Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!"— Előadás másolata:

1 7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
A táp fogalma A táp formázása Energiahordozók a tápban Fehérjehordozók a tápban

2 Tápok Gyárilag előállított, koncentrált takarmánykeverékek.
Minden állatfajnak és hasznosítási típusnak megvan a megfelelő táp-típusa, kornak és termelés intenzitásának függvényében. Olyan teljes értékű takarmánykeverék, amely: %-ban gabona magvakat tartalmaz az állat energiaigényének kielégítésére ( kukorica, búza, árpa, rozs, tritikalé, zab) ezek az olcsóbb energia hordozók 30-40%-ban koncentrátumot tartalmaz, amely - premixből (2-5%) és - fehérje- és olajos takarmányokból áll - drágább energia hordozók.

3 Tápok összetétele Premixek (vitamin, ásványi anyag) Koncentrátumok
A táp fogalma A táp formázása Energiahordozók a tápban Fehérjehordozók a tápban Tápok összetétele Premixek (vitamin, ásványi anyag) Koncentrátumok Tápok Gabonamagvak+koncentrátumok premixek Fehérje tak.

4 IPARI ABRAKKEVERÉKEK Premix = előkeverék
ásványi premix ha csak ásványi anyagokat tartalmaz vitamin premix ha csak vitaminokat tartalmaz egységes premix ha vitaminokat és mikroelemeket kevernek össze komplett premix egységes premix és vitaminok keveréke a supplement vagy superpremix a komplett premixhez fehérjét kevernek, (faj, kor, nem, hasznosítási irány figyelembevételével) Koncentrátum – sok fehérje + premixek premix vagy supplement gazdasági abrakkal való (2-3x-os) hígítása táp a koncentrátumhoz egyéb takarmány kiegészítőket kevernek, és ezt gazdasági abrakkal kb.10x-esre hígítják A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány

5 A kereskedelmi forgalomban kapható termékek elnevezései
Táp, Takarmánykeverék Vitamin premix Mikroelem premix Egységes premix Komplett premix Supplement* Koncentrátum Vitamin Mikroelem Makroelem Tak. kiegészítő Állati fehérje* Növényi fehérje Gabonafélék * Korlátozások a BSE miatt! Dercés Granulált Morzsázott Extrudált forrás: Marczali és Tóth (1999)

6 Premixek A premixek olyan gyári készítmények, amelyek tartalmazzák a termeléshez szükséges vitaminokat és nyomelemeket, esetleg olyan gyógyszereket, amelyek a betegségek megelőzését, az ellenállóképesség fokozását szolgálják. A gyártók minden terméken feltüntetik, hogy a kérdéses premixet milyen arányban kell az abrakkeverékhez keverni (általában %-ban). A kereskedelemben hozzáférhetők az ú.n. komplett-premixek is, amelyek a szükséges vitaminokon és nyomelemeken kívül tartalmazzák mindazokat a nagyobb mennyiségben. szükséges ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, stb.) és aminosavakat amelyek nélkülözhetetlenek a termeléshez. A gyártók jelzik a szükséges bekeverési arányt, általában 2.5-4%-ban kell a tápokhoz keverni ezeket a készítményeket.

7 A tápgyártás főbb mozzanatai
Alapanyag beszerzés és tárolás Anyagmozgatás, mérés adagolás Aprítás Keverés Granulálás Zsákolás A TÁP LEHET lisztes (dercés) szemcsézett granulátum A granulált táp etetésének előnyei: a nyáltól nem csirizesedik a szájban nem porosít, ezért nem szennyezi az istálló levegőjét kisebb felületen érintkezik a levegővel, ezért kisebb az oxidációs veszteség tovább tartózkodik az emésztőkészülékben, jobban feltáródik és hasznosul

8 1. Dercés tápok A száraz takarmányok általában egységes minőségű tápok. Szemcseméret alapján a következők lehetnek: 1. Dercés tápok:a szemcseméret nem egységes, de elég kicsi ahhoz, hogy alul és oldalt zárt etető alkalmazása szükséges. Előnye: hogy bármi belekeverhető, hátrány viszont, hogy rátapadhat az állatok szájpadlására, csőrére. a) Kísérleti állatoknál akkor alkalmazzák, ha a takarmányba olyan hatóanyagot kevernek, ami nem viseli el a a magas hőmérsékletet. b) Rágcsálók esetében nem praktikus az alkalmazása a metszőfogak folyamatos növekedése végett. Mivel a dercés táp komoly rágást nem igényel, így a fogaik túlnőhetnek. c) Nyulak sem kedvelik, mert érzékenyek a poros környezetre.

9 2. Morzsázott tápok Morzsázás : aprítás rovátkolt hengerek között
Átmenet a dercés és granulált között. Előnye: kevésbé porzik, egyszerre több takarmányt tud felvenni az állat.

10 3. A granulált tápok 2. A granulált tápokat nagy nyomással magas hőmérsékleten préselik át, így csíraszegény takarmány keletkezik. Előnye, hogy nem porosodik, és fajonként, korcsoportonként megfelelő méretben gyártható. Hátránya, hogy a gyártás során szükséges magas hőmérséklet károsíthatja a vitaminok egy részét. A pellet hossza: legalább 15 mm. Az átmérője lehet 4, 6, 10, 12, 15, 18 mm, a préselő matricafüggvényében. a) A kutyák, macskák, majmok kedvelik. b) A rágcsálók is szívesen fogyasztják, de esetükben újra a metszőfog nem megfelelő kopása merül fel, de ez már lényegesen jobb a dercés takarmányhoz képest. c) Laboratóriumi állatok esetén ez a legelterjedtebb takarmány. d) A csíraszegény takarmány fogyasztása indokolt lehet SPF állományok esetében.


Letölteni ppt "7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések