Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ausztrália természetföldrajzi nevezetességei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ausztrália természetföldrajzi nevezetességei"— Előadás másolata:

1 Ausztrália természetföldrajzi nevezetességei
9. évfolyam

2 Uluru / Ayers Rock

3 Uluru / Ayers Rock Geológiája
Az Uluru egy tanúhegy avagy szigethegy, amely egy eredetileg itt húzódó hegylánc maradványa. Az Ulurut több forrás monolitként említi, bár ez a kifejezés így nem egyértelmű a szó több jelentése miatt, ezért a geológusok inkább kerülik. Az Uluru figyelemreméltó sajátossága az egyöntetűsége, homogeneitása, és hogy nem oszlopok jöttek belőle létre. Ezek a jellemzők hozzájárultak fennmaradásához, miközben a körülötte levő kőzetek erodálódtak. A régió földtani feltérképezésének és leírásának szempontjából a geológusok a szikla rétegeire támaszkodva kijelentik, hogy az Uluru az Amadeus medencét feltöltő üledékes kőzetek közé tartozik.

4 Uluru / Ayers Rock Keletkezése: kb. 540 millió éve
Tanúhegy (egy hegylánc maradványa) Összetétele: homokkő 348 méter magas Az itteni őslakók szent helye

5 Baktérítő

6 Tizenkét Apostol

7 Tizenkét Apostol A hatalmas Tizenkét Apostol tanúkövek egymásutánja , amelyeket az ausztráliai Victoria állam óceánparti útja mentén találunk. Ezek az óriás, felhőkarcolókként kinövő oszlopok a Port Campbell Nemzeti Park meghökkentő látványosságai. Az Apostolok hátterében álló mészkőszikla falak 70 méter magasságig tornyosulnak; az előttük álló sziklaoszlopok legmagasabbja 46 méter. A mészkő a tengeri élőlények vázából jött létre a tenger fenekén, és a tenger utolsó jégkorszak idején történő visszahúzódásakor került a felszínre. Az Apostolok a szél és a tengervíz állandó pusztító munkája révén nyerték el mai formájukat. A nyughatatlan óceán és az üvöltő szelek fokozatosan erodálták a mészkövet. Először barlangokat, majd azokat tovább pusztítva kapukat hoztak létre. Amikor a kapuk összeomlottak, elkülönülten álló, magas, kemény, homokkő és mészkő sziklaszigetek maradtak a tengerparton. Így alakultak ki az Apostolok, és a partszakasz többi, hasonlóan elképesztő természeti formációja. A sziklák még mai is évente 2,5 cm-t pusztulnak. Ez a part menti kiálló sziklákból további „apostolok” kialakulásához vezethet. Forrás:

8 Tizenkét Apostol A szél és a tenger pusztító munkájának hatására a puhább kőzetek gyorsabb erodálása Barlangok, majd kapuk kialakulása

9 Tizenkét Apostol A kapuk összeomlása után sziklaszigetek létrejötte
A külső erők további munkájának hatására alacsony sziketek kialakulása


Letölteni ppt "Ausztrália természetföldrajzi nevezetességei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések