kíméletes előszárítással 17-18%-ra csökkentik a magvak nedvességtartalmát, majd ezt követi a hűtés melegedés esetén (17-20oC-on) a hideg levegő befúvatása automatikusan megkezdődik, melynek során a termény tovább szárad a hűtés hőmérsékletét a termény nedvességtartalma határozza meg

Szemestermények hűtve tárolása horizontális tárolótérben és silóban egyaránt elvégezhető a szárításhoz képest a kombinált hűtve tárolás 33%-al kedvezőbb fajlagos energiafelhasználást tesz lehetővé A termény víztartalmának hatása a szükséges hűtési hőmérsékletre víztartalom hűtési hőmérséklet 8-15% 10-12 oC 15-20% 8-10 oC 20% fölött 4-5 oC

Gyökér és gumós takarmányok eltartása eltartásuk nehezebb, mert nagy a nedvességtartalmuk tartósíthatók erjesztéssel a répafélék tartalmaznak elegendő erjeszthető szénhidrátot a burgonyát főzés után lehet erjeszteni a földszennyezés komoly nehézséget jelenthet prizmás tárolás az átválogatott, száraz burgonyát, répát tárolhatjuk ebben a formában a prizma maga 2-3 m széles, 1-1,5 m magas 25-30 m hosszú, háromszög keresztmetszetű építmény

Gyökér és gumós takarmányok eltartása célszerű a hossztengely mentén szellőző kürtőt beépíteni a prizmát 10-20 cm vastag szalmával, majd 20-30 cm vastag földdel fedjük le a gerincen célszerű a levegőzés miatt csak szalmával fedni támfalas szabadtéri tárolás nagyüzemekben terjedt el szigetelt, légkondicionált csarnokban inkább csak a vetőburgonya tárolására használják, lásd az egyetem burgonyatárolóit