Valószínűségi kísérletek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Advertisements

A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Történelmi bázisjogosultságok Szerletics Ákos Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 18.
Gazdaságstatisztika, 2015 RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA Gazdaságstatisztika október 20.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Becsléselmélet - gyakorlat október 14.. Példa 1 - Feladatgyűjtemény Egy nagyvállalat személyzeti osztályvezetője azt gyanítja, hogy különbség van.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Póker.
Kockázat és megbízhatóság
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Bevezetés Biometria I. Molnár Péter Állattani Tanszék
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Részekre bontás tilalma
A jogérvényesítés módjai, lehetőségei, eszközei
Adatbázis normalizálás
Vezetékes átviteli közegek
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Becslés gyakorlat november 3.
A Repülésbiztonsági Kockázat
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy.
Caracalla udvarában Kalandjáték 1.
SZÁMVITEL.
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
Becsléselmélet - Konzultáció
Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
Kovács Gergely Péter Egyszerű lekérdezések
A legnagyobb közös osztó
A évi, „X. FOTÓPOSZTER A VÍZRŐL” pályázat rövid értékelése
Kockázat és megbízhatóság
Newcomb-paradoxon Előttünk van két doboz, A és B. Ezekbe egy nagyon megbízható jövendőmondó helyezett el pénzt, amihez úgy juthatunk, ha mind a két dobozt.
Kvantitatív módszerek
A mozgási elektromágneses indukció
Hipotézisvizsgálat.
V. Optimális portfóliók
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Tartalékolás 1.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
INFOÉRA 2006 Véletlenszámok
Összefüggés vizsgálatok
MEGKEZDTÜK A FELKÉSZÜLÉST A TANULÓI LAPTOP PROGRAMRA
Algebrai kifejezések, egyenletek
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív módszerek
Regressziós modellek Regressziószámítás.
POLINÓMOK.
STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Weöres Sándor kombinatorikus versei
Szerzője Konzulens neve
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
A valószínűségszámítás alapfogalmai
Járműtelepi rendszermodell 2.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Binomiális fák elmélete
6. Kritikai áttekintés és Vezetői összefoglaló
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
Szállításszervezési módszerek Járattípusok 1
Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra
Vektorok © Vidra Gábor,
Négyzetjáték és bolyongás
Pszichológia BA műhelymunka és szakdolgozat tájékoztató
A pénz kialakulása Az első pénzt 700 esztendővel Krisztus születése előtt a görögök verték ezüstből. Azelőtt a pénzt nem ismerték, hanem cserekereskedést.
Előadás másolata:

Valószínűségi kísérletek

Í: Írás van felül; K: Kép van felül 1. feladat Becsüljük meg, hogy egy kétforintost sokszor feldobva az esetek mekkora részében lesz írás, vagy kép felül. (Gyakran mondjuk így: fej vagy írás?) Végezzük el a kísérletet, majd hasonlítsuk össze a becsült értéket a kapott eredménnyel! Becslés: A pénzfeldobásoknak kétféle konkrét kimenetele lehet: Í: Írás van felül; K: Kép van felül Szabályos pénzérmével dobva a két esemény ugyanakkora eséllyel következhet be, vagyis a két eseménynek ugyanakkora a valószínűsége. Ha sokszor elvégezzük a kísérletet, akkor várható, hogy mindkét esemény megközelítően az összes dobás 0,50 részében fordul elő. Ezt úgy is mondhatjuk, hogy mindkét esemény valószínűsége 0,50. Kísérlet: Jó tanácsok: Célszerűség (egyszerre több darab pénzzel), rögzítés (táblázat).

1. feladat K (kép) Í (írás) 9 11 X 9 Í (írás) 11 Ha az értékeket soronként összegezzük, akkor megkapjuk, hogy 20 dobásból hányszor következett be a K, illetve az I esemény, vaqgyis, hogy mennyi volt ezen események gyakorisága. K esemény gyakorisága: 9; I esemény gyakorisága: 11 Ha a gyakoriságok értékét osztjuk az összes dobás számával, akkor megkapjuk, hogy a kísérletek mekkora részében következett be az esemény. Az így kapott értéket az esemény relatív gyakoriságának nevezzük . K esemény relatív gyakorisága: 9 : 20 = 0,45; I esemény relatív gyakorisága: 11 : 20 = 0,55

1. feladat + = 1 0,45 + 0,55 = 1 A K előfordulásának száma K esemény relatív gyakorisága: A számba vett dobások száma Az I előfordulásának száma I esemény relatív gyakorisága: A számba vett dobások száma A kétforintos feldobásának nem lehet más kimenetele. A K, illetve az I események kizárják egymást, egyszerre nem következhetnek be. Ezért + = 1 K esemény relatív gyakorisága I esemény relatív gyakorisága 0,45 + 0,55 = 1

A nagy számok törvénye Minél több kísérletet végzünk el, annál jobban bízunk az eredményben. A nagy számok törvénye azt fejezi ki, hogy a relatív gyakoriság nagy számú kísérlet esetén nagy valószínűséggel jól megközelíti a valószínűséget. Nagyon valószínű, hogy minél több kísérletet végzünk el, annál nagyobb biztonsággal állíthatjuk, hogy jól megközelítjük a számításokkal kimutatható valószínűséget.

2. feladat Mekkora a valószínűsége annak, hogy két darab kétforintossal dobva a földet érés után: A: Mindkét kétforintoson a kép van fölül? B: Mindkét kétforintoson az írás van fölül? C: Az egyiken a kép, a másikon az írás az írás van fölül? A valószínűség értékét kísérlet segítségével becsülték meg. 1000 dobást megfigyelve a K esemény (kép van felül) 568-szor következett be. A K relatív gyakorisága 568:1000=0,568 volt. Ha a K esemény relatív gyakorisága 0,568, akkor az I esemény (írás van felül) relatív gyakorisága: 1 – 0,568 = 0,432. I ≈ 0, 43. Az A esemény valószínűségének becslése: az első kétforintoson a kép lesz felül az esetek mintegy 0,57 részében. Mivel a kétforintosok egymástól függetlenül esnek le, a második kétforintos esetében a kép lesz felül azoknak az eseteknek a 0,57 részében amikor az első kétforintoson is a kép van felül. Így az esetek 0,57  0,57 ≈ 0,32 részében várható, hogy mindkét kétforintoson a kép van felül. (pontos érték: 0,568  0,568 = 0,322624)

2. feladat + + = 1 A valószínűsége B valószínűsége C valószínűsége A B esemény valószínűségét hasonló gondolatmenettel kapjuk: A B esemény (mindkét kétforintoson az írás van felül) valószínűsége: 0,43  0,43 ≈ 0,18 (pontos értékkel számolva: 0,432  0,432 = 0,186624) A C esemény kétféleképpen következhet be: 1. kétforintos 2. kétforintos valószínűség Egyik eset kép írás ≈ 0,57  0,43 Másik eset ≈ 0,43  0,57 A C esemény valószínűsége: ≈ 2  0,43  0,57 ≈ 0, 49 (pontos értékekkel számolva: 2  0,432  0,568 = 0,490752) A valószínűsége + B valószínűsége + C valószínűsége = 1 0,322624 + 0,186624 + 0,490752 = 1

3. feladat 9 1 = = = 36 4 A: A két dobott szám szorzata páratlan. Két szabályos dobókockával dobva mekkora a valószínűsége a következő eseménynek? A: A két dobott szám szorzata páratlan. A 2. kockán lévő szám 1 2 3 4 5 6 Az 1. kockán lévő szám 8 10 12 9 15 18 16 20 24 25 30 36 A kísérlet konkrét kimeneteleit táblázatban rögzíthetjük. A táblázatba beírjuk a dobható számok szorzatát. A kísérletnek összesen 36 kimenetele lehetséges. Mindegyik ugyanolyan eséllyel következhet be. Az A esemény szempontjából kedvező kimenetelek száma 9. Ha sokszor végezzük el a kísérletet, várható, hogy az esetek 9 : 36 részében lesz a két dobott szám szorzata páratlan. 9 1 Kedvező kimenetelek száma A valószínűsége = = = Összes kimenetel száma 36 4

Összefoglalás Valószínűség számítása: A következő valószínűségi fogalmakkal ismerkedtünk meg: becslés: várható érték megközelítése számmal kísérlet: az eset többszöri modellezése kimenetel: végeredmény esemény: a feladat elvégzése, a kimenetel vizsgálata valószínűség: bekövetkezési esély gyakoriság: amennyiszer az esemény bekövetkezik relatív gyakoriság: az összes kísérlet mekkora részében következik be egy konkrét esemény nagy számok törvénye: minél többször végezzük el a kísérletet, annál jobban megközelítjük a várható eredményt (a valóságot) független események: az események bekövetkeznek úgy, hogy nem befolyásolják egymást Valószínűség számítása: