Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS"— Előadás másolata:

1 CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Szexualitás-biológiai érés

2 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szerelem nem úgy kezdődik és ér véget, ahogyan elképzeljük. A szerelem harc; a szerelem háború; a szerelem a felnőtté válás. James Arthur Baldwin

3 Nemi jellegek Lány Fiú Biológiai érés, a nemi szervek működése
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Nemi jellegek Lány Fiú Biológiai érés, a nemi szervek működése Menstruáció jelentkezése (11-16 év); kezdetben a ciklus rendszertelen, a korszak végére szabályossá válik Pollúció (éjszakai magömlés) (13-16 év); a korszak végére: szabályos, érett ondósejtek Másodlagos nemi jellegek Az emlőbimbó és a szeméremszőrzet kifejlődése Megjelenik a szeméremszőrzet, majd bajusz, később a szakáll

4 Testalkati változások
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Testalkati változások Lány Fiú Alkat A nőiesedés indulása, a testsúly gyarapodása, majd a nőies alkat, a kerekded formák (mell, csípő) kifejezetté válnak Szembetűnő az ádámcsutka megjelenése, a hang mutálása, az izomzat erősödése (széles váll); a korszak végére a férfias alkat és izomzat kialakul Testhossz változásai A testmagasság változása fokozott, majd növekedése lelassul, kialakul a végleges magasság (20 éves korra) A testmagasság változása fokozott, majd növekedése lelassul, kialakul a végleges magasság (20-22 éves korra)

5 Pszichológiai (lelki és viselkedési) változások:
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Pszichológiai (lelki és viselkedési) változások: - az identitás újraszervezése - megváltozik a környezethez való viszony - a kortárscsoport jelentősége megnő - szülőkről való érzelmi leválás elindul - az intim kapcsolatba lépni tudás elsajátítása - a fejlett konfliktus-elhárító technikák formálása, stabilizálása - a gondolkodás elválik a konkréttól, és absztrakttá válik - képesség a formális logikára, összefüggések felismerésére, műveletek használatára - előtérbe kerül a fantázia, a kreativitás, az igazságérzet - felfokozott az intellektuális érdeklődés, a környezet megérteni akarása - lehetőség a gondolkodás több szempontúságára

6 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Szexualitás alatt a testi vonzódást, a nemi érintkezésre való hajlamot, viselkedést és gyakorlatot értjük. Lényege, hogy az ember időnként vágyat érez, hogy intim testi kapcsolatba lépve egy partnerrel, örömet előidéző tapasztalatokat szerezzen, hogy bizonyos testrészek kölcsönös stimulációja révén örömet jelentő feszültséghez jusson, amely genitális egyesüléshez vezethet, és amely kiemelt örömet jelentő orgazmust idéz elő. A szexualitás fogalomköréhez tartozik minden olyan motívum vagy folyamat, amely a nemi tevékenységgel kapcsolatos, kezdve a szexuális tevékenységet kísérő öröm megélésétől az utódok létrehozataláig.

7 A szexualitás fejlődési szakaszai:
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szexualitás fejlődési szakaszai: Anya és apa - nő és férfi Bálványozott szerelem Elérhető szerelem – titok Elérhető szerelem – - elmondani egy barátnak Kedvellek Kéz a kézben A csók Mi az ami jólesik? Szeretkezés .

8 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szexuális tevékenység céljai: utódnemzés, amelyben a cél a megtermékenyülés /megtermékenyítés, ekkor a test az elsődleges tényező, valamint a szexuális tevékenységből fakadó öröm együttes megélését: a szeretkezést, amelyben a "szeret" kitétel a kulcsszó

9 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Ha az érzelmi feltételek hiányoznak, ha csak úgy úton útfélen esik meg valakivel az első szexuális aktus, vagy ami még rosszabb kényszer vagy erőszak hatására történik, annak az a kockázata, hogy hosszabb-rövidebb időre legátolódhat az örömképesség. Ezt nevezik frigiditásnak. A férfiak normális esetben minden nemi aktusnál eljutnak az orgazmusig, a nőknél ez egyáltalán nem szükségszerű. Az erotikus gátoltság ugyanakkor nincs befolyással a nemzőképességre. A megtermékenyülés lejátszódhat, a magzat megfoganhat teljesen függetlenül attól, hogy a nő érez-e nemi kielégülést. Biológiai értelemben a nők szexuális örömérzése a természet extra ajándéka, és olyan ajándék, ami ha vigyáznak rá, az egész életet megszépítheti.

10 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Olykor találkozunk a szex terén kizárólag teljesítmény orientált serdülőkkel, akiket igen korán, évesen halaszthatatlan vágy fog el szüzességük elvesztésére. Sajnálatos ez abban az esetben, ha megfelelő ismeretek nélkül, és érzelmi készenlét hiányában, pusztán az első közösülés minél korábbi beteljesülése céljából cselekednek így. A sportszerűen űzött szex káros következményeit mind a két nem előbb-utóbb megszenvedi. Jó esetben a nemi élet fokozatosan indul, s a fiatalok mély és intim kapcsolatban fedezik fel a kölcsönös gyönyör természetét.

11 motívumokat látunk a filmben?
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A kék lagúna c. film Milyen szexualitási motívumokat látunk a filmben? 2. Elég érettek voltak-e a főszereplők? Ki volt érettebb? 3. Hogyan változik a viselkedésük? 4. Meg tudták-e érteni és magyarázni a főszereplők a viselkedés megváltozását? 5. Voltak-e titkaik? 6. Készen álltak-e a gyermekvállalásra?

12 A túl korán megkezdett szexualitás a fiúk számára lelkileg,
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában  A mélyérzelmi alapok nélküli, futó kapcsolatokon alapuló szexuális élet minden nemű fiatal számára az igénytelenségbe süllyedés veszélyét hordozza. A túl korán megkezdett szexualitás a fiúk számára lelkileg, a lányok számára testileg és lelkileg VESZÉLYES!

13 BIOLÓGIAI ÉRETTSÉG=FELNŐTTÉ VÁLÁS?
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában BIOLÓGIAI ÉRETTSÉG=FELNŐTTÉ VÁLÁS?

14 és gondokkal teli, rab felnőtté válni.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A hernyónak fáj pillangóvá lenni.  A magnak fáj megrohadni és búzává érni.  Az embernek fáj embrióból újszülötté válni.  A gyereknek fáj kamasszá forrni.  A kamasznak fáj elvesztenie lázadó, szabad önmagát, és gondokkal teli, rab felnőtté válni. Müller Péter Lélekben felnőtté válni éppen olyan nehéz, mint lélekben megmaradni fiatalnak. Szent-Gály Kata

15 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában „Egy óra hosszat szeretni állati dolog. Egy évig szeretni emberi dolog. Egy egész életen át szeretni angyali dolog. Egy életen át csak egyet szeretni isteni dolog.” (Lacordaire)

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések