Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Advertisements

Az iskolai szociálismunka
„Ezt egy életen át kell játszani”
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
AZ EGRI CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT MUNKATERVÉNEK BEMUTATÁSA Készítette: Pappné Kormos Zsuzsanna.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
Ábrám Tibor Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Pedagógiai szakszolgálat
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Jelen és jövő a kistérségben
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az OFI szerepe pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Budapest február.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
Működését meghatározó törvények,rendeletek évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről -15/2013-as EMMI rendelet a szakszolgálati intézmények működéséről.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta február 1.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Barlai Róbertné Maus Pál anyagának felhasználásával
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Egy nyílt levél elő- és utóélete
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Cegléd, június 1. Cegléd, Malom tér 3.
CSOPORTNAPLÓ MÓD - SZER - TÁR ANYAGÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
főosztályvezető-helyettes
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet Cegléd, 2017. január 19. Cegléd, Malom tér 3.

Munkaközösség neve: Óvoda-, iskolapszichológus koordinátori munkaközösség Munkaközösség vezetője: Lászlóné Rozsnyai Henriett A munkaközösség legfontosabb eredményei a 2014/2015 tanévben: Az óvoda,- iskolapszichológus protokoll ismertetése. Az új szakfeladat „tartalommal való megtöltése”, a törvényben megjelölt feladatok lehetőségeinek átbeszélése. A különböző tagintézményekben való (jó) gyakorlatok ismertetése. Az Iskolapszichológus Módszertani Bázissal való rendszeres kapcsolattartás. Az Iskolapszichológus Módszertani Bázis által szervezett koordinátor képzésen való részvétel. Közös e-mail cím létrehozása az információk megosztása céljából.

A munkaközösség legfontosabb eredményei a 2015/2016 tanévben: Az OFI által szervezett Iskolai Erőszak Konferencián való részvétel – erről ismertető készítése a kollégáknak. Javaslattételt fogalmaztunk meg a Főigazgatóság felé, hogy az Iskolapszichológus Módszertani Bázis találkozóin való részvétel (mint a munkaköri feladat része) tartozzon bele a 21 óra kötött munkaidőbe. Ennek elfogadásáról a Főigazgatóság tájékoztatta a tagintézmény vezetőket. Az e-mail cím helyett levelező lista létrehozása – könnyebben kezelhető. A folyamatosan felmerülő kérdések/nehézségek átgondolása (pl. az adott óraszámba mi fér bele, igények vs. lehetőségek, mobilitás – mobil eszközök: telefon, autó használat kérdései -, rugalmasság, a szervezeti kapcsolódás anomáliái, a tankerület vezetéssel való intenzívebb kapcsolattartás, mentorálás, stb.) A felmerült kérdéseket egy soron kívüli munkaközösségi találkozón megfogalmaztuk, és állásfoglalás formájában a 2016/17-es tanév elején a Főigazgatóságnak eljuttattuk.

A munkaközösség legfontosabb célkitűzései a 2016/2017 első félévében: A állásfoglalásra való reflexió mentén a felmerült kérdések megválaszolása, lehetőségek, feladatok újragondolása. Adminisztráció/munkaidő nyilvántartás és a mentorálás kérdései. Egységes szempontrendszer kidolgozása az intézményben dolgozó iskolapszichológus beszámolójára vonatkozóan. Annak feltérképezése, hogy van e lehetősége az új kollégáknak a Bázis által (régebben) szervezett koordinátori képzés elvégzésére. Lehetőség szerint a Hősök Tere tréningen való részvétel.

A munkaközösség legfontosabb eredményei a 2016/2017 első félévében: A Főigazgatóság felé az állásfoglalás megfogalmazása. Leginkább az aktuálisan felmerülő kérdésekkel foglalkoztunk.

A munkaközösség legfontosabb nehézségei az elmúlt két és fél évben: A szakfeladat tevékenységeinek kiforratlansága. Milyen tartalommal töltsük meg? Sok helyen alacsony óraszám. Szervezeti kapcsolódás hiánya/nehézsége. (Tankerületi központokkal való együttműködés kérdései.) Mentorálás.

A munkaközösség legfontosabb kérdései: Mi fér a rendelkezésre álló óraszámba? Mi az a minimális óraszám, amiben hatékony/színvonalas szakmai munkát tudunk végezni? Óraszám és a koordináltak száma hogyan áll/jon arányban? Munkaközösségi értekezletre való eljutás. Rugalmasság kérdése. Telefon-, és autó használat. Minimális költségvetéssel rendelkezhetne-e a munkaközösség?

A mi szakterületünkön nem történt jogszabályi változás. A munkaközösség szakmai területén bevezetett jogszabályi változások 2013. február 26.-tól (15/2013. EMMI rendelet) – 2017. február 04-ig. A mi szakterületünkön nem történt jogszabályi változás. 29. § (1) Az Nkt. 18. § (2) bekezdés i) pontja szerinti iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás feladata a pedagógiai szakszolgálati intézményben a nevelési- oktatási intézményekben dolgozó pszichológusok munkájának összefogása és segítése, melyet az iskola- és óvodapszichológus feladatok koordinátora lát el. (2) Az iskola- és óvodapszichológiai feladatok koordinátorának a feladatai: a)63 az óvodai, iskolai preventív szűrések járási szintű koordinációja, együttműködés a pszichológiai tárgyú mérésekben és az eredmények kommunikációjában, b) a nevelési-oktatási intézményekben foglalkoztatott pszichológusok számára legalább havi rendszerességgel szakmai konzultációs foglalkozások szervezése, c) a nevelési-oktatási intézményekben dolgozó pszichológusok által ellátásban részesített gyermekeket, tanulókat érintően szakmai konzultációs lehetőség biztosítása a pedagógiai szakszolgálati, vagy az egészségügyi ellátás illetékességi körébe tartozó vizsgálat kezdeményezésére vonatkozó döntés kialakításában, javaslattétel annak irányultságára, helyére, d) a nevelési-oktatási intézményekben dolgozó pszichológusok megkeresésére egyéni szakmai segítés, esetvezetési segítségnyújtás, kettős vezetést igénylő csoportfoglalkozások vezetésében való közreműködés, e) a nevelési-oktatási intézmény vagy az intézményben dolgozó iskolapszichológus, óvodapszichológus megkeresésére esetmegbeszélő, tanári képességfejlesztő csoportfoglalkozás megszervezése, közreműködés annak az adott intézményben történő megvalósításában, f) egyéni tanácsadás és konzultáció a nevelési-oktatási intézményekből érkező pedagógusok számára, g) az Intézmény és a nevelési-oktatási intézmény közötti kapcsolat, kommunikáció segítése, h) a pedagógiai szakszolgálatnál önkéntesen bejelentkező, az óvodától, iskolától független szolgáltatást igénylő szülők és gyermekek óvodai, iskolai problémákkal összefüggő ellátása, szakmailag indokolt esetben a titoktartás szakmai, etikai elveinek betartása mellett az érintett intézményében dolgozó iskolapszichológussal, óvodapszichológussal való konzultáció. (3) Az iskola- és óvodapszichológus koordinátor kapcsolatot tart a miniszter által az országos szakmai irányítási feladatok ellátásában való közreműködésbe bevont Országos Iskolapszichológiai Módszertani Bázissal. (4)64 Ha az Intézmény működési körzetében működő nevelési-oktatási intézményben az iskolapszichológus, óvodapszichológus munkakör nem került betöltésre, az adott munkakör betöltéséig, a nevelési-oktatási intézmény vezetőjének erre vonatkozó írásbeli kérésére az Intézmény támogatást nyújthat az ellátás iránti igény kielégítéséhez.

Köszönöm a figyelmet!