Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az erdő koronás királya

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az erdő koronás királya"— Előadás másolata:

1 Az erdő koronás királya
A gímszarvas Az erdő koronás királya

2 Szarvas bőgés A gímszarvasok szeptemberben- októberben párzanak. Ez a szarvasbőgés ideje. Ekkor leshető meg a szarvasbikák nőstényekért folyó viadala. 

3 A szarvastehén nyár elején hozza világra egy vagy két borját
A szarvastehén nyár elején hozza világra egy vagy két borját. Az újszülöttek fejlettek, és mindenhova követik anyjukat.

4 Jellemzői A karcsú, szép tartású állat testhossza a hímeknél 2 m, testtömege kg. Rövid, testhez simuló szőrzete nyáron vörösesbarna, télen szürkésbarna. A farok alatt világos szőrfolt, a „tükör” látható.

5  A bikák fejét agancs (korona) díszíti,mely a homlokcsont nyúlványán, a rózsatőn ül. A tömör csontú agancsszár alakja és ágainak száma az állat korától és táplálkozási viszonyaitól függ. Az agancs minden tavasszal lehull, és újabb ággal gyarapodva július végére kinő. 

6 Az agancs fejlődése

7 A gímszarvas mozgása szép és méltóságteljes
A gímszarvas mozgása szép és méltóságteljes. Vékony, izmos, páros ujjú patás lábával öleseket ugrik, fejét hátrahajtva vágtat, s ha kell, még úszik is. Nagyon éber, éles hallású, kitűnő szaglású állat.

8

9

10 Arany János : rege a csoda szarvasról (részlet)
Száll a madár, ágrul ágra, Száll az ének, szájrul szájra; Fű kizöldül ó sirhanton, Bajnok ébred hősi lanton. Vadat űzni feljövének Hős fiai szép Enéh-nek: Hunor s Magyar, két dalia, Két egy testvér, Ménrót fia. Ötven-ötven jó leventét Kiszemeltek, hogy követnék; Mint valamely véres hadra, FeVad előttük vérbe fekszik, Őz vagy szarvas nem menekszik; Elejtették már a hímet - Üldözik a szarvas-gímet.gyverkeztek könnyű vadra.

11 Készítette : Zöld Remenyik Lólé Patirícia, Nagy Nikolett, Kanyári Máté, Koós János, Lólé Márk, Lólé Mátyás


Letölteni ppt "Az erdő koronás királya"

Hasonló előadás


Google Hirdetések