Buzgó-barlang Várhosszúrét 2016. 04. 07..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Cseppkőbarlangok Huszti Dóra 9.o
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
A KARSZTJELENSÉGEK.
Hang Son Doong World’s Largest Cavern Discovered In Viet Nam in1991
A Darvaza-i kráter.
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
World’s Largest Cavern Discovered In Viet Nam in1991 World’s Largest Cavern Discovered In Viet Nam in1991 ` A világ legnagyobb barlangja, 1991-ben Vietnam-ban.
Élet a tundrán.
A légnyomás és a szél.
1.Számú Elnöki (ecchi)gőzfürdő terv. -Ki ne álmodozott volna az anime és manga rajongók közül, hogy egy napon majd eljut Japánba és személyesen megismeri,
Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
A sellő A következő képsorokon egy olyan élőlényt láthatunk, amit az amerikai tengerparton találtak kiszáradva. Ezeket a képeket a rendőrségi szervek tudósai.
Nagy földi légkörzés.
Preikestolen “A Szószék szikla”.
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
Magyarország Természeti Kincsei
Magyarország természeti kincsei
A tundrától a trópusokig
Függőleges övezetesség
Szeretnélek meghívni Téged egy kis grillpartira. Utasítások a következ ő oldalakon…
Erről a hídról a következő kockán kapsz információt:
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
Legek az állatvilágban
Ciklonok, anticiklonok
Baradla-barlangi cseppkőkoradatok a késő negyedidőszaki klímaingadozások tükrében.
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
Éghajlattan összefoglalása
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti kincsei
Aggteleki Cseppkőbarlang
Aggteleki cseppkőbarlang
Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Phong nha barlang vietnám a világ legnagyobb barlangja
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
(REFLEXIONES) Auto. show Caño Cristales – Kolumbia.
Medve-barlang Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
Medve-barlang.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás Ferenc-hegy és Szemlőhegyi barlang felszíne Szombat Foto:Telek.
Készítette: Kovács Evelyn, Volford Lívia.   A harmadik nap megmásztuk a Székelykői hegyet.  A hegy 1850 méter magas volt.  Gazdag növényvilág, tiszta.
Barlangok kialakulása
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Készítette: Bárdos Krisztián
A medve barlang.
Titicaca-tó 3821 méterrel a tengerszint felett fekszik, és ezzel a világ legmagasabban fekv ő hajózható tava. Az Andokban található, Peru és Bolívia.
Szöveges oldalakon továbblépés saját ütem Hámori-tó, Anna Mésztufa-Barlang, Szent István cseppkőbarlang, Herman.
A kék szépség A Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnam legnagyobb barlangjának tartottak. A legtágasabb helyeken.
A füves puszták élővilága
Varázslatos tengerpartok
régi magyar nevén: Veres-tó)
Somoskői vár Felkészítő tanár: Varga Tamás
Amerika éghajlata.
A királyréti kirándulás Azért tetszett a kirándulás, mert utaztunk kisvonattal is. Amikor leszálltunk a kisvonatról,a tanösvény felé vettük utunkat. A.
Elsüllyedt világot rejt a Föld legnagyobb barlangja
Ausztrália természetföldrajzi nevezetességei
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
KAPRUN.
Notre Dame Kolostor MONTSERRAT “A FEKETE MADONNA”.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
14. A KARSZTERÓZIÓ.
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
8. HEGYVIDÉKI ÖVEZET ÉGHAJLATA.
A Darvaza-i kráter.
KAPRUN.
A földrajzi övezetesség
Előadás másolata:

Buzgó-barlang Várhosszúrét 2016. 04. 07.

Érdekesség a barlangról A barlangrendszer Várhosszúrét közelében található. Eddig a barlangrendszerből a kutatóknak 1355 m–t sikerült feltárniuk, ebből a nyilvánosság számára 450 m van kiépítve. Bár ez a szám az egészhez képest kisebb az élmény és látvány is páratlan. Ez is azt mutatja, hogy helye van a Világörökségben. Ez a barlang egy monumentális természeti képződmény, melynek a mérsékelt éghajlati övezet barlangjaiban nincs párja.

A barlang A 450 m hosszú túraútvonal fapadokkal van kiépítve, melyekkel a barlang teljes főágán végigfolyó patakot küzdjük le. A túra alkalmas minden korosztály számára és sokszor látogatható is. Teljes felszerelést tudnak biztosítani de ha tehetjük vigyünk túracipőt.

„Az óriás” A túraútvonal a Rozsnyói Barlangászok Cseppkövéhez vezet, ami tulajdonképpen egy gigantikus, 34 m magas cseppkőoszlop. Szerepelt a Guiness Rekordok Könyvébe is, mint a világ legnagyobb cseppköve. Annak ellenére, hogy ez ma már nem igaz, ez egy monumentális természeti képződmény, melynek a mérsékelt éghajlati övezet barlangjaiban nincs párja. Viszont nagyon különös volna, ha nálunk a mérsékelt éghajlati övezetben volna a világ legnagyobb cseppköve. Nagy barlangok és nagy cseppkövek keletkezésére a trópusi karsztban vannak a legjobb feltételek. Ezért is a legnagyobb cseppkövek a trópusokban találhatóak.

Saját élményeink M. Kata: Az odafele úton bár miden új volt és szuper a visszavezető út sem volt valami gyerekjáték, mert akkor lefelé csúsztunk. Egész úton megvolt az a barlangos hangulat így még unatkozni sem volt kedve senkinek. A kilátás és élmény egyértelműen csodálatos volt. A legnagyobb cseppkő az ,,Óriás” hihetetlenül hatalmas és figyelemreméltó volt. Az út csak néhol volt egyszerű, mert a kis részeknél egészen össze kellett magunkat húzni és természetesen a fejünket sem egyszer vertük be. Nekem a legkönnyebb rész csak a létrán felmászás volt, mert volt olyan ahol kapaszkodó nélkül sétáltunk át a tiszta és hideg víz felett. A túra végénél pár lány még emléket is állított a kirándulásnak.

Saját élményeink K. Gergő: Nagyon izgalmas, adrenalin szint növelő helyen járhattunk. Szerény vélemény szerint a láncon és falon való felmászás volt a legjobb. Meg persze a kinti patakba való esés.

Totó 1. Milyen magas az „óriás”? 1) 34 km 2) 34 m x)34 cm 2.Melyik település közelében található a barlang? 1) Várhosszúrét 2)Hosszúrétvár x)Szeged 3. Hány méter járható a barlangból? 1) 591200 cm 2) 0,431 km x)4500 dm

Totó 4 )A Világörökség része-e a barlang? 1) Nem tudom 2) Igen x)Nem 5) Hány m-t fedeztek fel a barlangból a kutatók? 1) 500 m 2) 1355 m x) 45 m 6) Hol találhatók az „óriáshoz” hasonló cseppkövek? 1) a trópusokban 2) az északi sarkon x) a mérsékelt övezetben