Radnóti Miklós élete és pályaképe M. N. Á..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
A TANÍTÓ TANÍTÁSA.
József Attila / / Tóth Márta.
Petőfi Sándor
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
ADY ENDRE ( ).
Ady Endre
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Radnóti Miklós : É j s z a k a
Jules Verne.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Radnóti miklós Totó.
Regények és versek Totó.
Radnóti (Glatter) Miklós ( )
Friedrich Hölderlin 1770.március június 7.
„ ÉN NEM BŰVÉSZNEK, DE MINDENNEK JÖTTEM …„
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
RADNÓTI MIKLÓS ( Budapest 19O9.május 5. – Abda 1944.nov.9.)
Petőfi Sándor Élete és műve.
Fekete István január 25. – június 23..
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Liszt Ferenc 26/C.
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Nemes Nagy Ágnes.
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
A modern magyar költészet megteremtője és a szimbolizmus meghonosítója
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”
Puskin 26/B.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
DORMÁND.
II. Rákóczi Ferenc.
H U M O R a bíróságon (Bokrétás András).
Horoszkóp teszt!.
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Babits Mihály ( ).
Élete Művészete Kapcsolata iskolánkkal Kapcsolata iskolánkkal Képek a költőről Képek a költőről.
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
Radnóti Miklós.
02: sec Ismeretlen szerző verse Lee Galloway - Canon Automatikus NEKED NEKÜNK.
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Jurij Bartolomej Vega Készítette: Tóth Bence 9/c.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Radnóti Miklós eclogái Az ecloga műfajának továbbélése Radnóti költészetében.
SZABÓ LŐRINC Miskolci híresség. ÉLETRAJZI ADATAI ▪ Teljes neve: Szabó Lőrinc József ▪ Született: Miskolc, március 31. ▪ Elhunyt:Budapest,Józsefváros,
Készítette: Béres Anna 11.a. Élete  október 18-án született Egyházfaluban (Sopron vármegyében)  Édesapja meghalt születésekor  Iskolakezdésekor.
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
Ady Endre Élete Szerelmi Élete Költészete. Születési helye Egy szatmári faluban, Érmindszenten, elszegényedett nemesi családban született.
Arany János Élete és munkássága.
A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”
karácsonyi történelem vetélkedője
Arany János élete és munkássága
Holokauszt gyerekszemmel
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Ady Endre
Charles-Augustin de Coulomb
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Kassák Lajos Nézzük együtt….
Kazinczy Ferenc.
Vergilius (Kr. e. 70—Kr. e. 19) Teljes neve: Publius Vergilius Maro
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
A TANÍTÓ TANÍTÁSA.
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Rendezte: Dr. Németh Antal
a hét verse Lady Macbeth halála moses franciska ajánlja 11.B
Előadás másolata:

Radnóti Miklós élete és pályaképe M. N. Á.

A Nyugat költője

1909-ben született „Iker gyerek vagyok, öcsém és édesanyám meghaltak születésemkor. Anyámat az ikerszülés ölte meg, nem bírta a szíve, öcsém gyönge volt, elszívtam tán tőle az életerőt. „

Gyerekkor „Tizenkét éves voltam, meghalt apám is. Az anyámat nem ismertem, az apámra valójában alig emlékszem, néhány éles, de összefüggéstelen képet, emléket becézek róla magamban…”

Iskolái Kereskedelmi iskolába járt, de már ekkor is érdeklődött az irodalom iránt. Aztán a szegedi egyetem magyar-francia szakára iratkozott be.

Az ifjú költő első kötete 1930.

2. kötet: Újmódi pásztorok éneke Arckép Huszonkét éves vagyok. Így nézhetett ki ősszel Krisztus is ennyi idősen; még nem volt szakálla, szőke volt és lányok álmodtak véle éjjelenként! 1930. október 11. A budapesti ügyészség „az 1929. évi VII. t. c. 2. szakaszának I. pontjába ütköző szemérem elleni vétség és az 1879. évi XL. t. c. 51. szakaszába ütköző vallás elleni kihágás…” címén elkoboztatta a kötetet. 8 nap elzárásra ítélték

Tanára: Sík Sándor nagy tekintélyű piarista paptanár kiáll mellette, így maradhat az egyetemen. Sík Sándor a fiaként szerette Radnótit.

Szerelem Élete szerelme, felesége: Gyarmati Fanni

Korai költészete Jellemzői: avantgárd – expresszionista Sorra jelentek meg a kötetei, Babits kritikája nem volt éppen hízelgő. Ez nagyon bántotta a költőt. 1933. február 17-én noteszébe a következőt jegyezte be: „Megjött az új Nyugat. Babits brutálisan nekimegy új könyvemnek.” Jellemzői: avantgárd – expresszionista kötetlen ritmus rímtelenség eklektikus

1936-ban befejezte az egyetemet, doktori vizsgát tett és magyar-francia tanári diplomát szerzett. Sohasem taníthatott.

Költői sikerek Újabb köteteit a kritika jól fogadta: „Radnóti költészete kisimult, mint az esti tájak,…”

Üldöztetés 1940. szeptember 9-én kezdte meg első munkaszolgálatát, azután időről időre behívták zsidó származása miatt. Erődítményt bontottak, dolgozott a hatvani cukorgyárban és egy ládagyárban, megaláztatások érték.

Nem tudhatom 1943-44-ben írta Nem tudhatom című versét, mely a hazájában üldözött költő megrendítő hazaszeretetének bizonyítéka.

Halála 1940-ben újra behívták munkaszolgálatra, Szerbiába vitték őket marhavagonokban. Rézbányában, vasútépítésnél dolgozott. Itt is írt verseket, egy kis iskolás füzetbe. Két turnusban indultak haza a Lager Berlin munkaszolgálatosai, erőltetett menetben.

November 9-én Abda község határában lőtték le a végsőkig kimerült Radnóti Miklóst, 21 társával együtt. Tömegsírba temették.

Bori-notesz Holttestét, illetve annak feltételezett darabjait 1946. június 23-án exhumálták, ekkor találták meg zubbonya zsebében a noteszét (az ún. Bori noteszt), benne utolsó verseivel.

Mellézuhantam, átfordult a teste s feszes volt már, mint húr, ha pattan. Tarkólövés. - Így végzed hát te is, - súgtam magamnak, - csak feküdj nyugodtan. Halált virágzik most a türelem. - Der springt noch auf, - hangzott fölöttem. Sárral kevert vér száradt fülemen. Szentkirályszabadja, 1944. október 31.

Az abdai exhumálás jegyzőkönyve Jegyzőkönyv a gyilkosság bűntette miatt ismeretlen tettesek ellen indított bűnügyben ismeretlen holttestek szemléjéről és boncolásáról: Abda, 1946. június 19. Orvosi vélemény: A tömeges gyilkosság elkövetésének időpontját mintegy 1,5-2 évvel datáljuk vissza: a rothadás fokát, a ruházat állapotát a talajviszonyokkal hozva összefüggésbe. A lövések általában hátulról előrehaladó irányúak (tarkó-arc), voltak azonban ellenkező irányúak is. A bűncselekmény 22 egyén életének erőszakos módon való kioltásában állott. A 12. számú holttest. Ruházat: Hosszú steppelt szürke kabát, kötött nadrág, turista bakancs. Külvizsgálat: A holttest derékban kettévált, igen kevés, szappanná vált lágyrész, nyitott testűrökkel. Tarkópikkely baloldalán belövés, fejtetőnél kilövés. Hajzat világos barna, felső fogsorban elől hiányos fogazat, alul 1-1 sárga korona. Vélemény: Tarkón, fejtető irányú koponyalövés, rögtöni halállal. Jegyzet: A ruházatából előkerült iratköteg huszonöt tételből áll. A papírlapokon az írás elmosódott, szétázott, nehezen olvasható. A dokumentumok szélén egységesen vörös vérfolt. [...] A tisztiorvos megjegyzése: A kihantolás során a 12. holttest nadrágja hátsó zsebében találtam egy talajvízzel és az oszlásban lévő holttest nedveivel átázott és földdel szennyezett jegyzetfüzetet. Ezt napon megszárítottuk és a talajtól óvatosan megtisztítottuk: ez a jegyzőkönyv Radnóti Miklós magyar költő verseit tartalmazza. Kéri a megtalálót, hogy juttassa el Magyarországra…

Radnóti Miklós 1909-1944.