Egészséges táplálkozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Melyiket válasszam? Windows VS. Linux Készítette: Uher Bertalan.
Advertisements

Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
PUREX Phase-2 Program. REGENER Á L Á S É S A SZERVEZET Ú JRA FORM Á BA HOZ Á SA.
Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják.
AZ EMÉSZTŐRENDSZER B.I.P. SZEMMEL Kerepesi Istvánné Ilona.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Helyi védett értékek bemutatása
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Így szervezd ki az ügyfélszolgálatot, csomagküldést mindörökre és
Egészség, baleset-megelőzés és környezet
DIGITÁLIS VÁSÁRLÁSOK, GENERÁCIÓS KÜLÖNBSÉGEK
Mastermind A tudatos vállalkozók agytrösztje
Az egészséges táplálkozás
A helyzet jó, de nem teljesen reménytelen. A háztartás pénze és ideje.
SZKENNER MÉRÉSI EREDMÉNYEK KÖZÖTTI ELTÉRÉSEK
Made in Hungary kiállítás
A napsugárzás jótékony hatásai:
Költséghatékonyság a vendéglátásban
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
A Menedék Alapítvány ÉRTÉKEI
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Kérdések és válaszok az előfizetéses rendszerekről
SZÁMVITEL.
MÉDIAFOGYASZTÓ VAGY TARTALOMFOGYASZTÓ? MENNYISÉG VAGY MINŐSÉG?
1993-as közoktatási törvény
Környezetgazdaságtan 1
Halálozás kiemelt halálokok szerint keringési daganatos emésztőszervi külső okok légzőszervi.
Konfliktusok az iskolában
Peremfigyelés: Boundary Scan IEE
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
középfokú felvételi eljárás
Közétkeztetési Kerekasztal
Az én házi feladatom volt:
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Kognitív viselkedés-tréning cukorbetegek és veszélyeztetettek számára
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak *
Avagy vissza az őskorba!
Aktív, egészséges életmód
Környezeti Kontrolling
Egészséges élet – egy életen át I.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Készletek transzformációja
TUDATOSSÁG ÉLJÜNK A JELENBEN.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Tóalmási Mesevár Óvoda és Konyha
A 2010-es év egy szőlősgazda szemével.
„Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Erdősi Debóra Németh Tímea Közösségi szolgálat.
Előadás másolata:

Egészséges táplálkozás

Miért fontos az egészséges táplálkozás? Amit megeszel és megiszol, abból van energiád, abból növekedsz és a tested abból újul meg. Nem mindegy, hogy mit „tankolunk”!

Körülmények Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. Evés közben az evésre figyeljünk!

Étkezési „menetrend” Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.

Napi 5 étkezés

Mennyiség „Nem jóllakni kell, hanem megelégedni!” Jóllakás: tele gyomor. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.

Alapos rágás Nagyon fontos az alapos rágás. Rágjuk pépessé, szinte folyékonnyá az ételt! „Lassan rágsz, tovább élsz."

Gyümölcsök Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt! Egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, két gyümölcsétkezés között tartsunk legalább fél óra szünetet!

A gyümölcs frissít, a gabona táplál, a zöldség tisztít. Délelőtt a gyümölcs, délben a gabona, este a zöldség domináljon étkezésünkben!

Teljes kiőrlésű gabona, zöldség Asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válasszuk a burgonya, tészta helyett.

Élő étel Minden étkezésnél fogyasszunk nyers táplálékot is! Teljes táplálékbevitelünk legalább fele friss-élő étel legyen!

Tiszta víz, tea Közvetlen fogyasztásra és sütés- főzés céljára is használjunk tiszta vizet: forrásvíz, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvíz, PI-víz, tisztított víz. Igyunk gyógynövényekből készített teákat!

Napi folyadékszükséglet

Változatosság Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.

Táplálkozáspiramis

Elkészítési mód Együnk kevésbé zsíros ételeket. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.

Sózzunk? Élvezd az ételek természetes ízét! Az elkészült ételekben elég só van, ne tegyél rá többet! Az ételek változatos ízesítésére fűszereket is használhatunk.

Süti minden nap? Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket. Soha ne étkezések között, főleg ne helyette együnk sütit.

Cukor? Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát). Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket.

Ne a tévére hallgass, ha eszel! Ne azért vegyünk meg egy élelmiszert, mert tetszett annak a reklámja!

Légy tudatos! Ne csak egyél, gondold át, és táplálkozz okosan!

Videók Az egészséges táplálkozás alapjai – Mit és hányszor egyek egy nap, egy héten https://www.youtube.com/watch?v=gFpQ64s6TsA Az egészséges táplálkozás alapjai - a vitaminok és ásványi anyagok https://www.youtube.com/watch?v=1EZ0yxwwqTw Egy egészséges nap az iskolában - egészségtudatos iskolai kultúra https://www.youtube.com/watch?v=vKvlKvQLA-8

Forrás http://www.napfenyes.hu/eletmod- gyogyitas/taplalkozas/a-termeszetes-eletmodnak- megfelelo-taplalkozas-12-aranyszabalya http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_ gasztronomia/cikkek/az_egeszseges_taplalkozas_12_p ontja/20020827162201