Információ és kommunikáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kattintson az üzenetsáv Szerkesztés engedélyezése gombjára,
Advertisements

Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram.
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Hálózatkezelés, Internet 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Internet Explorer A programot a Start menüből vagy a Munkaasztalon található ikonjára duplán kattintva indíthatjuk el.
A Windows használata Bevezetés.
Skype telepítése és használata
Számítástechnika I. 1.konzultáció
Operációs rendszerek Bevezetés.
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Az Internet adta lehetőségek
Microsoft Internet Explorer
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
CENTROSZET Szakképzés-szervezési Nonprofit Kft TÁMOP /1-2F KMOP-4.1.1/A Szoftverfejlesztés eredményei Közös szervezetmenedzsment.
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Információ és kommunikáció
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
CCleaner Skyman ™.
Szövegszerkesztési szabályok
Windows operációs rendszer
HTML (HiperText Mark-Up Language)
Microsoft® Lync™ 2010 Meghatalmazás – oktatás
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
,,Én így tanítanám az informatikát”
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Hálózatkezelés, Internet 8. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
Többtáblás adatbázisok
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Folyóirat-figyelő létrehozása Oktatóprogram.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Lync 2013 – Rövid összefoglalás
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Az NVU webszerkesztő program
RAD Studio XE5: menük felépítése
Oktatóprogram Saját EBSCOhost oktatóprogram
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
MICROSOFT WORD 2010 KEZELŐFELÜLETE
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén
A Z I NTERNET BÖNGÉSZŐ PROGRAM KEZELÉSE, BEÁLLÍTÁSAI Készítette:Giricz Anna.
Internethasználat  Minden jog fenntartva. Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Információ és kommunikáció
Információ és kommunikáció
Total commander.
Szövegszerkesztési alapfogalmak
A kedvenc prezentáció készítő szoftverem: PowerPoint 2010
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Internet és kommunikáció
Prezentációk 2. Bemutatók készítése.
Táblázatkezelés Az Excel.
Előadás másolata:

Információ és kommunikáció Weblapok kezelése

Weboldal megnyitása Lokális oldalak megnyitása Fájl / Megnyitás párbeszédpanelen az elérési út és a kezdőoldal állománynevének kiválasztása

Weboldal megnyitása Interneten lévő oldalak megnyitása Címsávba beírt URL segítségével.

Böngészés több ablakban Új ablak megjelenítése Fájl / Új / Ablak menüpont vagy CTRL + N billentyűkombináció segítségével. Megjegyzés: Az Internet Explorer 7.0 változata már szintén tudja ezt az új lap funkciót. A több böngészőlapos ablak bezárásakor figyelni kell arra, hogy az ablak bezárása az összes lapot is bezárja. De van lehetőség az egyes böngészőlapok külön bezárása is.

Böngészés több ablakban Új lap Az Internet Explorer*-en kívül a többi böngészőnél van lehetőség az ablakon belül egy új böngészőlap nyitására. Fájl / Új / Böngészőlap menüpont vagy CTRL + T billentyűkombináció segítségével. Megjegyzés: Az Internet Explorer 7.0 változata már szintén tudja ezt az új lap funkciót. A több böngészőlapos ablak bezárásakor figyelni kell arra, hogy az ablak bezárása az összes lapot is bezárja. De van lehetőség az egyes böngészőlapok külön bezárása is. * a 7.0-s változattól már beépítették ezt a szolgáltatást

Mozgás a weboldalak között Hivatkozás vagy link A hivatkozások segítségével a tervező által megadott weboldalakra lehet eljutni.

Mozgás a weboldalak között Hivatkozás megvalósítása Szövegrésszel Képpel

Mozgás a weboldalak között Hivatkozás megnyitása Adott ablakban A hivatkozásra kattintunk az egérrel. Új ablakban (vagy új lapon) Hivatkozásra állva hívjuk elő a gyorsmenüt és válasszuk a Megnyitás új ablakban (vagy Megnyitás új lapon) menüpontot. Megjegyzés: A weboldalaknál gyakran előfordul, hogy az adott linkre kattintva a megadott oldal vagy kép automatikusan új böngészőablakot nyit. Az, hogy ez ténylegesen egy új ablakban vagy csak új lapon jelenik meg, a böngésző program beállításától függ.

Mozgás a weboldalak között Navigálás eszközei az eszköztáron Vissza Előre Hátra Visszalépés a kezdőoldalra

Leállítás Ha a weboldal betöltése túl hosszúnak tűnik vagy kiderül, hogy nem a megfelelő oldalt töltöttük le a Stop gombbal megszakíthatjuk a betöltést.

Frissítés Cache (átmeneti tároló) A meglátogatott weboldalak ideiglenes tárolója. A Frissítés gombra kattintva, a cache-ből betöltött oldalt (vagy a megszakított letöltést) aktualizálhatjuk (újratölthetjük).

Védett weboldalak A weben keresztül küldött információ kódolatlanul halad végig a világhálón. HTTPS Titkosított, biztonságos, hitelesített kapcsolatot biztosít az ügyfél és a kiszolgáló szerver között.

Weboldalak címének tárolása A megtalált, gyakran látogatott oldalak címét el tudjuk tárolni. A Kedvencek tárolja a weboldalak címeit Menüpontból Eszköztárról Megjegyzés: A Netscape Navigatornál Bookmarks, a Mozillánál pedig Könyvjelzőnek hívják ezt a funkciót.

Kedvencek eszköztárról

Kedvencek menüből

A korábban meglátogatott oldalak listája A böngészőnk nyilvántartja az általunk meglátogatott oldalak címeit. Ezt többféleképpen érhetjük el: A címmezőbe beírt cím kiegészítéseként (lehetséges oldalak listája) Előzmények gombra kattintva

Hivatkozások Kedvencekhez hasonló funkció A kívánt weboldalak címét a Hivatkozások eszköztárra kitehetjük, így még könnyebb az elérésük.

Hivatkozás készítése Többféleképpen hozhatunk létre hivatkozást. Elsőként kapcsoljuk be a Hivatkozások eszköztárat. Húzzuk a címsorból a cím előtt lévő ikont a Hivatkozások eszköztárra. Húzzuk a weboldalon lévő hivatkozást a Hivatkozások eszköztárra. Vegyük fel az oldalcímét a Kedvencek közé a Hivatkozások mappába.

Műveltek a megtekintett weboldalakkal Mentés Képek mentése Állományok letöltése Nyomtatás Oldal küldése e-mailben Kijelölés, másolás Keresés

Mentés Teljes weblapot (képekkel, animációval, stb.) menthetünk. Az aktuális weblapot menthetjük. Megvalósítása Fájl / Mentés vagy a Fájl / Mentés másként menüpontra kattintva. A fájltípusnál adhatjuk meg, hogy a teljes weblapot vagy csak a HTML fájlt mentse. Az Internet Explorer mht kiterjesztésű állományba is képes menteni, ahol egy állomány tartalmazza a weblap szövegét és a rajta elhelyezett objektumokat.

Képek mentése Gyorsmenüből A képre állva hívjuk elő a gyorsmenüt, Majd válasszuk a Kép mentése másként funkciót. Az Internet Explorerben a képre állva az egérrel, a bal felső sarokban megjelenő eszköztár segítségével Mentés ikonra kattintva.

Képek mentése Kép beállítása háttérképnek Gyorsmenüben a Beállítás háttérképként menüpontban tehetjük meg.

Állományok letöltése A weboldalakon lévő állományok letöltéséhez vagy futtatásához az adott linkre kell kattintani. A másik lehetőség a gyorsmenüben lévő Cél mentése más néven... menüpont. Ilyenkor megjelenhet egy biztonsági figyelmeztetés, amelynél választani lehet az állomány futtatása és mentése között. Megjegyzés: Sokszor különböző letöltőprogramok segítik ezt a funkciót. Ilyen például a Download Express is. Ebben az esetben a beépülő program hasonló módon rákérdez a mentésre vagy a futtatásra.

Állomány letöltése

Nyomtatás A weboldalt, vagy annak kijelölt részét a Fájl / Nyomtatás... menüpontra kattintva nyomtathatjuk ki. A párbeszédpanelen beállítható, hogy a kereteket (frame) tartalmazó weboldalakat milyen módon nyomtassuk ki. A másik lehetőség az eszköztáron a nyomtatás gombra kattintva.

Oldal küldése e-mailben A teljes weboldal küldése: Fájl / Küldés / Lap e-mailben Az oldalra vonatkozó hivatkozás küldése Fájl / Küldés / Hivatkozás e-mailben Az e-mail küldéséhez a böngészőben beállított levelező programot használja a böngésző!

Kijelölés, másolás A weboldal bizonyos részeinek kijelölése Az egérrel jelöljük ki a weboldalon a számunkra szükséges részeket, Válasszuk ki a Szerkesztés / Másolás menüpontot vagy nyomjuk meg a CTRL + C billentyűket. A teljes weboldal kijelölése Szerkesztés / Az összes kijelölése menüpont vagy a CTRL + A billentyűkombináció.

Keresés Szöveg vagy szövegrész keresése az oldalon Szerkesztés / Keresés (ezen a lapon) menüpont vagy a CTRL+F billentyűkombinációval.