A vadhús, mint hungarikum

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A „Honfoglalás” című film szarvasa
Advertisements

Vadászat az EU tagállamaiban Budakeszi, Hungary National “Hunting” Directors meeting Dr. Yves LECOCQ FACE (az Európai Unió Vadászati és Természetmegőrzési.
„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas
Vadgazdálkodás és vadászatszabályzás Vallóniában (Belgium)
Fersch Attila Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Az erdő koronás királya
Boranalitika.
A nevében köszöntöm az ALFÖLDI FAISKOLÁSOK EGYESÜLETE szakmai továbbképzésének résztvevőit Hegedűs Ágoston PAX 96 Kft.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Somogy megye vadgazdálkodásáról röviden
Termékcsoportok tárolása
Ajkai Kistérség Idegenforgalmának jellemzői
Nyugat-magyarországi Egyetem Erdővagyon-gazdálkodási Intézet
A vadgazdálkodás ökonómiai jellegzetességei Schiberna Endre.
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Versenytársból partner
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
HOGYAN KÉSZÜL A HÚSVÉTI SONKA?
Húsipar HÚSIPARI ALAPANYAGOK 1. Húsok Fajtái eredet szerint: Sertéshús
A magyarországi mezőgazdaság
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Az innovációk kísérleti üzemi léptékű validálása, bemutatása I. - Szárított-érlelt sonkák sótartalmának.
Környezetismeret – 2. évfolyam
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Összeállítója: Farkas István
Vadászat és vadvilág dániában
Vadászat Lengyelországban
A Cseh állam vadgazdálkodási adminisztrációja A CSEH KÖZTÁRSASÁG MEZŐGAZDASÁGI MINISZTÉRIUMA Martin Žižka, Ph.D. – erdészeti osztály.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
A GEMENCI ERDŐ ÁLLATVILÁGA
II. Kaposvári Állategészségügyi Nap október 20.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Napraforgó Napraforgó.
I. Baromfitenyésztés előadás
VADÁSZTERÜLETEK állathigiéniája. Bevezetés A vadtenyésztés higiéniája olyan technológiai eljárás, amelynek során biológiai és technológiai módszereket.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara.
Az omega-3 zsírsavak és a helyi állattenyésztés: feladatok és lehetőségek az egészséges humán táplálkozásban Acizi graşi n-3 şi zootechnia locală: sarcini.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
HUNGARIKUMOK A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN (MI LENNE HA?) Seregi J. – Holló G. – Gál I. – Pusztai P. Mosonmagyaróvár, október 5. XXXI. Óvári Tudományos Nap.
Magyar Mudi Egyesület. Rövid történetünk február 21-én alakultunk 1 elnök 2 helyettes – 3 tagú elnökség 21 alapító tag és még ban 4 taggal.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
az Akasztói Szikiponty
Mátyás Étterem Étlapunk.
A HÚSVÉTI SONKA Dr. Zsarnóczay Gabriella
Egészségtudatos gasztronómia
Ásványi anyagok felhasználási lehetőségei a mezőgazdaságban
XXXII. Óvári Tudományos Nap
Hagyományos állatfajok és fajták, modern eredetvédelem, korszerű alapanyag és termék (Lehetőségek a hazai géntartalék-állatok menedzsmentjében) Specii.
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Seregi J., Zsarnóczay G., Kovács Á., Holló G., Matiuti M.
A VADHÚS FELDOLGOZÁSA.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Monor, Csernus Krisztián
A gazdasági termelés általános jellemzői
Előadás másolata:

A vadhús, mint hungarikum Dr. Seregi János állatorvos, ny. egyetemi tanár Bőszénfa, 2003. szeptember 20.

Mai divatszavainkból: globalizáció környezetvédelem ökogazdálkodás hungarikum

Hungarikum meghatározása I. „Azokat a termékeket tekintjük hungarikum jellegűeknek, amelyek természeti adottságainkkal, őshonos fajtáinkkal, termelési - tenyésztési hagyományainkkal összefüggésben sajátosan magyar ismérvekkel rendelkeznek.” Udovecz Gábor és mtsai, 2002.

Hungarikum meghatározása II. „Hungarikum jellegűek azok a termékek, melyek Magyarországon kialakult, hagyományos állatfajtákból - amelyeket a magyar természeti adottságoknak megfelelően tartanak - származnak, a magyar hagyományoknak megfelelő eljárással és ízesítéssel készültek, a lehetőség szerint magyar népművészet elemeinek (esetenként anyagainak) felhasználásával kerülnek forgalomba, és minőségüket, eredetiségüket a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb eljárással, nemzetközileg elismert hazai szervezet garantálja.” Kovács Ferenc - Seregi János, 2002.

A vadhús hungarikum jellegét biztosítják: hagyományaink, szokásaink természeti adottságaink hagyományos vadfajaink

Hagyományaink „… az ifjak majd minden nap vadászaton voltak, honnan az naptól fogva mostanig a magyarok más nemzetek felett jobbak vadászásbúl” Anonymus, idézi: Juhani Nagy János 2002.

Szokásaink Tegnap: kultikus szokások friss hús nagyvad: király apróvad: főnemesek, nemesek szarvas: áldozati étel Ma: feldolgozási körülményeink sajátosságai: érlelés fűszerezés pácolás csomagolás

Természeti adottságaink Tegnap: élet feltétel Ma: erdősültség vadgazdálkodás A tenyésztett és a lőtt vad

Hagyományos vadfajaink Tegnap: bölény, medve, fajd, lúd, túzok, fenyőrigó, szalonka Ma: szarvas, őz, vaddisznó, mezei nyúl, fácán, vadkacsa

Vadgazdálkodási adatok Becsült vadlétszámok (ezer egyed) gím vaddisznó dám őz 2001. 75-80 70-80 20-25 300 Felvásárlóknak értékesített lőtt vad (kg) 2000. 1956218 2764356 558937 137577 2001. 2232329 3449149 649247 158153 2002. 2276891 3420212 652101 -

Hungarikumok vadakból I. Vadhús (alapanyag) összetétel húsrészek Konyhakész termékek fűszerezés, receptek pástétomok

Termék megnevezése Őz gerinc Őz comb Őz lapocka Őz kockázott ragu extra Szarvas bélszín Szarvas gerinc Szarvas comb Szarvas lapocka Szarvas nyak Szarvas kockázott ragu extra Szarvas ragu Vaddisznó vesepecsenye Vaddisznó gerinc Vaddisznó comb Vaddisznó lapocka Vaddisznó nyak Vaddisznó kockázott ragu extra Vaddisznó ragu Fácán tisztított, konyhakész egész, II. oszt (600 - 799 g-ig)

Hungarikumok vadakból II. Készítmények szalámik kolbászok sonkák pástétomok

Hungarikumok vadakból III. Kiegészítők trófeák agancsok dám lapát toll, szőr, bőr terítéshez csomagoláshoz evőeszközökhöz

Az eredetiség és a minőség garanciái állategészségügy HACCP ISO eredetvédelem organikus: őz-szarvas: láb, fej vaddisznó: fej, sörte fácán, kacsa: fej, láb DNS analízis: Typi-Fix rendszer Megelőzhető a hamisítás („vadhús-mosás”)

A vadhús és a belőle készült hungarikum Tegnap: életfeltétel Ma: életvitel Holnap: életmód itthon és az EU-ban is.

„A nemzetek sorsa attól függ, hogy miként táplálkoznak.” Brillat Savarin