GYES-menedzsment a tapasztalatok tükrében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Advertisements

10 éves a Jól-lét Alapítvány Jubileumi konferencia
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány A kisgyermekesek munka világába való visszatérésének akadályai. Munkáltatói gyakorlatok.
Család – munka Dr. Ternovszky Ferenc.
rétegek munkaerő-piaci integrációjáért”
To protect the confidential and proprietary information included in this material, it may not be disclosed or provided to any third parties without the.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
A Budapest Bank vállalati gyakorlata
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
Családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
1. ELŐADÁS.
1. előadás.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Állam munkavédelmi feladatai
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Fehér Kereszt szervezetek képzési és működtetési tapasztalatai.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
JÓL-LÉT Alapítvány Integráció női szemmel
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Családbarát munkahelyek és települések kialakításának támogatása Milyen értéket kínál a pályázónak a program?
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
„Az Év Családbarát Vállalata 2016” pályázat Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
B ALANCED S CORE C ARD BSC Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet (TKI) március 25.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Társadalmi tudatformálás
Rugalmas munkavégzési lehetőségek a Grundfosnál
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Készítette: Farkasné Veres Edina
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

GYES-menedzsment a tapasztalatok tükrében Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma 2012.05.23

GYES-menedzsment - egy fogalom születése NEM TUD VISSZAMENNI NEM TUD VISSZAVENNI

GYES-menedzsment - egy fogalom születése NEM TUD VISSZAMENNI ? NEM TUD VISSZAVENNI

GYES-menedzsment - egy fogalom születése Célcsoporttagokkal végzett munka Kutatások HR gyakorlati háttér Munkáltatói kapcsolatok Proaktív, rendszerszemléletű, komplex megközelítés az esélyegyenlőség megteremtése érdekében

Munkáltatói viselkedés-típusok az esélyegyenlőséghez való viszonyuk alapján „Nem akadályozás” szemlélete Megfelelni a jogi előírásoknak Diszkrimináció-mentesen működni Nem gördíteni akadályt Anya-/nőtámogató felfogás Kivételezett helyzet teremtése Anya-/nőbarát felfogás Valódi esélyegyenlőség megteremtése „nem akadályozás”- jogszabályi előírásoknak való megfelelés Ha a HR-rendszerek nem küszöbölik ki a diszkrimináció lehetőségét, gyakori, hogy a vezetők „előítélet-mentességén” múlik, hogy ténylegesen egyenlő-e a bánásmód, amely a vállalatnál érvényesül. Mivel nem ismerik fel, hogy egyes akadályokat nem közvetlenül a munkáltatók és vezetők gördítik az érintettek elébe, a szervezetet többnyire áthatja a rejtett, s olykor a nyílt diszkrimináció számos megnyilvánulása. A nőket/anyákat/kismamákat hagyományos szerepeik betöltésében támogató cégek, vezetők a nők biológiai sajátosságaira munkavégzésük korlátaiként tekintenek. Ezek a vállalatok „rugalmasságot” és kivételezett helyzetet teremtenek az érintett anyák számára, ám nem a munka és magánélet összehangolása érdekében, sokkal inkább paternalisztikusnak mondható jóindulatból. Az ilyen attitűd csak átmeneti ideig tartható, leginkább olyan vállalatoknál/területeken figyelhető meg, ahol nincs valódi teljesítménykényszer. Az ilyen munkahelyek előforduló pozitív diszkrimináció valójában kivételezés, hiszen nem ösztönzi a munkavállalót képességei kibontakoztatására. Proaktív, tényleges esélyegyenlőséget támogató gyakorlat esetén a „támogatásnak tűnő” pozitív akciók azt üzenik, hogy a nők teljes értékű munkavállalók, s emellett van lehetőségük eleget tenni anyai szerepüknek. Ugyanakkor nem erősíti azt a szemléletet, hogy „a gyereknevelés, a háztartás csak a nő dolga”, a visszatérés előtt és azt követően egyeztetett keretek között (pl. biztosítva az atipikus munkavégzés lehetőségét), támogató szolgáltatások nyújtásával (pl. gyermek-megőrző létesítésével), átlátható, objektív indikátorokra, szempontokra építő értékelési rendszerek működtetésével stb. hatékony munkavégzést vár el továbbra is munkavállalótól. Egyúttal a férfi munkatársakat is támogatja szülői szerepeikben.

Anyabarát vállalati politikák és gyakorlatok Magyarországon kutatás -2009

HR gyakorlati háttér- a gyermekvállalás munkahelyi hatásai

A gyermekvállalás munkahelyi hatásai- „idővonal” Gyermekgondozás időszaka Visszatérés utáni helyzet Várandósság Felkészülés a visszatérésre

A gyermekvállalás munkahelyi hatásai- „idővonal” Hogyan érinti a munkavállalót? Gyermekgondozás időszaka Visszatérés utáni helyzet Várandósság Felkészülés a visszatérésre Hogyan érinti a munkáltatót?

A gyermekvállalás munkahelyi hatásainak kezelése Proaktív, rendszerszemléletű, komplex megközelítés: Proaktív GYES-Menedzsment Program SZEMLÉLET- VÁLTÁS FENNTARTHATÓ RENDSZER DEKLARÁLT IRÁNYELVEK Helyzetfelmérés- Átlátható GYES Helyzetkép A Projekt lépései, tanácsadói munka A Projekt bevezetése, integrációja

A gyermekvállalás munkahelyi hatásainak kezelése Az elköteleződés bizonyítékai, irányítási szintek Vállalatirányítási szint: Felsővezetői elköteleződés Politikák, iránymutatások Gyakorlatban való megjelenés szintje: Rendszerek, intézmények Felelősök, felelősség, az érintettek bevonásának lehetőségei, a diskurzus lehetősége HR szerepe: támogató, koordináló, kontrolláló Közvetlen vezetők: a végrehajtás, megvalósulás felelőssége Érintett munkavállalók: saját felelősség a folyamatban Konkrét akciók szintje Konkrét akciók szinje Létszámban: nem, kor, végzettség stb. arányok Nemek és munkakör, nemek és vezetői szintek és bér szerinti megoszlásának kiegyenlítése Visszatérési arány javítása – adatok, tények felmutatása Családbarát munkavégzési formák elérhetősége (nemek szerinti bontásban) Rejtett diszkriminációt kiküszöbölő lépések Tájékoztatási, képzési akciók Párbeszéd, visszacsatolás CR – vállalati és egyéni felelősségvállalás összekapcsolása

GYES Menedzsment gyakorlatok Kizárólag konkrét akciók szintje Lépéskényszerből hozott intézkedések „Nem akadályozás” szemlélete Anya-/nőtámogató felfogás Anya-/nőbarát felfogás Közvetlen vezetők hozzáállásától függő intézkedések Eseti jelleg Kismamáknak, kisgyermekes nőknek járó kedvezmények „Hangulatjavító” intézkedések „Paternalisztikus „szemlélet Stratégiai szemlélet Vállalati kultúra A felsővezetés elkötelezett az esélyegyenlőség mellett Szabályozott, dokumentált folyamatok HR területek eljárásrendjének felülvizsgálata, fejlesztése „Szülőbarát” intézkedések - monitorozásuk

Legjobb hazai gyakorlatok Proaktív, nőbarát, szabályozott Nemek közti esélyegyenlőség elősegítése Rejtett diszkrimináció kiküszöbölésére tett lépések Munka-magánélet egyensúly elősegítése –rugalmas munkavégzési megoldások Irányelvek lefektetése – policy-k megalkotása

Legjobb hazai gyakorlatok Nemek egyenlősége mint vállalati filozófia Proaktív, nőbarát, szabályozott Nemek közti esélyegyenlőség elősegítése Rejtett diszkrimináció kiküszöbölésére tett lépések Munka-magánélet egyensúly elősegítése –rugalmas munkavégzési megoldások Irányelvek lefektetése – policy-k megalkotása