Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács Herceghalom, február 23. Agrárium 2016.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése. A gazdasági szerkezet termelékenység, munkaerő-kereslet, globális előrejelzés.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
Történelmi bázisjogosultságok Szerletics Ákos Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 18.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK Szombathely, november 19.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Az új METÁR szabályozás és a biomassza piac
Import és Export a résztvevő 10 országban
Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Brikettálás – új innovatív technológia
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Gyűjtőköri szabályzat
Összeállította: Horváth Józsefné
Becslés gyakorlat november 3.
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A konszolidáció módszertanáról
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
Az „Út a munkához” program évi változásai
SZÁMVITEL.
Környezetgazdaságtan 1
Környezeti teljesítményértékelés
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
A létminimum-számítás megújítása
Ki meri hamarabb beismerni?
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Adler Judit Az ágazati létszám struktúra alakulása 2015-ig
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Feladat 1: decentralizáltság az általános egyensúlyelméletben
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az „Út a munkához” program évi változásai
Még mindig viharos vizeken,
Erdőtelepítések, fásítások támogatási lehetőségeinek várható alakulása
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Árindex, gazdasági növekedés, termelékenység
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép "Stabilizálódás vagy stagnálás?” avagy „A húságazat elmúlt éve és ami az idén várható." Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép 2017.04.05. (a prezentáció az AKI, a KSH és a Bizottság adatainak felhasználásával készült)

2016-ban is jelentősen emelkedett a vágásszám, de az ágazat súlya az EU-n belül tovább csökkent 2016-ban 4,675 millió sertést vágott a magyar húsipar, ez közel 5%-os növekedés egy év alatt. 2014-óta (az élősertés és a félsertés áfájának csökkentését követően) 25%-kal nőtt a vágáslétszám, miközben a sertéslétszám közel 7%-kal csökkent. 2016-ban a sertéslétszám 5%-kal csökkent és decemberben 2,8 milliós volt. (Az EU-ban a csökkenés 0,9% volt.) A kocalétszám is csökkent több mint 3%-kal és az állomány nagysága 176 ezerre szűkült. (Az EU-ban a csökkenés 1,6% volt.) A sertéslétszám és a vágásszám alakulása statisztikailag továbbra is nehezen hozható összhangba . A külkereskedelmi forgalom sem ad magyarázatot a vágásszám statisztikai növekedésére, mivel az élő sertés behozatal volumene 3%-kal csökkent. A lejelentett vágásszám folyamatos növekedése egyértelműen a tisztulásra utal. Az ágazat súlya, az Unión belül tovább csökkent. (>2%) AKI adatok alapján

A húságazat teljesítményének a javulásában az export játszott meghatározó szerepet 2006-ban A hús és baromfihús ágazat összesített teljesítménye növekedett (4,5% - 2015-ben ez 6,4% volt). /Ipar 1%; Élelmiszeripar 1,4%/ A húsfeldolgozás és tartósítás ágazat teljesítmény ugyanakkor csak 0,7%-kal növekedett, ami elmarad az iparági átlagtól 717 Mrd Ft értéket állított elő az ágazat a következő struktúrában: készítménygyártás 184 Mrd Ft baromfihús feldolgozás 292 Mrd Ft húsfeldolgozás 241 Mrd Ft A húságazat 2016-os teljesítményének volumenindexei (2015=100) Az ágazat az ipari átlagnál jobban teljesített, és ebben elsősorban az export növekedése volt meghatározó. KSH előzetes adatai alapján

Az áfa csökkenés teljes mértékben megjelent a tőkehús fogyasztói árakban, de az élősertés árak és a bérköltségek növekedése miatt a fogyasztói árak emelkedése jellemző Vágósertés ára az EU-ban (félsertés Eurocent/kg) Vágósertés termelői ára (hasított hideg súly Huf/kg) Az áfa csökkentés 17-18%-os fogyasztói árcsökkenést hozott. Az élősertés ára 2016. áprilistól jelentősen emelkedett. (Jan.és szept. között az emelkedés mértéke a magyar piacon 30%. Jan. és dec. között 20%. AKI) A sertés hús fogyasztói árak jan.-dec. között húsrészenként eltérően 4-6% között emelkedtek (KSH). Az élősertés ára 2017-ben is emelkedik és idén már az 5 éves átlag fölött van. Elkerülhetetlen a fogyasztói árak emelkedése, amihez hozzájárul a bérköltségek növekedése. Az élelmiszeriparban 2016.jan és 2017. január között az átlagbér növekedése 10%. Vágósertés termelői ára és a fogyasztói árak AKI, KSH és EU Bizottság adatok alapján

A húskészítmények árába még nem került beépítésre az alapanyag (élősertés, hús) és a munkaerő költségének emelkedése, de számítani kell az élelmiszerkönyv módosításának hatásával is A szárazkolbász fogyasztói ára 2017. januárban 0,5%-kal, a gépsonkáé 1,5%-kal alacsonyabb, a párizsié 1,5%-kal magasabb mint egy évvel korábban. A húsalapanyag és a munkabér költségek növekedésének meg kell jelenniük a fogyasztói árakban. Ezt akadályozza az áfa-mentes készítmény értékesítés súlyának növekedése. Az áfa csökkentésére ebben a termékkörben is minél előbb sort kell keríteni. Az élelmiszerkönyv nyáron hatályba lépő módosulása érdemben növeli a készítmények jelentős körének önköltségét: minimális hústartalom kötelező növelése MSM hús felhasználhatóságának kizárása, illetve a felhasználás mennyiségi korlátozása Készítmények fogyasztói ára Ft/kg 2016-ban A húskészítmény ágazat gazdálkodásának eredményét az idén az határozza meg, hogy a növekvő költségeit milyen gyorsan tudja beépíteni a fogyasztói árakba és az, hogy ebben a folyamatban milyen segítséget tud adni a költségnövekedés egy részének okozója, a Kormányzat. KSH adatok alapján

Néhány húsvéti jó tanács a fogyasztóknak A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott! Kétes eredetű terméket, olyat amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon! Legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található meg a piacon. A 800-900 Ft-os gyorsérlelt , főtt sonka és a 2000 Ft feletti parasztsonka nem ugyanaz. Vásárláskor gondosan ellenőrizze a termék minőség megőrzési idejét! Vásároljon legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket!

Köszönöm a figyelmet!