Az egységes olasz és német állam létrejötte

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
Advertisements

Magyarország a XVIII. században Az újjáéled ő ország.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Az ország a dualizmus korában
A dualizmus gazdasága Készítette: Grisnik Sára 7./a.
Szövetségi rendszerek Európa az első világháború előtt
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
Az angol polgári forradalom Az alkotmányos monarchia megszületése.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Az amerikai polgárháború Az amerikai angol gyarmatok a XVIII. században.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Gömbös Gyula miniszterelnöksége.  okt. 1. Gömbös Gyula a miniszterelnök ( )  A hajdani vezérkari százados - fajvédőprogrammal  azt várják.
A Horthy-rendszer születése.  A békekonferencia ellenére a román hadsereg  folytatta az előrenyomulást Megszállta a Duna-Tisza közét  aug én.
Az enyhülés korszaka. Háború vagy béke  Sztálin halála  XX. Pártkongresszus  módosult a korábbi politikai irányvonal  A propagandaháború tovább folytatódott.
A polisz születése Görög táj képe, ahol a polisz kialakult.
Az Orosz Birodalom az es forradalmak leverése után hatalma csúcsán állt. Ausztriát lekötelezte, Németországban megakadályozta az egység létrejöttét.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A VILLÁMHÁBORÚK IDŐSZAKA
A francia abszolutizmus (XIV. Lajos)
HAZÁNK NÉMET MEGSZÁLLÁSA ÉS A NYILAS URALOM
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Mária Terézia
FORDULAT A HÁBORÚ MENETÉBEN
„Vasbordájúak” serege -forradalom Angliában
Esélyek a munkaerőpiacon
A HIDEGHÁBORÚ KIBONTAKOZÁSA
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Nagy Károly.
A felvilágosult zsarnok – II. József
Az első világháború
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
A náci birodalom előretörése
Az antant győzelme a fordulat éve  USA hadba lépése
A nagyhatalmak versengése és az első világháború
Osztrák-Magyar Monarchia
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
Az erősödő náci állam vonzásában
KRE-AKTÍV motivációs projekt
A hidegháború kora
A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve.
Risorgimento.
Portugália.
A Nyugat-Balkán az EU és Oroszország között
Hunyadi Mátyás
Készítette: Smedák Marcell
A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS GIMNÁZIUM felvételi tájékoztatója a 2018/2019-as tanévre „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok.
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Egyetemes államtörténet I.
Madách Imre Madách Imre Ifjúság, tanulás 1823-ban született a Hont vármegyei Alsósztregován. Pesten jogot tanul, bekapcsolódik.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Az őszirózsás forradalom
Középkor története 7. osztály
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Az állam és a piacgazdaság
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
A római államtörténet korszakai
Európai háborúból világháború
Mit adtak nekünk a rómaiak?
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Kiútkeresés a válságból Gömbös-kormány
Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

Az egységes olasz és német állam létrejötte

Az olasz egység létrejötte

Az olasz egység megvalósítása 1848-49 leverik az olasz egységmozgalmat » az egység csak a Szárd Királyság vezetésével lehet Cavour: Piemont (Szárd Királyság) miniszterelnöke Az osztrákok ellen támogatók szerzése Haderőt küld a krími-háborúba (angol, fr. támasz) Az angolok támogatását elnyeri Átengedi Savoyát, Nizzát a francia császárnak » az első lépcsőfok: Észak-Itália egységesítése » francia-szárd↔osztrák háború 1859 Solferino → osztrák vereség » Lombardia Piemonté lett (Velence maradt osztrák)

Az olasz egység megvalósítása 2. 1860 a közép-itáliai kisállamok egyesülnek vele Tömegmozgalmak bontakoztak ki Dél-Itáliában Garibaldi támadása a Nápolyi Királyság ellen 1861 Róma és Velence kivételével Itália egységes » létrejön az Olasz Királyság király: II. Viktor Emánuel (szárd király) » az egység összekapcsolódik a német eseményekkel 1866 Velence visszakerül 1870 Róma is felszabadul » létrejön Olaszország

Az olasz egységhez vezető út

A német egységesítés kérdése » 1848-as forradalmak (Berlin, München) leverése, de: alkotmány született (Frankfurt) jobbágyság megszűnt megindult az ipari, gazdasági fejlődés (Ruhr-vidék, Szilézia nehézipar központja) → Az angol tőke segítette a nehézipar fejlődését » a német területek nem egységesek, széttagoltak A gazdasági fejl. miatt Poroszország szerepe nő → a fejlődés tarthatatlanná tette a pol-i széttagoltságot » az egység csak egy dinasztia vezetésével jöhet létre

A német gazdaság a XIX. század közepén

Az egységesítés kérdése (2 út - 2 dinasztia) 1. Nagynémet egység → Ausztria vezetésével - cél: a német államok lazább szövetsége /HABSBURG/ a tagállamok önállósága maradt volna (föderáció) soknemzetiségű, osztrák vezetésű birodalom 2. Kisnémet egység → Poroszország vezetésével cél: modern, egységes (német) nemzetállam Ausztria nélküli, porosz vezetés /HOHENZOLLERN/ I. Vilmos liberális reformjai Bismarck a porosz kormányfő (kancellár)→ diplomata

Az osztrák és a porosz egység kérdése

Bismarck hatalmi játszmája az egység érdekében » Bismarck hadseregreformot hoz létre bevezette az általános hadkötelezettséget modernizálta a hadsereg felszerelését (hátultöltős p.) » Anglia gazdasági és politikai támogatottsága hatalmi vetélytársak » franciák, osztrákok, oroszok Az oroszokat támogatta a lengyel felkelésben (1863) A franciáknak területeket ígért a Rajna mentén Az osztrák Habsburgok ellen sereget indított (Klapka) 1866 Königgratz » poroszok győzelme Ausztria ellen Ausztria elfogadta a porosz vezetésű német egységet Velence visszakerült az olaszokhoz + 1867 kiegyezés

A német egység kialakulása

Bismarck hatalmi játszmája az egység érdekében

A német egység létrejötte 1834 gazdasági egység→ vámszövetség 1866 Königgratz → Ausztria legyőzése → Észak-német Szövetség 1870 Sedan → a franciák legyőzése » a délnémet államok csatlakozása a szövetséghez 1871. jan.18. a versailles-i palota tükörterme » I. Vilmos kihirdeti a Német Császárság létrejöttét » III. Napóleon bukása → Franciaország köztársaság » 1871 párizsi munkásfelkelés (párizsi kommün) » Elzászt és Lotharingiát Németországhoz csatolták

A Német Császárság államrendszere