A politikatudományi kutatás tárgya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pécs Megyei Jogú Város Ifjúságpolitikai Koncepciója és Cselekvési Terve „Csellengő fiatalok” - Az ifjúságpolitika komplexitása – 2007.március
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A kétszintű történelem érettségi 2016/17 Simonkay Márton.
A magyar munkapiac jövője Közgazdaságtudományi kutatás és szakpolitikai döntések előkészítése Fazekas Károly, MTA KTI.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon
A szakiskolák aktuális problémái
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Választások és választási rendszerek
Pedagógus szerep és változásai
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
A felvilágosodás - a polgárosodás eszmeisége
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Szervezetfejlesztés II. előadás
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Konfliktusok az iskolában
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Európai Uniós ismeretek
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
HEFOP P /1.0 A működési folyamatok mintaszerű újraszervezése az integrált vidéki nagyegyetemek minőségközpontú működésének támogatása.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Felnőttképzés a közművelődésben
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
SZAKMAI FOLYÓIRATOK.
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
AZ ÚJ TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOK ALAPJÁN BEKÖVETKEZETT TISZK ÁTALAKÍTÁSOK HELYZETE ÉS NYOMON KÖVETÉSE A kutatás az NGM felkérésre az NFA KA 3/2013 KÓDSZÁMÚ „JAVASLAT.
Előadás másolata:

A politikatudományi kutatás tárgya A politika fogalma és a politikatudomány kialakulása, intézményesülése. A politikatudományi kutatás tárgya Politológia I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév

I. A politika fogalma Politika: egész közösség számára kötelező erejű döntések meghozatalának folyamata, hatalmi pozíciók elnyerésért folyik + érdekek ütközéséből fakadó társadalmi küzdelem. Változó jelentés történeti szempontból Háromféle értelmezés: 1. Közösség helyes vagy jó rendjének kialakítása. 2. Társadalom törvényes uralkodó rendjének fenntarása. 3. Eszkatologikus megközelítés (örök béke)

II. Miként születnek a politikai döntések? Politika jellemzője: társadalmi problémák alternatív, eldönthető kérdéseként történő megfogalmazódása Politikai tevékenység szükséglete Legfontosabb kérdés: Hogyan hozhatók meg az egész közösség számára a kötelező erejű döntések? Többféle megoldás létezik. Ma: többségi döntéshozatali eljárás.

III. A politikai közösség és a politikai viszony néhány sajátossága Politikai közösség: közös célok és érdekek Különbség magánjellegű társulások és politikai szervezetek között. Politikai szervezetek: közcélok követése, amelyek alternatív megoldásokat tesznek lehetővé. DE: magánélet autonómiájának tiszteletben tartása! Politikai közösség rendjének fenntarása: állampolgári lojalitás értelmében vett azonosulás.

IV. A politika sajátos racionalitása Politika: ésszerű mérlegelésre épül. DE politikai ésszerűség eltér a tudományos és technikai ésszerűségtől Gombár Csaba: különbség a bürokrácia, a technokrácia, a logokrácia és a demokrácia között. A politikai ésszerűséget a demokrácia testesíti meg. Társadalmi probléma megoldása: konszenzus megléte. Politika: értékek és érdekek vezérlik.

V. Politológiai háromszög Politika: összetett társadalmi valóság Politológiai háromszög: 1. a politika intézményes világa (polity); 2. politikai aktorok közötti konfliktusos folyamat (politics); 3. a közösség egészét érintő politikai döntések és közcélok megvalósítására irányuló stratégia (policy). Közpolitikai cselekvés alanya: állam és kormányzat. Közpolitika legfontosabb funkciói:

VI. A politikatudomány kialakulása I. Politikatudomány: politikai jelenségek empirikus vizsgálata és elméleti magyarázata. Kétezer éves történeti hagyomány DE a politikatudomány csak a XX. században önállósult teljesen. Előfeltétel: államhatalom létrejötte

VI. A politikatudomány kialakulása II. Politika tudományos vizsgálata: ógörög filozófia Szofisták: Platón és Arisztotelész Abszolutizmus kora: kameralisztika megjelenése A modern politikatudomány kialakulása: részben társadalmi fejlődés, részben tudományos szakosodás eredménye Kialakulásának előfeltétele: modern polgári társadalom és államhatalom szétválása

VI. A politikatudomány kialakulása III. Politikai gondolkodásban bekövetkezett változás Demokratikus nyilvánosság szerepe és politikai szabadságjogok kiszélesedéséért folytatott harc. Társadalomtudományok szakosodása Szoros kapcsolat a többi társadalomtudományi ág módszertani és elméleti eszköztárával. Társadalomtudományi kutatás: nemcsak szakosodás, hanem integrálódás

VI. A politikatudomány kialakulása III. Politikai gondolkodásban bekövetkezett változás Demokratikus nyilvánosság szerepe és politikai szabadságjogok kiszélesedéséért folytatott harc. Társadalomtudományok szakosodása Szoros kapcsolat a többi társadalomtudományi ág módszertani és elméleti eszköztárával. Társadalomtudományi kutatás: nemcsak szakosodás, hanem integrálódás

VII. Az intézményesülés útja I. Politikatudomány berendezkedése egyetemi és tudományos intézmények világában Politikatudomány az Egyesült Államokban alakult ki először önálló tudományágként. Világ legjobban intézményesült politikatudománya USA-ban található. Chicagói iskola (Charles Merriam, Harold Laswell). Behaviorista iskola

VII. Az intézményesülés útja II. Fasizmus elől elmenekült emigránsok hozzájárulása a politikatudomány fejlődéséhez II. vh után: michigani egyetem Társadalomtudományi Intézete vált a politikatudományi kutatások központjává. Professzionalizálódás Politológia nemzetközi nyelve az angol.

VII. Az intézményesülés útja III. Politikatudomány fejlődése Európában: Kenneth Newton és Josep M. Vallés: „európai politikatudomány fejlődése a demokrácia és a jóléti társadalomhoz köthető”. Politikatudomány vizsgálata három szempontból Szoros összefüggés a politikatudomány és modern jóléti állam kifejlődése között.

VIII. A politikatudomány mint az oktatás tárgya I. Sokféle képzési forma a fejlett demokratikus országokban. DE a képzés tartalma és belső struktúrája nincs dogmatikusan rögzítve. 4 fő irány a diplomás politológusképzésben 1. politikaelmélet és politikai eszmetörténet; 2. a politikai és kormányzati rendszer elemzése; 3. a nemzetközi kapcsolatok elmélete; 4. az összehasonlító politikatudomány.

VIII. A politikatudomány mint az oktatás tárgya II. Komparatisztika: A politika nemzetköziesedésének következménye: összehasonlító kutatások elterjedése (komparatív politikatudomány). Politológiai stúdiumok tagolása Politikatudományon belüli aldiszciplínákra való osztás

VIII. A politikatudomány mint az oktatás tárgya III. Politológia oktatása Magyarországon: Hosszú küzdelem a bevezetéséért és elismertéséért Részben az előző társadalmi és politikai rendszer megértésének és megreformálásának törekvéséből, részben annak radikális kritikájából fejlődött ki. Kritikai szellemű valóságfeltárás eredményei, uralkodó ideológia bírálata. Nyugati társadalomtudományok vívmányainak átvétele

VIII. A politikatudomány mint az oktatás tárgya IV. Politológiai kutatások: lassú intézményesülés, elmaradás a nyugat-európai szinttől Lassú intézményesülés okai: Jelentős különbségek a képzés jellegét és tartalmát illetően az egyes intézmények között. Politológusképzés kombinálása más társadalomtudományi szakokkal. DE politológusképzés: nem politikai hivatásra készít fel.

VIII. A politikatudomány mint az oktatás tárgya V. Politológusi szakma presztízse: DE politikatudományi tanulmányok legfontosabb feladata: hozzájárulás egy modernebb értelmiségi azonosságtudat kialakulásához. Demokrácia alapvető követelménye: viszonyok átláthatósága Hazánkban politológusok imázsát befolyásoló két tényező.

Köszönöm a figyelmet!