Fenntarthatósági - környezettudatossági témahét bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Környezeti nevelés Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és oktatási osztály 2009.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
PÁLFFY MIKLÓS KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Pályaválasztási tanácsadás
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma
Bemutatkozik az iskolapszichológus
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
DARUS.
Família Nagycsaládosok Egyesülete
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
A Pénziránytű Alapítvány tevékenységének bemutatása
Témahetek a közoktatásban
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
Intézményi szülői munkaközösségi értekezlet
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Fenntarthatósági - környezettudatossági témahét 2017. bemutatása Szentes Judit

Fenntarthatósági - környezettudatossági témahét Jogi háttér 12/2016. (VI. 27.) EMMI rendelet a 2016/2017. tanév rendjéről 10. § (1) A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: miniszteri rendelet) 7. § (4) bekezdése szerinti projektoktatást lehetővé tevő témaheteket a tanítási évben az oktatásért felelős miniszter az alábbi időpontok szerint hirdeti meg: a) pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete 2017. március 6. és 2017. március 10. között, b) digitális témahét 2017. április 3. és 2017. április 7. között, c) fenntarthatóság-környezettudatosság témahete 2017. április 24. és 2017. április 28. között. (2) A nevelési-oktatási intézmény a munkatervében meghatározott módon részt vehet a témahetekhez kapcsolódó programokon, továbbá a tantervben előírt, az adott témával összefüggő tanítási órákat, foglalkozásokat a témahét keretében megszervezheti.

2017. április 24. és 2017. április 28. között Időpont 2017. április 24. és 2017. április 28. között A „Föld Napját” 2017. április 22. követő iskolai hét

Információk Minden információ, a regisztráció elérhető a https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/ oldalon

Felhívás az iskolák számára a csatlakozásra Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár felhívása az iskoláknak Levél az iskoláknak Áder János köztársasági elnök a Fenntarthatósági Témahét fővédnöke

Miért érdemes csatlakozni ? Iskolánk elkötelezettségének deklarálása: Katolikus értékrendünk része – Ferenc pápa Laudato Si enciklikája a csatlakozó iskoláknak lehetősége van felhasználni a FTH szakmai anyagait A fenntáthatóság pedagógiájának megismerése és alkalmazása Óravázlatok Foglalkozástervek Szakmai képzés Önkéntes óralátogató szakemberek fogadása Csatlakozási lehetőségek programokhoz, versenyekhez A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több civil, szervezet és önkormányzat tesz lépéseket, kezdeményezéseket. Alapvető veszélyek: Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért. A Fenntarthatósági Témahét tanóráinak megtartásával minden tanár hozzájárul a diákok ismereteinek bővítéséhez! Cél: Közös erőfeszítéseink eredményeként a fiatalabb generációk tagjai hiánypótló, hasznos tudással gazdagodnak.

FENNTARTHATÓSÁG PEDAGÓGIÁJA „A fenntarthatóságra való felkészítés egész életen át tartó tanulási és szocializációs folyamat, amely tájékozott és tevékeny állampolgárokat nevel, akik kreatív, problémamegoldó gondolkodásmóddal rendelkeznek, eligazodnak a természet-és környezet, a társadalom, a jog és a gazdaság terén, és etikusan felelős elkötelezettséget vállalnak egyéni vagy közös döntéseikért, tetteikért. Ezek az intézkedések biztosítják az egészséges környezetet és a hatékony gazdaságot a jövő számára." Czippán Katalin – Havas Péter – Victor András

Példa az óratervekre, foglalkozásvázlatokre 2016-os fenntarthatósági hét anyagai érhetők el Alsó tagozat: téma – A papír útja – Merítsük ki a hulladékot a szemétből (Ökoiskolai nevelési-oktatási program - OFI) 5*45 perc (1-4. évf.) Az egymásra épülő tanórák során a gyerekek megismerkednek a papír történetével, a szelektív hulladékgyűjtés papírra vonatkozó szabályaival, az újrahasznosítás lehetőségeivel, és végül újrahasznosított papírt készítenek. Tananyaghoz– modulvázlat, leírás, ppt, segédeszeköz készítés is

Felső tagozat - téma: Az élelmiszerek útja – avagy hogyan kerülnek ételeink az asztalunkra (Ökoiskolai nevelési-oktatási program - OFI) 4*45 perc (5-8. évf.) cél: az ökológiai lábnyom fogalmának megismerése az élelmiszereken keresztül. Gyerekek megtudhatják például, hogy mennyi élelmiszert fogyasztanak a világ különböző országaiban élő családok hetente, illetve mit tehetnek ők maguk is azért, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat.

Középiskolai téma: Globális környezeti problémák – A klímaváltozás hatásai (Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnázium) 3*45 perc (középiskolai tananyag) Cél: fejleszteni a középiskolai tanulók környezeti érzékenységét, megértetni velük a helyi, a regionális és a globális környezeti problémák felismerésének, mérséklésének és megakadályozásának fontosságát és lehetőségeit. A szemléletformálás várt eredménye: a tanulókban tudatosul, hogy a Föld egy törékeny ökológiai rendszer, melynek megőrzése a mostani és az eljövendő generációk közös feladata.

A program működése egy iskolában

A témahét 2016-os megvalósulása Nyitórendezvény 2016. április 18-án A letölthető tananyagok 423 iskola 2 689 osztályában 54 569 diákhoz jutottak el 2017 –re 1248 iskola regisztrált csak február 1-ig kapcsolódó versenyek: Fenntarthatósági Kupa Szelektív hulladékgyűjtés Rajzpályázat Fenntarthatósági Konferencia

Fenntarthatósági Kupa Az általános iskolai felső tagozatosok és középiskolások részére meghirdetett online tudáspróbán 233 iskolából 959 csapat (3 fős csapatok) vett részt. A bemelegítő kvízek 868 alkalommal kerültek kitöltésre.

Szelektív hulladékgyűjtés Általános iskolások részére meghirdetett 4 hetes szelektív hulladékgyűjtési verseny: A verseny 4 héten át, 2016. május 15-ig tartott. 500 diák 3 179 db használt mobiltelefont és 10 741 kg használt elemet gyűjtött össze.

Rajzpályázat A Fenntarthatósági Témahét keretében hirdetett rajzpályázat alsós diákok számára: A rajzpályázatra 274 iskolából 1 038 diák küldött be rajzot.

2017. április 24-28. Iskolai regisztráció: www.fenntarthatosagi.temahet.hu/iskolai-regisztracio A Fenntarthatósági Témahét honlapja: www.fenntarthatosagi.temahet.hu A Fenntarthatósági Témahét facebook oldala: www.facebook.com/fenntarthatosagi.temahet/

2017 fenntarthatósági témahét elemei Általános iskola alsó tagozat (7-10 évesek) ŐRIZD MEG A FÖLDET! (természetes élőhelyek védelme) SZERESD AZ ÁLLATOKAT! (állatvédelem) Általános iskola felső tagozat (11-14 évesek) TÁPLÁLKOZZ TUDATOSAN! (táplálkozás, tudatos vásárlás) Középiskola (15-18 évesek) LÉPJ KISEBBET! (ökológiai lábnyom)

Iskolai kísérőprogramok Általános iskola Rajzpályázat Vizes élőhely örökbefogadó pályázat Iskolakert pályázat Fenntarthatósági Kupa Életmódkutatás Szelektív hulladékgyűjtési verseny Középiskola Te magad légy a változás! - pályázat Tegyél a környezetedért! - pályázat

Köszönöm a megtisztelő figyelmet !