avagy, melyik szám négyzete a -1?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FOL függvényjelekkel Zsebibaba anyja A 2 harmadik hatványa a oszlopában az első blokk Ezek is nevek, de nem in- konstansok Azért, mert összetettek Predikátum:
Advertisements

Gazdaságstatisztika, 2015 RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA Gazdaságstatisztika október 20.
3. Téma Számsorozat, számsor bevezető Számsorozat, számsor bevezető PTE PMMK Mérnöki Matematika Tanszék Perjésiné dr. Hámori Ildikó Matematika A3-2. előadások.
Függvénytranszformációk
Geometriai transzformációk
Valószínűségi kísérletek
Szerkezetek Dinamikája
2. előadás Viszonyszámok
Becslés gyakorlat november 3.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Elemi adattípusok.
Microsoft Excel BAHAMAS tanfolyam
Gondolatok egy összegzési feladat kapcsán
KOMPLEX SZÁMOK Összefoglalás.
Lineáris függvények.
Tömörítés.
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
Függvénytranszformációk
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Útravaló ösztöndíjprogram Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
A legnagyobb közös osztó
Rendszerező összefoglalás
Rangsorolás tanulása ápr. 13..
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Tartalékolás 1.
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
FÜGGVÉNYEK Legyen adott A és B két nem üres (szám)halmaz. Az A halmaz minden eleméhez rendeljük hozzá a B halmaz pontosan egy elemét. Ezt az egyértelmű.
INFOÉRA 2006 Véletlenszámok
Szerkezetek Dinamikája
Kvantitatív módszerek
Business Mathematics
Grosz imre f. doc. Kombinációs hálózatok /43 kép
A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés
Az én házi feladatom volt:
Számítógépes Hálózatok
POLINÓMOK.
avagy, melyik szám négyzete a -1?
AVL fák.
Aritmetikai kifejezések lengyelformára hozása
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
3. előadás.
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 9. előadás.
Perspektív térábrázolás
Bináris kereső fák Definíció: A bináris kereső fa egy bináris fa,
Kockaéder Informatikai alapismeretek Projekt A
Matematikai Analízis elemei
1.5. A diszkrét logaritmus probléma
Matematika 10.évf. 4.alkalom
A szállítási probléma.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Matematika 11.évf. 1-2.alkalom
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
Binomiális fák elmélete
Matematika II. 5. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2015/2016. tanév
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Mintaillesztés Knuth-Morris-Pratt (KMP) algoritmus
Munkagazdaságtani feladatok
3. előadás.
Szöveges adatok tárolása
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
Hagyományos megjelenítés
A T-spline felületreprezentáció
FÜGGVÉNYEK ÉS GRAFIKONJUK
Előadás másolata:

avagy, melyik szám négyzete a -1? Számok a valósokon túl avagy, melyik szám négyzete a -1?

Legyen  a valós számpárok halmaza: ={(a,b):a,b} Legyen  a valós számpárok halmaza: ={(a,b):a,b}. -n értelmezünk két műveletet: egy összeadás és egy szorzás nevűt. Összeadás (a,b),(c,d) : (a,b)+(c,d)=(a+c,b+d) . Az összeadás asszociatív, kommutatív, mivel a valós számok összeadása is asszociatív és kommutatív.

A (0,0) pár nullelem, azaz minden (a,b)  párra (a,b)+(0,0)=(0,0)+(a,b)=(a,b). Az (a,b) pár ellentettje (negatívja) a (-a,-b) pár, mivel (a,b)+(-a,-b)=(0,0).

Szorzás (a,b),(c,d) : (a,b)·(c,d)=(ac-bd,ad+bc) . Itt valós számok szorzása áll. A szorzás kommutatív, mert ac-bd=ca-db és ad+bc=da+cb. A szorzás asszociatív. ((a,b)·(c,d))·(e,f)= (ac-bd,ad+bc)·(e,f)= (ace-bde-adf-bcf,acf-bdf+ade+bce) (a,b)·((c,d)·(e,f))=(a,b)·(ce-df,cf+de)= (ace-adf-bcf-bde,acf+ade+bce-bdf)

Mi lesz a szorzás egysége? Mi lesz a szorzásra vonatkozó inverz?

A szorzásra nézve van egységelem: (x,y)·(a,b)=(a,b)·(x,y)=(a,b) minden (a,b)-re. X=? Y=? Minden nem nulla elemnek van inverze (a,b)-re, ha a2+b2>0:

INVERZ ELEM - szorzás

Érvényes a disztributivitás: (a,b)·((c,d)+(e,f))=(a,b)·(c+e,d+f)= (ac+ae-bd-bf,ad+af+bc+be)= (ac-bd,ad+bc)+(ae-bf,af+be)= (a,b)·(c,d)+(a,b)·(e,f) Nullelem szorozva bármivel a nullelem: (0,0)·(a,b)=(0a-0b,0b+0a)=(0,0) Az egységelem (1,0) ellentettje (-1,0). Bármely (a,b) elemre (-1,0)·(a,b)=(-a,-b) az (a,b) elem ellentettje. A  halmaz az összeadás és szorzás műveletével testet alkot.

Az (a,0) alakú párok ugyanúgy viselkednek mint a valós számok, azaz egy -el izomorf részstruktúrát alkotnak: Az f:   leképezés, melyre f(a)=(a,0) egy művelettartó leképezés. f(a+b)=(a+b,0)=(a,0)+(b,0)=f(a)+f(b) f(ab)=(ab,0)=(a,0)·(b,0)=f(a)·f(b) f(0)=(0,0) a nullelem. f(1)=(1,0) az egységelem. Ugyanakkor (a,b)=(a,0)·(1,0)+(b,0)·(0,1) Valamint: (0,1)·(0,1)=(0·0-1·1,0·1+1·0)=(-1,0)!!!! Azaz, ha az (a,0) alakú elemeket azonosítjuk a valós számokkal, akkor a (0,1) -beli elem négyzete -1.

Komplex számok A  halmaz (0,1) elemét i-vel szokás jelölni. Ekkor  minden eleme a+bi alakban írható, ahol a és b valós számok. (a, b) = a+bi Ez a komplex számok kanonikus alakja.

Komplex számok A  halmaz (0,1) elemét i-vel szokás jelölni. Ekkor  minden eleme a+bi alakban írható, ahol a és b valós számok. Ez a komplex számok kanonikus alakja. Villamosmérnöki gyakorlatban gyakran j-vel jelölik a képzetes egységet!! Mi itt maradunk a i jelölésnél. (j2=) i2=-1. z=a+bi=a·1+b·i képzetes egység valós rész valós egység képzetes rész Az ilyen alakú számokkal ugyanúgy számolhatunk, mint a valósokkal, csak i2 helyére kell -1-et írni.

(a+bi)+(c+di)=(a+c)+(b+d)i (a+bi)·(c+di)=ac+adi+bic+bidi=ac+(ad+bc)i+bdi2= (ac-bd)+(ad+bc)i Ha z=a+bi, akkor az additív inverze (ellentettje) -z=-a-bi Ha z0, akkor a multiplikatív inverze (reciproka) Példa

Hányadost a nevező i-tlenítésével (gyöktelenítéshez hasonlóan) számolhatunk. Amivel a törtet bővítettük az a nevező konjugáltja. Definíció A z=a+bi komplex szám konjugáltja Világos, hogy 

 Állítás Bizonyítás Az első és a második állítás házi feladat. Következmény 

Definíció A z=a+bi komplex szám abszolút értéke A  függvény mindig a nemnegatív gyököt jelenti! Világos, hogy , valamint ez a valós számok abszolútértékének általánosítása. Állítás

Bizonyítás Ez tisztán képzetes szám, a négyzete nem pozitív

bizonyításához az előző egyenlőtlenségben írjunk z1 helyett z1-z2-t. Hasonlóan A másik két egyenlőség bizonyításához kihasználjuk a szorzás kommutativitását és asszociativitását. Innen alapján adódik a hányados abszolút értéke.

Komplex számok geometriai jelentése A komplex számokat valós számpárokként vezettük be. Ezek pont a (közönséges) kétdimenziós sík elemei is. Azonosíthatjuk az v=(a,b) vektort a z=a+bi komplex számmal. v (a,b) a+bi z  i 

Állítás Vektorok összegéhez rendelt komplex szám az egyes vektorokhoz rendelt komplex számok összege. Vektor ellentettjéhez a komplex szám negatívja van rendelve. A komplex szám konjugáltjához a vektor x (valós) tengelyre vett tükörképe van rendelve. z z1 z2 z1+z2

Szorzás geometriai jelentése: z1=a+bi, z2=c+di esetén iz2=i(c+di)=-d+ci. Azaz az iz2 vektort a z2-ből pozitív 90-os elforgatással kapjuk. Használjuk hogy z1z2=(a+bi)z2= az2+biz2 : A z2 vektort először a-szorosára nyújtjuk, majd a z2 90-os elforgatását b-szeresére nyújtjuk, és ezek összege a z1z2.

Komplex szám trigonometriai alakja Kanonikus alakban könnyű összeadni és kivonni, de nehéz szorozni, osztani és hatványozni. z b a  r=|z| a=r cos b=r sin z=r(cos+isin) Ez utóbbi a komplex szám trigonometrikus alakja. =argz, r=|z|

z1=r1(cos1+isin1) és z2=r2(cos2+isin2) akkor z1=z2  r1=r2 és 1=2+2k z1z2= r1r2{(cos1cos2-sin1sin2)+i(sin1cos2+cos1sin2)}, ahonnan a szögfüggvények addíciós képletét alkalmazva kapjuk a kívánt formulát.

Példa

Komplex számok hatványozása, Moivre képlete Tétel (Moivre képlete) A trigonometriai alakban adott z=r(cos+isin) komplex szám k-ik hatványa zk=rk(cos k+isin k), ahol k tetszőleges egész szám. Bizonyítás k>0 esetén a szorzásra vonatkozó képletből egyszerű indukció. k=0: z0=1. Ha k<0, akkor -k=n>0.

Speciálisan, ha r=1, akkor z hatványai egyszerű  szögű elforgatással keletkeznek, mindegyik rajta van az egységkörön.

Gyökvonás komplex számból Definíció Egy w komplex számot a z komplex szám n-ik gyökének nevezünk, ha wn=z Legyen z=r(cos+isin) és w=s(cos+isin). Ekkor sn=r és =n+2k ahol k tetszőleges egész szám. Ahol egyetlen nemnegatív valós értéket jelent.

Mivel a cosinus és sinus függvény 2 szerint periodikus, ezért elég k=0,1,…,n-1 értékeket venni. Tétel A trigonometriai alakban felírt z=r(cos+isin) komplex szám összes n-ik gyöke az alakban felírt szám. Geometriailag: egy sugarú körön egy szabályos n-szög csúcsai

Példa

Egységgyökök A z=1 speciális esetben elvégzett gyökvonás eredményét, azaz az xn-1=0 egyenlet megoldásait n-ik (komplex) egységgyököknek nevezzük. z=1=1(cos0+isin0), ezért az n-ik egységyökök a következőek:

Az n-ik egységgyökök előállnak az hatványaiként, azaz az összes n-ik egységgyök a következő (egy szabályos n-szög csúcsai az egységkörön, melynek egyik csúcsa a z=1): Egy n-ik egységgyök primitív n-ik egységgyök, ha hatványaiként az összes többi előáll. 2 1 0 3 4 5

Megjegyzés Az egységgyök primitív, ha n és k legnagyobb közös osztója 1. Tétel Ha w0 egyik n-ik gyöke z-nek, akkor w0,w01,w02,…,w0n-1 a z összes n-ik gyöke, ahol 1,1,…,n-1 az n-ik egységgyököket jelenti. Bizonyítás A megadott számok mind különbözőek. Ugyanakkor (w0k)n=w0n kn=w0n1=z. Ha  primitív egységgyök, akkor a fenti számok w0,w0,w02,…,w0n-1 alakban írhatók.

Tétel Az n-edik egységgyökök (n>1) összege nulla. Bizonyítás Legyen  primitív egységgyök ekkor 1. Az egységgyökök összege: 1+ + 2+…+ n-1=(n-1)/(-1)=(1-1)/(-1)=0.