CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sportszocializáció.
Advertisements

Pszichoanalízis és film
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Család.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Női agy, férfi agy Doreen Kimura.
Férfias – nőies formák Kardos Emőke.
A férfias és nőies formák
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Egyéni döntések a szervezetben
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
A szexuális élet és a nemi identitás zavarai
1 A Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány által működtetett Félutas Kiléptető Rendszer.
A deviancia értelmezési kerete
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Specifikus betegcsoportok
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
A munkahelyi diszkrimináció
Férfias és nőies formák
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
A legfontosabb szempont, mely hozzásegíthet egy termék "nemének" megállapításához az az antropometriai jellemzők, azaz nőies alkatra utaló jellemzői vannak-e.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Serdülőkori terhességek Szikra Dorottya ELTE Társadalomtudományi Kar.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 3. SZERELEM. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS FELELŐS SZÜLŐI MAGATARTÁS.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése AGRESSZIÓ.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
KONFLIKTUSKEZELÉS, KÉSZSÉGFEJLESZTÉS
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A szocializáció folyamata
Miért vannak az iskolának szabályai?
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
AZ ÉLET TISZTELETE Popper Péter magyar pszichológus
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése DISZKRIMINÁCIÓ
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
I. Konfliktus értelmezése
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Előadás másolata:

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Nemi identitás

Identitás jelentése: én-azonosság, önmeghatározás Van: - nemi TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Nemi identitás Identitás jelentése: én-azonosság, önmeghatározás Van: - nemi - nemzeti - vallási - szakmai - osztály (rendi) „a személyes azonosság és folyamatosság szubjektív érzésének megléte” (Erik H. Erikson)

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A legtöbb embernek a nemi identitása megegyezik a biológiai (és társadalmi!) nemével ŐK: ciszneműek Ha nem: transzneműek

De hogyan alakul ki a biológiai nem? TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában De hogyan alakul ki a biológiai nem? Variációk - kromoszomális nem Száma - gonadális nem Nő! - hormonális nem - genitális nem - tanult nem - pszichoszexuális nem Erről van szó!! - Szexuális orientáció. Nem azonos a nemi identitással!

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Kromoszomális nem:

Kromoszomális nem hatása: TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Kromoszomális nem hatása: 6. héten: TDF (Y) gátolja TIF (X) -> T gén indul-> here Ha nincs Y: TIF aktív -> O-gén indul -> petefészek TDF: testis determinating factor TIF: testis inhibiting factor Tehát : a női típus az elsődleges!

A nemi identitás kialakulása TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A nemi identitás kialakulása Először „én”-tudat (3év körül) Ehhez kapcsolódik a nemi hovatartozás-> hogyan kezelik őket + összehasonlítanak (doktorjáték) Nemmel való azonosulás (szociális és biológiai- egypetéjű ikerfiúk példája) Utánzás Sztereotípiák átvétele

Nemcsak biológiai nemével, a neki szánt szereppel is identifikálódik! TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Nemcsak biológiai nemével, a neki szánt szereppel is identifikálódik! 3 körülmény nehezíti: - konfliktus azonos neműekkel (szülő!) - nem tudja elfogadni csoportja viselkedését - ha a szociális leértékelést is át kell vennie

A „szerep” négy jelentése: Szerepelvárások (kultúra előírásai) TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A „szerep” négy jelentése: Szerepelvárások (kultúra előírásai) Szerepfelfogás (az egyén képe) Szerepelfogadás (viszony az elvárásokhoz) Szerepteljesítmény (a vállalás teljesülése)

Mi az eltérés, a deviancia? TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Mi az eltérés, a deviancia? - lázadás? - betegség? 3 szint: -„férfias” nők, „nőies” férfiak -Transzvesztitizmus: másik nemhez tartozónak látszani -Transzszexualitás: másik nemhez tartozónak érzi magát.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Nemi identitás ≠ szexuális orientáció (melyik nemhez vonzódik) PL: Mi van, ha transzexuális férfi szexuálisan férfiakhoz vonzódik?

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában De mi a helyzet a szexuális orentáció kialakulásával? Tárgya: férfi vagy női test iránti erotikus érdeklődés. Nem vagy-vagy kérdés, átmenetek vannak.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!