Szervezési és Továbbképzési Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?
Advertisements

Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Magasztalja lelkem az én Uramat. Örvendezve élek szárnyai alatt
Ismerje meg bőrtípusát!
JÓ REGGELT ! .
„Szeretettel élni és szenvedni”
Ózonpajzs védelmének világnapja
Comenius iskolák közötti együttműködés projekt Környezetvédelem hazánkban és Európa-szerte „Szemétgyűjtő nap” Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium 2013.
Elképesztő ajánlat bármilyen AVON Sun termék vásárlása esetén  Mitől új: Új Activi D-technológia, továbbfejlesztett formula Új csomagolás  Miért fontos.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
A karmesternek: Zsoltárének. Örvendj, egész föld, az Istennek
Az ultraibolya sugárzás biológiai hatásai
Nyitott szemmel az erdőben
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Flesh 2/12b ker. szi..
A Víz Világnapja Március 22..
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Globális környezetvédelmi problémák, ózon
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Hűséged végtelen, Atyám, nagy Isten! Elhat a mélybe s az egek fölé.
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Ózonlyuk - probléma? Az ózonról általában Mi az ózonlyuk-probléma?
Ujjongjatok az Úrban, igazak, a hívőkhöz illik a dicséret!
G Á B O R N A K ! Szeretettel: M a m a 2009.Nov.29.
Dicsérjed Uradat! Pecznyík Pál verse. Dicsérjed Uradat Istennek h ű népe, Te vagy országának, legfényesebb éke.
Magasztalja lelkem az én Uramat, örvendezve élek szárnyai alatt
Isten hozott köztünk!.
Az Úré a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók.
Kész az én szívem, Istenem, vedd Uram áldó énekem
JÓ REGGELT !.
Szabó Rita, Kurcz Andrea, Morvai Júlia, Benkó Alíz
JÓ REGGELT !.
Un mare monument natural A boliviai Salina de Uyuni a világ legnagyobb só sivataga mely egy hatalmas természetes tükört alkot. Az es ő s évszakban.
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
Vizes oldatok kémhatása
Találkozni jöttem Veled, Istenem Te jól ismersz engem, s én kitárom a szívem Itt vagyok Istenem,
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
Adjunk hálát, hálát az Úrnak, Mert Ő kegyelmes, és örökké tart az Ő jósága, Végtelen jósága, végtelen jósága! Dicséretek – 3/1.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
HALOGÉNEZETT SZÉNHIDROGÉNEK
58. tanári konferencia Az ELFT legnagyobb hagyományú szakmai rendezvénye Növekvő érdeklődés (Hévíz, Fény éve, …)
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Lelkem áldja Neved Istenem, Mert Te fény vagy a sötétben
Levegőtisztaság védelem
Zsoltárok 104:24 „ Mily számtalanok a te m ű veid, Uram! Mindazokat bölcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal.”
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
Mérő László egyetemi tanár ELTE Pszichológiai Intézet Innováció Netlock, december 2.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Az Univerzumban jelen tudomány szerint ritka és egyedülálló az élet megjelenése a Föld nevű bolygón. Amit az emberi faj önpusztító tevékenysége folytán.
Hűséged végtelen, Atyám, nagy Isten! Elhat a mélybe s az egek fölé.
Jó reggelt! .
ISTEN KEZÉBEN.
Református istentisztelet
Jó reggelt! ADVENT 3..
JÓ REGGELT !.
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT! ÉBRESZTŐŐŐŐŐŐ!.
Jó reggelt!.
Bükkzsérc és környéke természeti értékei
Természetsarok a környezettudatosságért
Előadás másolata:

Szervezési és Továbbképzési Intézet 2016. Március 16. Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Környezetvédelem kémiaórán OLÁH GÁBOR PÉTER olgabi@patrona.hu

„A természet varázsát ontja bőven, A fűben, a virágban és a kőben, Ó nincs a földön oly silány anyag, Mely így vagy úgy ne szolgálná javad. De nincs oly jó, melyben ne volna vész, Ha balga módra véle visszaélsz!” (Shakespeare: Rómeó és Júlia Ford.: Mészöly Dezső) Citarum-folyó, Jáva szigete 9 millió ember háztartási szemete, és 500 ipari üzem hulladéka kerül bele. Forrás: http://www.worldcrunch.com/culture-society/the-dirtiest-river-in-the-world/c3s9411/

Teremtés - védelem A táboron kívül legyen egy hely, ahova kimehetsz dolgodra. Fölszerelésedhez tartozzék hozzá egy kis ásó. Amikor ki kell menned, áss vele egy kis gödröt s takard be szennyedet! (MTörv 23,13-15)

Te pedig mindent mérték, szám és súly szerint rendeztél el. (Bölcs 11,21)

Ki volt a legveszélyesebb környezetszennyező az emberi történelemben? arcpirulás Ki volt a legveszélyesebb környezetszennyező az emberi történelemben? Thomas Midgley (1889 – 1944) amerikai kémikus ”Tudva és akarva” ”Jó szándékból” Ólom-teraetil 1921 Freon 1929 Az igazság a tied, Uram, az arcpirulás pedig, miként a jelen mutatja, a miénk. (Dán 9,7)

Ki volt a legveszélyesebb környezetszennyező az emberi történelemben? arcpirulás Ki volt a legveszélyesebb környezetszennyező az emberi történelemben? Thomas Midgley (1889 – 1944) amerikai kémikus Ólom-teraetil kopogásgátló benzinadalék 1921 Freon hűtőgép hűtőfolyadék, spray hajtógáz 1929 Gond Az ólom mérgező, akkumulálódik a szervezetben; (USA: 300x) IQ csökkenést is okoz Gond Ózonpajzsot bontja (Bp: 380 DU, Lyuk: <150 DU) 1 kg freon – 70 t ózont bont el; élettartama 100 év Betiltás 1996 USA 1999 Magyarország Betiltás 1974 USA 1989 Magyarország 2010 a harmadik világ

Soli Deo Gloria – egyedül Istené a dicsőség Sustainable Development Goals - Fenntartható Fejlődési Célok Az ENSZ Közgyűlés 2015. szeptember 10-én fogadta el; az SDG javaslatcsomag 17 célt és 169 alcélt tartalmaz. Forrás: http://nefe.kormany.hu/post-2015 Soli Deo Gloria – egyedül Istené a dicsőség

A Szentírás öko-parancsa Korábbi életmódotokkal ellentétben vessétek le tehát a régi embert, akit a megtévesztő kívánság romlásba dönt. Újuljatok meg gondolkodástok szellemében, s öltsétek magatokra az új embert… (Ef 4 22-24)

https://www.metropol.hu/cikk/1362468-jo-az-ozonhelyzet-am-a-napon-vedekezni-kell#

Why is everyone so afraid of the hole in the ozone? Miért fél mindenki annyira az ózonlyuktól? http://3rdpic.com/496-why-everyone-so-afraid-hole-ozone

http://www.oktatas.hu/kozneveles/meresek/pisa/peldafeladatok_pisa

Hazánkban a valaha mért legnagyobb értéket Kékestetőn regisztrálták, az UV Index 9,4 volt. https://www.idokep.hu/uv

Példa grafikonelemzéssel problémafelvetésre Salters Advanced Chemistry 2000 c. könyvből (A2.1, 89. old., 1. ábra): Egy táblázatban megadják bizonyos anyagok (a víz, az üveg, az étolaj fő komponense és egy naptej hatóanyaga) fényelnyelésének frekvenciatartományát, amit a diákoknak össze kell vetni egy olyan ábrával, ami a napfény hatását tünteti fel a sugárzás frekvenciájának függvényében. Ennek alapján a következő kérdéseket kell a diákoknak önálló munka keretében megválaszolni: Igaz-e, hogy úszás közben nem lehet leégni? Le lehet-e sülni egy télikertben az üvegablak mögött ülve? Érdemes-e az olívaolajat naptej helyett használni? Véd-e a megadott naptej hatóanyag a leégés ellen?

Az előbbi feladathoz tanári kísérlet is kapcsolható megoldás igazolására: 2 lapos üvegedénybe tonikot öntve és ezeket UV lámpa alá téve világoskék fényt látunk (mert az UV fény gerjeszti a tonikban lévő molekulákat, amik ezért sugároznak). Az egyik edényt naptejjel vékonyan bekent átlátszó fóliával letakarva nem látunk sugárzást, mert a naptej hatóanyaga elnyeli a gerjesztő hatású UV fényt. A többi vizsgált anyaggal is elvégezhető, hogy igazoljuk, van-e az adott tartományban fényelnyelésük. Megjegyzés: természetesen a fenti kísérlet megtervezésére megkérhetjük a diákokat is…

2010. október 4. A vörösiszap-katasztrófa (teljes film; 54:36) https://www.youtube.com/watch?v=5gJ-uDxfzOw 18:00-24:00

http://www.mert.hu/download/363/MERT_full%20indd_2.pdf

Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. E csepp nélkül azonban sekélyebb lenne a tenger. (Boldog Kalkuttai Teréz anya)

Köszönöm a figyelmet! OLÁH GÁBOR PÉTER olgabi@patrona.hu Az Úr jósága, hogy még élünk a Földön. Mert az Ő irgalma soha véget nem ér. Újjá éled reggelre, minden reggelre. Nagy a Te hűséged, Ó, Uram, nagy a Te hűséged.