Demenciával élők kísérése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Rehabilitáció és dementia
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Narkomániák.
Klinikai pszichiátriai vizsgálat
Gyermekkori depresszió
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Rokszin Mónika Pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
TÁMOP /A/ számú pályázat Projektzáró előadás
Agyi lebenyek normális funkciói, lebenysérülések tünettana
Pszichikus működés zavarai
Az öregkor.
Skizofrénia.
Paranoid zavarban szenvedő kliens ápolása
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
ORGANIKUS PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK
DEMENCIA Dr. Ozsváth Károly
Milyen jelentősége van a szkizofrénia egyes klinikai tünetcsoportjainak? Pozitív tünetek Hallucinációk Téveszmék Dezorganizált beszéd Nyugtalanság Negatív.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
A kriminálpszichológia
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
Fogyatékosok gondozása
PÁZMÁNY SZENIOR EGYETEM
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
A borderline személyiségzavar
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
A demensek ápolásának sajátosságai
Családtámogató ellátások
A Legjobb Barát Hozzáállás
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
Személyközpontú gondozás
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Prof. dr. Szabó Lajos klin. szakpszichológus ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
Child Behavior Checklist 1991 (Gádoros Júlia, 1996)
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
Iskolaérettség Fizikai (biológiai) Szellemi (pszichikus) Lelki (szociális)
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Asztrológiai továbbképzés
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Szkizofréniák A lakosság kb 1 %-át érinti világszerte
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Dr. Jakabné Zelei Erzsébet pedagógiai szakpszichológus
Előadás másolata:

Demenciával élők kísérése

Demencia Szellemi képességek romlásával és pszichés zavarokkal járó tünet együttes, amely egyaránt kihat a : memóriára gondolkodásra viselkedésre érzelmekre

A két leggyakoribb demencia típus

Demencia stádiumai Enyhe-korai Középsúlyos Súlyos

Az agy funkciói 7. 1. 6. 5. 2. 3. 4.

Enyhe-korai stádium 1. 7. 6. 2. 5. 3. 4.

Korai tünetek Memória: öt percen belül ugyanazt megkérdezi/mondja Nyelv: szótalálási nehézség Egyéb:apátia, pénzügyek, öltözködés, elbizonytalanodás, tervezés csökkenése, személyiségváltozás

Középsúlyos stádium 7. 1. 6. 2. 5. 3. 4.

Középsúlyos fázis emlékezet: időben orientáció, háztartás ellátása, közelmúlt eseményei nyelv: szótévesztés , ismételgetés, beszédmegértési zavar, írás, olvasási készség csökkenése autóvezetés !! A beteg életviteléhez rendszeres segítséget igényel, de az állandó felügyelet nélkülözhető.

Súlyos stádium 4. 3.

Súlyos fázis emlékezet: friss megjegyzés nincs, múlt töredékei a felszínen, nem ismeri meg a hozzátartozóit nyelv: a beszéd összefüggéstelen, kommunikáció beszűkül elemi napi működések (étkezés, tisztálkodás, toalett használat) zavart szenvednek állás, járásképtelenség vizelet-széklettartási nehézség, agitáció ,pszichotikus tünetek teljes ellátást igénylő testi-lelki leépülés

Járulékos tünetek Pszichiátriai tünetek Viselkedési tünetek téveseszmék hallucinációk depresszió szorongás alvászavar étvágyzavar/fogyás Viselkedési tünetek agitáció agresszió bolyongás gátlástalanság

A téveszmék gyakoribb tematikái Meglopatás Nem az én otthonom „vigyetek haza” A hozzátartozó szélhámos, személycsere Elhagyatás „bedugtak” Féltékenység „megcsaltak” Idegenek a lakásban (hallucinatiok is) Meghalt családtagok élnek

Diagnózis felállításának kritériumai a tünetek legalább hat hónapon keresztül való fennállása. memóriakárosodás kimutatása legalább egy az alábbiakból - absztrakt gondolkodás károsodása - ítélőképesség zavara - egyéb kortikális funkciózavar - személyiségváltozás a tünetek miatt zavar észlelhető a munkavégzésben, társaskapcsolatokban

Órateszt

Vigyázzunk rá ,amíg lehet! Régi élet, identitás,szociális kapcsolat megőrzése Családban, legyen feladata, tevékenysége Választott közegében maradva Képességmegőrzés Biztonság Mozgás Életterv Életvégi döntések ( Életvégi Tervezés Alapítvány)

Gondozási szempontok dezorientáció elkóborlás veszélye konfliktusok kommunikáció nehezítettsége agresszivitás/ agitatio/ napszaki inverzio téveseszmék(meglopatás) /hallucinatiok Delirium WC használat-incontinentia hygenes szempontok táplálkozás/táplálás/negativismus SÉRÜLÉSVESZÉLY (elesés) „Megőrzés”

Érdemes megfogadni! Fontos, hogy felnőttként és ne gyerekként bánjanak velük. Valaki azt mondta, hogy demenciát kezelni olyan, mintha csecsemőt kezelnénk. Virginia Bell szerint ez rossz analógia - a demens ember felnőtt ember, egy életúttal a háta mögött. „Nehéz, amikor orvoshoz megyek – az orvosok mindig a férjemhez beszélnek, nem hozzám.”

Nem igaz, hogy „ha egy demens beteget láttál, mindet láttad” Nem igaz, hogy „ha egy demens beteget láttál, mindet láttad”. Az ember változik az idővel, de minden változás mögött/alatt, elfedve bár, de ott van a személyisége. Aki jó háziasszony volt, azt demensként is kiborítja a rendetlenség. A régi szokásokat a gondozó személyzetnek meg kell ismernie ahhoz, hogy érteni és segíteni tudjunk.

Minden ember vágyik a beszélgetésre Minden ember vágyik a beszélgetésre. Meg kell találni azokat a fontos dolgokat, amikről szeret beszélgetni az érintett. Sokszor elfordul, hogy azt többször is elmondja, de figyelmesen kell meghallgatnunk, a mélyére ásni a történetnek, kell időt áldozni rá.

Beszélgetés A beszélgetésre vonatkozóan is vannak aranyszabályok: ne vitatkozzunk, ne tiltsuk, ne rendszabályozzuk feleslegesen a demens személyt. És például ha így szól: „az anyukámhoz akarok menni”- nem kell megmondanunk neki,hogy nincs már édesanyja, mert ezt minden közléskor veszteségként éli meg. Meséltetni kell az édesanyjáról, beszélgetni vele.

Ne tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyben túl sok az emlékeznivaló, mert az frusztrálja őket. Beszélgetés során figyelnünk kell az érzésekre, melyek az arcon tükröződnek. Fontos kikérnünk a véleményét, a demens személynek van véleménye és szereti, ha érdeklődőnek felőle. Attól valós embernek érzi magát, méltóságot ad neki.

"Az emlékek ápolása a folyamatosság érzését és tudatát adja; a múlt beépítése a jelenbe és a gyermekeken át a jövőbe. A gyökértelenség a mai ember egyik nagy baja, sérülékennyé teszi 'énünket'. Beszéljünk azokról, akik meghaltak, hogyan éltek, milyenek voltak, hogyan gondolkoztak, miben hittek, mit 'tettek' az életükkel, mit hagytak a következő nemzedékre!" (Polcz Alaine: Meghalok én is? A halál és a gyermek, Pont Kiadó, Budapest, 2000.)