Projektfinanszírozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
HULLADÉKKEZELÉSI TECHNOLÓGIÁK A KÖZSZOLGÁLTATÓK SZOLGÁLATÁBAN Január 21. Nagy Bálint ügyvezető.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Előadó : Tóth Elemérné Mb. ügyvezető igazgató NOVEMBER 18.
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
Előadó: Bali Kornél Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Hiteltörlesztési konstrukciók
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
FITLIFE BAY Fitness és Mozgásközpont
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Kína üzleti szemmel június 24..
PÉLDÁK: Beruházás értékelés Kötvény értékelés Részvény értékelés.
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Mayer József Budapest február 27.
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
SZÁMVITEL.
Levegőszennyezés matematikai modellezése
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Projektfinanszírozás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Tartalékolás 1.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Gazdaságpolitika 7. ea.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Értékeink mentén TOP Pályázat benyújtása.
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
11. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Projektfinanszírozás

Projektfinanszírozási kockázatok Kereskedelmi kockázatok (projektkockázatok) Makrogazdasági kockázatok (pénzügyi kockázatok) Politikai kockázatok (országkockázatok)

A kockázatelemzés alapjai a következők Adatgyűjtés: a projekthez szükséges vmennyi információ összegyűjtése és hozzáférhetővé tétele Kockázatok meghatározás Kockázatok megosztása: a kockázatokat a projektszerződésen keresztül az érintett felekre kell áthárítani Maradványkockázatok: a projekttársaságnál maradó kockázatok számszerűsítése és az elfogadhatóság mérlegelése

A kereskedelmi kockázatok elemzésekor a legfőbb kérdések Üzleti megvalósíthatóság: egyáltalán van értelme a projektnek Befejezési kockázat: be lehet e fejezni a projektet határidőre és az adott költségvetésen belül tartható e Környezeti kockázatok: a projekt kivitelezése és működése során kell e környezetvédelmi korlátozásokkal számolni Működési kockázatok: elérhető e a tervezett működési bevétel Beszállási kockázat: a tervezett költségeken beszerezhetőek e a nyersanyagok és más szükséges anyagok, gépek, berendezések Vis major kockázatok: hogyan birkózik meg a projekt vis major eseményekkel Szponzorok támogatása: a szponzorok részéről szükséges e több visszkereseti joggal rendelkező kötelezettség vállalására

Működési kockázatok Technológia Új technológia: A hitelezők általában nem szívesen finanszíroznak új még ki nem próbált technológiákat. Az új technológiát ebben az összefüggésben tágan értelmezzük: idesoroljuk a meglévő technológia korszerűsítését

Működési kockázatok Technológia Új technológia kockázatának csökkentése: A fővállalkozó a szokásos szavatosság helyett, ami összegben és időben is limitált hosszú jóteljesítési garanciát vállal. A szponzorok adnak hosszú távú jóteljesítési garanciát Erkölcsi kopás: Az előző kockázat ellentetje, amikor a projekt technológiája elavul és versenyképtelenné válik a saját piacán

Működési kockázatok A projekt általános üzemeltetése Ha a projektet nem megfelelően üzemeltetik, akkor nagy valószínűséggel a bevétel csökkent üzemeltetési és karbantartási szerződést egy tapasztalt üzemeltetővel Az üzemeltető gyenge teljesítményéért a legfőbb szankció, hanem az üzemeltetési és karbantartási szerződés felmondása

Működési kockázatok A projekt általános üzemeltetése A hitelezők előnybe részesíti azokat a üzemeltetőket, akik befektetnek a projektbe Ha a projekttársaság a saját alkalmazottaival akarja a projektet üzemeltetni akkor tapasztalt személyzet szükséges

Működési kockázatok Működési költségek túllépése A legfontosabb költségek: a beszállított anyagok költsége és az adósságszolgálat A hitelezők általában a projekttársaság ellenőrzése alá tartozó költségeket általában limitálják A hitelezők jóváhagyására van szükség azonban, ha a projekttársaság az eredeti ktgvetéstől nagyobb mértékben kíván eltérni A projekttársaság szerződéses kötelezettségei közé tartozó kifizetéseket nem szabad korlátozni.

Működési kockázatok Rendelkezésre állás Karbantartás Vannak időszakok amikor a projekt nem üzemel, ekkor nincs bevétel sem Számolni kell karbantartásokra is Karbantartás A tervezettnél tovább tart Tervezettnél többe kerül A karbantartásra nem tartalékolnak elegendő készpénzáramlást A tervezettnél nagyobb forgalom vagy igénybevétel megnöveli a karbantartás költségeit. Teljesítményromlás

Makrogazdasági kockázatok Infláció Időnként kockázati időnként hasznot hozó tényező. A beruházási költségek nagyobb része nem érzékeny a inflációs áremelkedésre Érzékeny költségek: projekttársaság általános bérköltségei, fővállalkozói szerződésben nem szereplő kisebb dologi költségek.

Makrogazdasági kockázatok Kamatlábmozgások Sok országban nem nyújtanak fix kamatláb mellett hosszú lejáratú hiteleket A projektfinanszírozási hitelek alapkamatát ezért gyakran a bankközi piac kamatszintjéhez igazítják (LIBOR, BUBOR) A kivitelezés idején felhalmozott kamatokat általában tőkésítik

Makrogazdasági kockázatok Devizaárfolyammozgások Ha a projekt kivitelezése és a finanszírozása két különböző devizában történik Az ideális az lenne a finanszírozást helyi devizában folyósítanák . A hitelezők viszont nem támogatják az árfolyamkockázatot

Politikai kockázatok Fontos szerep (privatizáció, PPP projektek) Szükséges a politikai támogatás a projekt sikeres megvalósításához Politikai kockázatok csoportosítása:

Politikai kockázatok Befektetési kockázat: Alapvetően ezek a következők: a deviza átválthatósága és átutalhatósága állami kisajátítás politikai erőszak Jogszabályi változások kockázata: A jogi környezet megváltozása a projekt megvalósíthatóságát nagymértékben befolyásolhatja Stabil jogszabályi környezetre van szükség Kvázipolitikai kockázatok: Ide soroljuk a szerződéses vitákat, amelyek hátterében politikai és/vagy üzleti szempontok húzódnak.