Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CASH-FLOW kimutatások
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
4.1. A cash flow – kimutatás összeállítása, információtartalma
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Váll. ir. ktg-e: I. Értékesítés nettó árbevétele II.
Az eredménykimutatás A mérleg szerinti eredmény levelezetését tartalmazza. (70. §) Eredménykategóriák: Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az adó mint bevételi forrás Badak Zsuzsanna június.
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
SZÁMVITEL.
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
MUNKA-TERMELÉKENYSÉG
TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK Vizsga Gyakorlati részjegy: –2 ZH –ZH pótlás: utolsó gyakorlat –Gyak UV: vizsgaidőszak első két hetében 2 időpont –Értékelés: az.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
7. AZ EREDMÉNY SZÁMBAVÉTELÉHEZ KAPCSOLÓDÓ ISMERETEK
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Mérleg, eredménykimutatás, cash flow
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
RáfordításokeFtBevételekeFt Saját termelésű készlet állom.csökk.0Értékesítés nettó árbevétele Anyagjellegű ráfordítások Személyi jellegű.
5. A jövedelmezőség alakulásának átfogó elemzése
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Számvitel vizsgafeladat 2001 június 8/A MBA -Az elmúlt (2000.) év elején (január 22.-én) céltartalékot képeztem eFt értékben garanciális kötelezettségekre.
A számvitel szerepe az adójogban
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
RáfordításokeFtBevételekeFt Értékesítés közvetlen költségeiÉrtékesítés nettó árbevétele Értékesítés közvetett költségeiEgyéb bevételek Egyéb ráfordítások.
A hitelintézeti beszámoló
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
2012. évi adótörvény változások. Az adótörvényeket módosító törvények évi CLVI. törvény az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
1. feladat Vagyoni elemek
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kiegészítő melléklet Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Holtartunk… Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet.
Feladatok. Sorold be a megfelelő mérlegcsoportba! MegnevezésABDF 1. Szállító 2. Vevő 3. Termelőgép 4. Eredménytartalék 5. Anyagok 6. Pénztár 7. Jegyzet.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Mérleg Eredménykimutatás –Teljesítmény.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Üzemi (üzleti) tevékenység.
PÉLDÁK.
NEMZETKÖZI SZÁMVITEL I.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás

EREDMÉNY ÉS VAGYON ÖSSZEFÜGGÉSE A vállalkozások eredménye és vagyona között szoros összefüggés van, hiszen, ha az adózás előtti eredményt csökkentjük az adófizetési kötelezettséggel, és nincs osztalékfizetés, akkor a mérleg szerinti eredményt kapjuk meg. Ha a mérleg szerinti eredmény pozitív, akkor a vállalkozás vagyonát gyarapítja, ellenkező esetben csökkenti. A vállalkozások tevékenységük folyamán sokféle gazdasági műveletet végezhetnek, vannak olyan műveletek, amik a vagyon nagyságát, míg egyesek a vagyon összetételében okoznak változást.

A vagyon összetételét olyan gazdasági események változtatják meg, amelyek: - az eszközök összetételének vagy - a források összetételének megváltozásával járnak. - a vagyon nagysága változhat (nőhet is vagy csökkenhet is): - idegen forrás bevonásával (hitelfelvétellel), vagy annak visszafizetésével, - tőkeemelés, vagy tőkeleszállítás útján, - a folyamatos gazdálkodás során létrehozott eredmény hatására.

AZ EREDMÉNY SZERKEZETE: Eredménykimutatás: Jellemzője, hogy a jövedelmeket és ráfordításokat adott időszakban veszi figyelembe, ebből következik, hogy az elért teljesítményeket az elérésükért befektetettet ráfordításokkal méri össze, jól lehet értékelni a vállalat folyamatos működését.

AZ EREDMÉNY KELETKEZÉSE: A vállalkozások működésének eredménye általában egy meghatározott időszakra vonatkoztatva tartalmazza az adott időszak hozamainak és ráfordításainak különbségét. Ha a bevételek meghaladják a kiadásokat nyereségről, ha a kiadások haladják meg a bevételeket veszteségről beszélünk. Realizált eredmény: - hozamai: az adott időszak alatt kibocsátott, értékesített szolgáltatások, eszközök számlázott ellenértéke, amennyiben a teljesítést a másik fél elismerte - ráfordítások: a kibocsátott, értékesített szolgáltatásokhoz, eszközökhöz hozzárendelhető költségek

Eredménykimutatás fogalma Az eredménykimutatás (az éves beszámoló része) olyan könyvviteli okmány, amely egy adott időszakra vonatkozóan, összevontan és pénzértékben tartalmazza a vállalkozás hozamait és ráfordításait, valamint az ezek különbözeteként képződő eredményt vezeti le. 

Az eredménykimutatás célja Az eredmény megállapítása a vállalkozás valamennyi tevékenységéből származó hozamok és költségek (ráfordítások) összegzése és összehasonlítása, meghatározva az érdekhordozóknak járó összegeket is. Az eredmény keletkezésére ható tényezők összegzett hatásainak számszerűsítése, informatív célból az egyes eredménykategóriák jól elkülönített meghatározása A vállalkozásnál maradó mérleg szerinti eredmény megállapítása Tulajdonosoknak kifizethető osztalék (részesedés) megállapítása Bevételek és ráfordítások eredménykategóriák szerinti csoportosításával a jövedelem összetevőinek egymás mellé állítása Állami költségvetésnek járó társasági adó fizetési kötelezettség megállapítása Mérleg szerinti eredmény (saját tőkét befolyásoló nyereség vagy veszteség) kimutatása.

Az eredménykimutatás jellemzői 1. - a beszámolórendszer szerves része - a hozamokat és a ráfordításokat (költségeket) összehasonlítva állapítja meg az eredményt - az eszközök és források értékelésével, a mérleggel való szoros kapcsolat - naptári évre készül - tartalmazza az előző év adatait, a tárgyév adatait, az ellenőrzés során megállapított jelentős összegű hibák miatti módosításokat - az eredmény kétféle módszerrel összköltség eljárással és forgalmi költség eljárással lépcsőzetes vagy mérlegszerű szerkezetben vezethető le - az eredménykimutatás sémáinak tagolása hármas fokozatú

Az eredménykimutatás jellemzői 2. eredménykategóriák: nagybetűvel jelöljük eredménycsoport: római számmal jelöljük eredménytételek: arab számmal jelöljük ezer Ft-ra kerekítve, magyar nyelven tartalmazza a bevételeket és a ráfordításokat lehetőség van az egyes tételek továbbtagolására vagy összevonására új tételek is felvehetők

Eredménykimutatás és kategóriái 1. Üzemi vagy üzleti eredmény: a termelő vállalkozások eredményének döntő része üzemi, míg a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások eredményének nagy részét az üzleti eredmény teszi ki. Pénzügyi műveletek eredménye: a szokásos pénzügyi tevékenység velejárója, a pénzügyi műveletek bevételei és ráfordításainak különbségéből kapjuk. Szokásos vállalkozási eredmény: az egyik legfontosabb eredménykategória, ez mutatja a gazdálkodó által végzett rendszeres, folyamatos tevékenységek eredményét, s ennek nagysága meghatározó az adózás előtti eredmény összegében. Az üzleti (üzemi) eredmény és a pénzügyi eredmény különbségéből számítható. Rendkívüli eredmény: a vállalkozásoknál képződhet olyan eredmény, ami sem az üzleti, sem pedig a pénzügyi kategóriába nem tartozik bele. Számítása a rendkívüli bevételek és kiadások különbségéből.

Eredménykimutatás és kategóriái 2. Adózás előtti eredmény: a szokásos eredmény és a rendkívüli eredmény különbsége adja. Adófizetési kötelezettség: törvény írja elő a társasági adó mértékét. Adózás utáni eredmény: adózás előtti eredmény és az adófizetési kötelezettség különbsége. Osztalék, részesedés: A tagok, tulajdonosok az adózás utáni eredményből fizethetnek osztalékot, részesedését, így csökkentve a vállalkozás mérleg szerint eredményét. Mérleg szerinti eredmény: az adózás utáni eredmény csökkentve az osztalék, részletfizetéssel.

Az üzleti év mérleg szerinti eredménye + Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye (A) +Pénzügyi műveletek eredménye (B) = Szokásos vállalkozási eredmény (C) +Rendkívüli eredmény (D) = Adózás előtti eredmény (E) – Adófizetési kötelezettség (XII) = Adózott eredmény (F) +Eredménytartalék igénybevétele osztalékra, részesedésre (22) – Jóváhagyott osztalék, részesedés (23) = Mérleg szerinti eredmény (G)

RÉSZEREDMÉNYEK KAPCSOLATA Üzemi-üzleti tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek eredménye Szokásos vállalkozási eredmény Rendkívüli eredmény ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY Adózott eredmény Társasági adó MSZE Jóváhagyott osztalék

TAGOLÁSTAN Forma (elrendezés) Egyoldalas (lépcsőzetes, fokozatos) Kétoldalas (mérlegszerű) Soros

EGYOLDALAS FORMA Üzemi (üzleti) tevékenység ráfordításai Üzemi (üzleti) tevékenység bevételei Üzemi (üzleti) tevékenység ráfordításai A) ÜZEMI-ÜZLETI TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYE (+/-) Pénzügyi műveletek bevételei Pénzügyi műveletek ráfordításai B) PÉNZÜGYI MŰVELETEK EREDMÉNYE (+/-) C) SZOKÁSOS TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYE (+/-) Rendkívüli bevételek Rendkívüli ráfordítások D) RENDKÍVÜLI EREDMÉNY (+/-) E) ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY (+/-) Társasági adófizetési kötelezettség F) ADÓZOTT EREDMÉNY (+/-) Eredménytartalék igénybevétele osztalékra Jóváhagyott osztalék G) MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY

KÉTOLDALAS FORMA RÁFORDÍTÁSOK HOZAMOK (BEVÉTELEK) Üzemi (üzleti) tevékenység A) Üzemi-üzleti tevékenység nyeresége Pénzügyi műveletek B) Pénzügyi műveletek nyeresége C) Szokásos vállalkozási nyereség Rendkívüli tételek D) Rendkívüli nyereség E) Adózás előtti nyereség Társasági adófizetési kötelezettség F) Adózott nyereség Jóváhagyott osztalék G) Mérleg szerinti eredmény (nyereség) H) Üzemi-üzleti tevékenység vesztesége I) Pénzügyi műveletek vesztesége J) Szokásos vállalkozási veszteség K) Rendkívüli veszteség L) Adózás előtti veszteség M) Adózott veszteség ET igénybevétele osztalékra N) Mérleg szerinti eredmény (veszteség) ÖSSZESEN (tevékenységek ráfordításai + adó + osztalék + msze) ÖSSZESEN (tevékenységek bevételei + eredménytartalék igénybevétele + msze)

SOROS FORMA Megnevezés Hozam (bevétel) Ráfordítás Eredmény Üzemi (üzleti) tevékenység Pénzügyi műveletek Rendkívüli műveletek Tevékenységek összesen Adózás előtti eredmény