Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Női viselet.
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Mire jó a házasság és mire nem?
Íme, az én anyám és az én testvéreim
Gezongen door Dana : Dana Winner Vertaling Paul wammes “Conquest of Paradise” "Verovering van Paradijs" "Verovering van Paradijs" Isten azt szeretné,
10. Erőszak a családban, válás
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Az „ösztönlény” társkapcsolatai
Ács Tamara – Tóth Cseperke bemutatja. “Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság.
férfivá és nővé teremtette őket.
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Férfivá és nővé teremtve
„Férfinak és nőnek teremtette”
Éva az Úrhoz.
Könnyek....
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
ALAPIGE: 1Kir 3,
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Ki v a gy o k ÉN ? Mi az életem értelme?.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
Névnapodra Szeretettel
Drága Édesanyámnak, kit a világon
A férfiak életkor változásai. Tudósok kiderítették hogyan változnak a férfiak elvárásai ahogy öregednek. Íme az eredmény:
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Asztal- és életközösség Jézussal
Az én szüleim és a te szüleid
Szeretet nélkül kapcsolat-romboló erő, szeretettel kötőanyag
Nevelés és nevelői attitűdök
Készítette: Jon A. Palmer
Isten családja vagyunk
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Készítette: Dömötöri Melinda
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
FENG SHUI Tudod miért hordják a jegygyűrűt a negyedik ujjon?
Maximális teljesítmény
Egy nap három férfi kirándulni indult. Egyszercsak egy erős sodrású folyóhoz értek. Mindenképpen át kellett jutniuk a folyó másik partjára, ám semmi ötletük.
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Imádság Keveset lenni Istennel annyi, mint kevésnek lenni Istenért (E.M.Bounds)
Személyes életvitel. Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Asztrológiai iskola II.
Asztrológiai iskola II.
Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez
Irgalom a családban.
Asztrológiai továbbképzés
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Értékeld az elmúlt évet:
Asztrológiai továbbképzés
A teljes ember bevonása a liturgikus cselekményekbe
„ ..férfinak és nőnek teremtette…”
A család ahonnan jövök.
…MIVEL EZ NEM NAGYON MEGY,
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Éva az Úrhoz.
(Kattintásra is működik!)
Tizenegy ember lógott egy helikopter kötelén, tíz férfi és egy nő.
A teremtő és gondviselő Atya
A diszfunkcionálisan működő család
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
7. Parancsolat „Ne paráználkodj!”.
A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája
Előadás másolata:

Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok A család hitélete Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok

Mi köze a hitnek a családhoz? Sokszor azt mondjuk: „A pillanatnyi jót fel kell adnunk az eljövendő boldogságért cserébe.” Pl. alkohol, dohányzás, szexuális kalandok, kétes üzleti vállalkozások…

A családi életben ez nem igaz!! Ha csak annyi értelme van a hitnek, hogy a gyerekeim alkohol nélkül nőnek fel, már megérte! Ha csak annyi értelme van a hitnek, hogy minden héten egy egész napot a családommal tölthetek, már megérte! Ha csak annyi értelme van a hitnek, hogy a családi vitáinkban Isten segítségét kérhetem, már megérte!

Valójában… Nincs még egy olyan terület, ahol hit jó hatásait olyan rövid távon érzékelni lehetne, mint a házasság és a család.

Forrás: Peter J. Larson, David H Forrás: Peter J. Larson, David H. Olson, „Spiritual Beliefs and Marriage: A National Survey Based on ENRICH” Forrás: www.lifeinnovations.com

Milyen pluszt nyújthat a hit a házassághoz és a családi élethez?

A Biblia házasságszemlélete „Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté.” 1Móz 2:24 A Biblia házasságszemlélete: Szülők elhagyása Függetlenség Önállóság Identitás Egymáshoz való ragaszkodás Hivatalos „rituálé” (az ágyasházba való bevitel, fátyol…) Erősebb kötődés a társhoz, mint a felnőtt ember kötődése a szüleihez Egy testté válás Fontos a sorrend: ez a szexualitás mandátuma

A Biblia emberképe és annak hatása a családra „Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.” 1Móz 1:27 Az ember (férfi+nő) Isten képmására teremtett lény Milyen Isten, akit mi vissza akarunk tükrözni? „Isten szeretet” 1Jn 4:16

Isteni szeretet (agapé): Szerető gondolatok Szerető tettek Szerető érzelmek Emberi szeretet (filosz, erosz): Szerető érzelmek Szerető tettek Szerető gondolatok

A hit megélése a családban Különbség férfiak és nők között Férfiak: dogmatika (helyes tanítás), rend (istentisztelet: mikor, hol, milyen felépítésben?), mennyiség (ima, fejezet a Bibliában…) Nők: érzelmek, színek, ének, kreativitás, intuíció, minőség (istentisztelet: megérintett, szép volt, éreztem Isten közelségét?) Mindkettőre szükségünk van, mert így lesz kiegyensúlyozott a hitünk!

Rendszeres hitápolás a családban Reggel 7 óra: „Na akkor most imádkozzunk, olvassuk az igét és a bizonyságtételeket, majd közös énekkel zárjuk a családi áhítatunkat! Petike, gyerünk kezdjed az imát!” Mi a baj? Mesterkélt (mi nem így beszélünk egymással) Kényszeredett (nincs választási lehetőség) Ingerszegény (a gyerek annál jobban érzi magát, minél több érzékszervét megszólítjuk)

A családi áhítat, mint rituálé Másoknál az esti idő jobbnak bizonyult, mert jól beilleszthető a lefekvés előtti rituálék természetes sorába: vacsora, fürdés, pizsama, fogmosás, áhítat, imádkozás, jóéjtpuszi, villanyoltás. Alakítsuk ki együtt a módját a gyerekek életkorának és érdeklődésének megfelelően! Mindez azonban csak akkor működik, ha mindkét szülőnek kiegyensúlyozott személyes kapcsolata van Istennel. Egyébként csak színjáték.

Ötletgyűjtemény kreatív családi áhítatokhoz Karen Holford: The Family Book. Creative Ideas for Families (Alma Park: Stanborough Press, 2004) 57-70. oldalai alapján összeállította: Mihalec Gábor