A vadhús, mint hungarikum Dr. Seregi János állatorvos, ny. egyetemi tanár Bőszénfa, 2003. szeptember 20.
Mai divatszavainkból: globalizáció környezetvédelem ökogazdálkodás hungarikum
Hungarikum meghatározása I. „Azokat a termékeket tekintjük hungarikum jellegűeknek, amelyek természeti adottságainkkal, őshonos fajtáinkkal, termelési - tenyésztési hagyományainkkal összefüggésben sajátosan magyar ismérvekkel rendelkeznek.” Udovecz Gábor és mtsai, 2002.
Hungarikum meghatározása II. „Hungarikum jellegűek azok a termékek, melyek Magyarországon kialakult, hagyományos állatfajtákból - amelyeket a magyar természeti adottságoknak megfelelően tartanak - származnak, a magyar hagyományoknak megfelelő eljárással és ízesítéssel készültek, a lehetőség szerint magyar népművészet elemeinek (esetenként anyagainak) felhasználásával kerülnek forgalomba, és minőségüket, eredetiségüket a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb eljárással, nemzetközileg elismert hazai szervezet garantálja.” Kovács Ferenc - Seregi János, 2002.
A vadhús hungarikum jellegét biztosítják: hagyományaink, szokásaink természeti adottságaink hagyományos vadfajaink
Hagyományaink „… az ifjak majd minden nap vadászaton voltak, honnan az naptól fogva mostanig a magyarok más nemzetek felett jobbak vadászásbúl” Anonymus, idézi: Juhani Nagy János 2002.
Szokásaink Tegnap: kultikus szokások friss hús nagyvad: király apróvad: főnemesek, nemesek szarvas: áldozati étel Ma: feldolgozási körülményeink sajátosságai: érlelés fűszerezés pácolás csomagolás
Természeti adottságaink Tegnap: élet feltétel Ma: erdősültség vadgazdálkodás A tenyésztett és a lőtt vad
Hagyományos vadfajaink Tegnap: bölény, medve, fajd, lúd, túzok, fenyőrigó, szalonka Ma: szarvas, őz, vaddisznó, mezei nyúl, fácán, vadkacsa
Vadgazdálkodási adatok Becsült vadlétszámok (ezer egyed) gím vaddisznó dám őz 2001. 75-80 70-80 20-25 300 Felvásárlóknak értékesített lőtt vad (kg) 2000. 1956218 2764356 558937 137577 2001. 2232329 3449149 649247 158153 2002. 2276891 3420212 652101 -
Hungarikumok vadakból I. Vadhús (alapanyag) összetétel húsrészek Konyhakész termékek fűszerezés, receptek pástétomok
Termék megnevezése Őz gerinc Őz comb Őz lapocka Őz kockázott ragu extra Szarvas bélszín Szarvas gerinc Szarvas comb Szarvas lapocka Szarvas nyak Szarvas kockázott ragu extra Szarvas ragu Vaddisznó vesepecsenye Vaddisznó gerinc Vaddisznó comb Vaddisznó lapocka Vaddisznó nyak Vaddisznó kockázott ragu extra Vaddisznó ragu Fácán tisztított, konyhakész egész, II. oszt (600 - 799 g-ig)
Hungarikumok vadakból II. Készítmények szalámik kolbászok sonkák pástétomok
Hungarikumok vadakból III. Kiegészítők trófeák agancsok dám lapát toll, szőr, bőr terítéshez csomagoláshoz evőeszközökhöz
Az eredetiség és a minőség garanciái állategészségügy HACCP ISO eredetvédelem organikus: őz-szarvas: láb, fej vaddisznó: fej, sörte fácán, kacsa: fej, láb DNS analízis: Typi-Fix rendszer Megelőzhető a hamisítás („vadhús-mosás”)
A vadhús és a belőle készült hungarikum Tegnap: életfeltétel Ma: életvitel Holnap: életmód itthon és az EU-ban is.
„A nemzetek sorsa attól függ, hogy miként táplálkoznak.” Brillat Savarin