Tudnivalók a szakmai gyakorlatról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási szakképzési programok
Advertisements

Europass önéletrajz.
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Szakdolgozat leadásával kapcsolatos tudnivalók Suri József gyakorlatszervező.
Technical University of Budapest
KAPOSVÁRI EGYETEM CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY PEDAGÓGIAI FŐI S KOLAI FŐI S KOLAI KAR.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása „Komplex szolgáltatásfejlesztés az Eszterházy.
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
Tájékoztató a szakmai gyakorlatról
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Szakmai gyakorlat Útmutató a Szakmai Gyakorlat elvégzéséhez Környezetmérnök hallgatók részére Dr. Torma András Buruzs Adrienn
MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK SZAKDOLGOZAT-KÉSZÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Felsőoktatási szakmai gyakorlatok megújuló szabályozása
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Szilágyi Szilvia1 A szakmai gyakorlat szabályai.
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
Munkaszervezési ismeretek
Környezettan BSc Diploma előtt
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Felsőoktatási Szakképzés
ERASMUS Pályázat 2015/2016.
Pályázati és Együttműködési Lehetőségek
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.LuxJudit 2016.április 8.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.Lux Judit október 16.
Gyakorlati képzőhely ellenőrzés HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY OF HAJDÚ-BIHAR COUNTY DEBRECEN PETŐFI.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
2015. október 21. Szakmai gyakorlat. Bemutatkozás Hargitai Ildikó szervezetei kapcsolatok vezetője, Törzskar: kari szervezésű helyek felkutatása Németh.
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
Szakmai gyakorlati tájékoztató Általános információk a évi szakmai gyakorlat letöltéséhez.
SZTE ÁOK Boros Mihály A szak- és továbbképzéssel kapcsolatos feladatok.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
Gépészmérnöki és Informatikai Kar rt itt a helye! Korszerű és innovatív mérnökképzés! „Hallgatóvá fogadom”
A felsőoktatási felvételi eljárás
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
Korszerű és innovatív mérnökképzés!
ERASMUS+ Pályázat 2017/2018.
Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat
Duális logisztikai menedzsment mesterképzési program
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Tudnivalók a szakmai gyakorlatról
SZAKMAI GYAKORLAT 2017 Dr. Török Erika.
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Európai szemeszter 2018/19
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
ERASMUS+ Pályázat 2019/2020.
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Felsőoktatási Szakképzés
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Előadás másolata:

Tudnivalók a szakmai gyakorlatról Nappali tagozat 2017

Tartalom Problémám van kihez forduljak? Mi a szakmai gyakorlat? Mi a szakmai gyakorlat célja? Szakmai gyakorlat időtartama Szakmai gyakorlat előnyei a hallgató számára Szakmai gyakorlat előnyei a cég számára Szakmai gyakorlat létesítésének dokumentumai A „Szakmai gyakorlat” tantárgy jóváhagyásának követelményei Szakmai gyakorlat - Szakdolgozat

Problémám van kihez forduljak? Általános szakmai gyakorlati kérdésekben: Dr. Török Erika – oktatási dékánhelyettes Szakspecifikus szakmai gyakorlati kérdésekben: Oktatásfelelősök Nagyné Pintér Zsuzsanna /GÉPÉSZMÉRNÖKI/ Dr. Lukács Pál /JÁRMŰMÉRNÖKI/ Halczman Szilvia/MÉRNÖK INFORMATIKUS/ Dr. Tóth József /MŰSZAKI MENEDZSER/ Írházi Zoltán /MÉRNÖKINFORMATIKUS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS, PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS/ Adminisztratív kérdések: Tanszéki adminisztrátorok

MI A SZAKMAI GYAKORLAT? Nftv: szakmai gyakorlat: felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, külső gyakorlóhelyen vagy felsőoktatási intézményi gyakorlóhelyen teljesítendő részben önálló hallgatói tevékenység

Mi a szakmai gyakorlat célja? A szakképzettségnek megfelelő munkahelyen, munkakörben az elméleti és gyakorlati ismeretek összekapcsolása. A szakma gyakorlásához szükséges munkavállalói kompetenciák munkafolyamatokban történő fejlesztése. Az anyag-, eszköz-, technológia ismeretek és gyakorlati jártasságok, valamint a munkafolyamatokban a személyi kapcsolatok és együttműködés, feladatmegoldásokban az értékelő és önértékelő magatartás, az innovációs készség fejlesztése.

Szakmai gyakorlóhely Az a jogi személy vagy gazdálkodó szervezet, amely felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben vagy mesterképzésben - a felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodás, a hallgatóval kötött hallgatói munkaszerződés alapján - az egybefüggő szakmai gyakorlatot biztosítja.

Szakmai gyakorlat időtartama A gyakorlatigényes alapképzési szakokon legalább hat hétig tartó szakmai gyakorlatot kell szervezni. Anyagmérnök: 6 hét Mérnök informatikus: • 2013. szeptember 1. előtt kezdők: 6 hét • 2013. szeptember 1. után kezdők: 8 hét Gépészmérnök: 6 hét Műszaki menedzser: 6 hét Műszaki szakoktató: 12 hét Járműmérnök: 6 hét A szakmai gyakorlat egybefüggő gyakorlat. Heti 5 nap, napi 8 óra

Szakmai gyakorlat előnyei - Hallgató szakmai tapasztalat, munka világába való betekintés éles szituációk, gyakorlati tudás rálátás olyan szakmai információkra, amelyekre a tanulmányai nem készítik fel munkafegyelem, együttműködés és határidők fontosságának erősítése abszolutórium megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlat megszerzése

Szakmai gyakorlat előnyei - Cég akár hosszú távú elkötelezettség megalapozása jó képességű diákok, a legfrissebb elméleti tudással tettre kész hozzáállás, fiatalos lendület, magas munkabírás motivációjuk nem csupán a munkával megszerezhető pénz, hanem elsősorban a gyakorlat megszerzése elhivatottak: a diákok gyakorlat hiányában egyrészt nem szerezhetnek diplomát, másrészt a minőségi és jó munkahelyen szerzett gyakorlat a belépő számukra a diplomaszerzés utáni (minél jobb) munkahelyekre

Miért fontos a jó gyakorlóhely?! Munkatapasztalat Hosszabb távra állást kínálhatnak Szakmai kapcsolatrendszer bővítése Önéletrajzban szakmai tapasztalatként szerepeltethető Forrás: eNET

Szakmai gyakorlat létesítésének dokumentumai Szakmai gyakorlóhely kereséséhez intézményünk Felkérő levelet (tájékoztató összefüggő szakmai gyakorlatról) bocsát ki a hallgatók részére! Fogadó nyilatkozat Együttműködési megállapodás Hallgatói munkaszerződés

Fogadó nyilatkozat – Coospace-ről letölthető – a kitöltött, aláírt, lepecsételt fogadó nyilatkozatot a hallgató leadja a tanszéki adminisztrátornak – leadási határidő: a szakmai gyakorlat megkezdése előtt legalább 1 hónappal

Együttműködési megállapodás A Fogadó nyilatkozat alapján készíti el a tanszéki adminisztrátor (Az Egyetem és a cég/gyakorlóhely képviselőjének is alá kell írnia!)

Együttműködési megállapodás Az Egyetem köteles a gyakorlathoz szükséges valamennyi adatot és információt a Gyakorlóhely részére kellő időben megadni, a Gyakorlóhely által felvetett kérdések megválaszolásában és a problémás helyzetek megoldásában haladéktalanul és aktívan közreműködni. A kapcsolattartás jellemző módja az előzőleg megnevezett felelős személyek közötti elektronikus levelezés, sürgős esetben telefonos kapcsolat. Az Egyetem köteles felelősségbiztosítást kötni a nevezett képzésben részt vevő hallgató javára, a jelen megállapodás szerinti gyakorlatra vonatkozóan.

Együttműködési megállapodás A Gyakorlóhely köteles a hallgatót a tanulmányainak megfelelő szakterületen foglalkoztatni, továbbá köteles az érintett hallgatókkal hallgatói munkaszerződést kötni. A Gyakorlóhely köteles a gyakorlaton való munkavégzéshez szükséges helyet, és a munkaeszközöket biztosítani a hallgatónak. Köteles továbbá a munkavédelmi előírások szerinti munkavédelmi oktatást megtartani. A Gyakorlóhely köteles a hallgatók gyakorlati tevékenységéhez rendszeres szakmai felügyeletet és irányítást biztosítani.

Hallgatói munkaszerződés A cég és a hallgató között jön létre a szakmai gyakorlat időtartamára. Erre vonatkozóan az Egyetemnek nincsenek tartalmi és formai követelményei!

A „Szakmai gyakorlat” tantárgy jóváhagyásának követelményei A regisztrációs héten fel kell venni a Szakmai gyakorlat tantárgyat Az egybefüggő szakmai gyakorlat teljesítéséről a hallgató IGAZOLÁST köteles leadni. Ennek határideje: szakmai gyakorlat teljesítését követően a szorgalmi időszak első hete Leadási helye: tanszéki adminisztráció Az IGAZOLÁS szerves része, kötelező tartalmi eleme a szakmai gyakorlati tevékenységről készített beszámoló! Ennek követelményei: • minimum 10 oldalas beszámoló a cégnél végzett munkáról, • melyből a cég bemutatása 1-1,5 oldal terjedelmű legyen, • maximum 20%-ban tartalmazhat képeket a beszámoló.

Szakmai gyakorlat - Szakdolgozat Célszerű úgy választani gyakorlóhelyet, ahol tudnak olyan témát javasolni, amiből szakdolgozat készíthető. Válasszon olyan szakdolgozati témát, amivel a gyakorlat ideje alatt tud foglalkozni! A cég szakembere külső konzulensként közreműködik a szakdolgozat készítésében.